Navn i nyhetene

Vil kjempe for frihet

NAVN I NYHETENE: Leder i AUF i Rogaland, Julia Eikeland, vil arbeide for Rogalands interesser nasjonalt, og gå til innkjøp av en nakenkatt.

Hvem:  Julia Eikeland (19)

Hva: Leder i AUF i Rogaland. Nylig innstilt som AUF i Rogaland sin kandidat til sentralstyre.

– Du er innstilt som AUF i Rogalands kandidat til sentralstyret i AUF. Hva gjør du dersom du blir valgt inn? 
– Da ønsker jeg å jobbe for Rogalands interesser inn mot AUF nasjonalt. Jeg vil bruke mine erfaringer som tillitsvalgt her i Rogaland, til å gjøre AUF til en enda sterkere organisasjon med klare politiske og organisatoriske mål.

– Har du en hjertesak du brenner litt ekstra for?
– Solidariteten vår kjenner ingen landegrenser, og hjerte mitt banker ekstra sterkt for de 70 millioner mennesker som er på flukt i verden i dag, som opplever sitt livs verste mareritt. Jeg mener at Norges svar, som et av verdens rikeste land, skal være mer åpenhet, hjelp og solidaritet.

– Hva er mest utfordrende ved å drive politikk? 
– At man ofte må ta beslutninger som ikke vil gjøre alle fornøyde. Man vil sjeldent kunne finne løsninger der man ivaretar alle sine interesser og ønsker. Det er svært krevende og vanskelig, fordi det gjelder folks liv.

– Hva er ditt beste minne som ungdomspolitiker?
– Jeg har veldig mange gode minner, så det er vanskelig å plukke ut. Men det jeg husker aller best, var da AUF fikk gjennomslag for et oljefritt LoVeSe på Arbeiderpartiet sitt landsmøte i 2019. Det var utrolig stort å få være med på et så historisk øyeblikk.

– Nå som Norge nettopp har fått en plass i sikkerhetsrådet, hvilken sak hadde du kjempet for, dersom du var utenriksminister i dag?
– Da hadde jeg kjempet for et fritt Palestina! Den urettferdigheten som skjer med palestinerne er grusom, og får altfor lite fokus.

– Du er 19 år, og har kanskje opplevd mer enn de fleste på din alder. Hvordan vil du beskrive det å være ung i politikken?
– Det å være ung i politikken er ekstremt kjekt, men ikke minst utfordrende! Det er veldig givende å få mulighet til å være en stemme for de unge. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det å være ung har sine ulemper, og at noen setter mindre pris på alderen din. Likevel er jeg glad for at unge engasjerer seg mer enn noen gang!

– Hva er ambisjonen og drømmen for de neste årene?
– Først og fremst ønsker jeg å fokusere på å få meg en utdanning. Til høsten flytter jeg til Bergen, og skal studere sammenlignende politikk, det blir veldig spennende! Når jeg flytter har jeg også veldig lyst å kjøpe meg en nakenkatt. Jeg syntes de er utrolige fine! Ellers ønsker jeg også selvfølgelig å fortsette med politikk, og jobbe for en mer rettferdig verden i årene som kommer også.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Tusen strålende soler!

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å bruke masse tid på å være med vennene mine i fint sommervær. I tillegg til valgseier selvfølgelig, og at Jonas Gahr Støre blir vår neste statsminister.

– Hvem var din barndomshelt?
– Definitivt powerpuffjentene!

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– At jeg er veldig klumsete. Jeg kan lett snuble, søle og miste ting i bakken. Det er veldig irriterende!

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da spiser jeg masse sjokoladeis, og koser meg med en god serie eller en film.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog mot saker jeg mener er urettferdig. Nylig var det demonstrasjonen Black Lives Matters, men jeg har også deltatt i demonstrasjoner for likelønn, pensjon fra første krone og ikke minst demonstrasjon mot endringer i abortloven.

– Er det noe du angrer på?
– At jeg ikke meldte meg inn i AUF tidligere! Ville melde meg inn da jeg var 13, men synes det virket litt skummelt. Det var ingenting å utsette. Jeg har aldri følt meg så velkommen som i AUF!

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Alexandria Ocasio-Cortez er ett av mine største politiske forbilder. Det er så interessant hvordan hun har gått fra et helt vanlig yrke, til brått å bli USA sitt største stjerneskudd, og forhåpentligvis framtidig president, sier Julia Eikeland til RA.

Mer fra Dagsavisen