Nyheter

Nå er de klare for årets travleste uke

Frivillig hjelpemannskap fra Rogaland Røde Kors er på plass både til fjells og til sjøs denne påsken.

– Påsken er den desidert travleste tiden for oss. Det er den gangen i året hvor hele Rogaland skal på fjellet, og vi merker et stort trykk. Det er dette vi trener på hele året, sier Siri Sørgård, som bemanner kommunikasjonssentralen til Rogaland Røde Kors.

De har 50 mann i beredskap i påsken, fordelt på ni stasjoner rundt om i fylket. I påsken i fjor hadde de 27 skader fordelt på hele fylket. Tallet ser ut til å bli høyere i år. I løpet av helgen var antall skader i skianlegg og terreng 11.

– Vi er snart halvveis i antall skader i år, sammenlignet med i fjor, og påsken er så vidt i gang, sier Sørgård.

– Langfredag er den dagen med flest folk ute og flest utrykninger for vår del. Det blir nok litt å gjøre, legger hun til.

LES OGSÅ: Ikke glem disse ni reglene i påskefjellet

37.900 skader

Aksjonsstatistikken nasjonalt illustrerer påsken som årets mest travle periode for Røde Kors sitt hjelpekorps. Det årlige antall aksjoner har siden 2009 ligget på rundt 1000, mens de i 2016 registrerte 1641. Cirka 200 av disse er i løpet av påsken. Det ble gjort 1483 redningsaksjoner (søk og skred) og 37.900 skader ble behandlet. I 2016, som var en «normal» påske, ble det registrert 2477 timer på aksjoner (søk, skred og pasienttransport utenfor vei), opplyser Sørgård.

Røde Kors sine oppgaver i påskefjellet spenner vidt, og de gjør alt fra leteaksjoner til gnagsårhjelp. I løpet av sine seks år i Røde Kors opplever Sørgård at folk har blitt flinkere til å planlegge.

– Det virker som om folk forbereder seg bedre før de legger ut på tur, og at terskelen for å be om hjelp har blitt lavere. Vår oppfordring er at dersom du er usikker, ringer du, sier hun.

LES OGSÅ: Åtte av ti nordmenn skal ut i naturen i påsken

Fire snøscootere

Også Roverspeiderne er på plass i fjellet, nærmere sagt på Ådneram i Sirdal. De har 20 speidere på vakt i påsken, som er der til enhver tid.

– Påsken er det travleste tidspunktet, og den tiden med flest skader. Ikke fordi folk gjør noe feil, men rett og slett fordi det er da det er flest folk i fjellet. Og fint vær, som det ser ut til å bli denne påsken, genererer enda flere folk, sier leder for Roverspeiderne, Ivar Anton Nøttestad, til RA.

– Det er ingen som skader seg med vilje. Men når man er ute i aktivitet skjer det uhell, og da hjelper vi til, sier han.

Speiderne har fire snøscootere tilgjengelige, og bistår både i leteaksjoner og dersom noen må hentes eller hjelpes på tur.

– Vi er gode utenfor bilveien. Ofte er ambulansen avhengig av oss og at vi henter folk med scooterne, dersom noe skjer i terrenget, sier Nøttestad.

LES OGSÅ: – Bypåske er et godt alternativ

Årets første båttur

Også til sjøs er beredskapen på plass, i tilfelle noe skulle skje.

– Påsken er starten på sesongen, og denne uken starter vi med patruljevakter hver dag. Da er det fire mann på plass i redningsskøyten «Sjømann», sier Knut Johansen, medieansvarlig og vaktkoordinator i Redningsselskapet Sjøredningskorpset Stavanger (RSRK).

Han forteller at de vanligste problemene de støter på på denne tiden av året, er «vinterproblemer».

– Mange tar årets første tur i påsken, og de har kanskje ikke rukket å sjekke at alt fungerer som det skal før de reiser ut, sier Johansen.

– Det er ikke uvanlig at det er flere oppdrag i løpet av en dag i påskeuken, legger han til.

RSRK har brukt vinterhalvåret på øvelser, for å være klare til sommerhalvåret. Johansen har vært frivillig i RSRK i ti år og har bitt seg merke i et par endringer hos båtfolket.

– Det positive er at folk er blitt flinkere til å bruke vest. Det negative er at farten blir større og motorene vokser, sier han.

– Det beste rådet jeg kan gi er å bruke sjøvett og vest, og å gjerne ha et fysisk kart med, i tilfelle elektronikken streiker.

LES OGSÅ: Nordmenn går klin sjokos i påsken

Vind tirsdag og onsdag

– Tirsdag og onsdag blir det sørøstlig stiv til sterk kuling utsatte steder, men det ser ikke ut til at det blir noe nedbør. Du må et stykke opp i fjellet for å få sterk vind, men legger du ut på langtur bør du være forberedt på at det blåser opp tirsdag kveld. Vinden kommer til å vedvare ut dagen på onsdag, sier Martin Granerød, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, til RA.

Torsdag blir det derimot bedre.

– Man må nok forvente litt mer skyer enn først antatt, men fra torsdag til lørdag blir det roligere vind, oppholdsvær og perioder med sol. Torsdag ser ut til å bli den fineste dagen, men det er fortsatt muligheter for en fin helg, sier Granerød.

Når det gjelder skredfare i påsken, er faren på nivå to i varslingsregion Hardanger, som Sauda ligger innunder.

– Lokalt er det ustabile forhold i den regionen, og det skyldes fokksnø i bratte heng. Generelt sett anbefaler vi å unngå terreng som er brattere enn 30 grader, sier Tommy Skårholen, vaktleder ved snøskredvarslingen til NVE.

Mer fra Dagsavisen