Et levende og mangfoldig uteliv bidrar til å gjøre Stavanger til en attraktiv by. Det popper opp puber, barer og restauranter i takt med skiftende trender, og utelivet har vokst fra «lysløypå» rundt Vågen til Fargegata og Stavanger øst. Dessverre virker Stavangers uteliv også som fluepapir på useriøse deler av bransjen.
Det er forstemmende å registrere at det danske konseptet The Old Irish Pub som skal åpne i De røde sjøhus på Holmen i begynnelsen av april, er pålagt bruksnekt etter at A-krim Rogaland avdekket at ni utenlandske arbeidere var innkvartert i utestedets øverste etasje. I tillegg var detektorer ifølge Aftenbladet tildekket, nødutgang manglet og den eneste rømningsveien var ned en trapp. Som ved de fleste slike avsløringer skylder de ansvarlige på manglende kjennskap til regler og satser på at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Venstres ordførerkandidat Jan Erik Søndeland har absolutt rett når han uttrykker at slike i etterkant-beklagelser ikke holder, og at det er en plikt å sette seg inn i lover og regler før arbeider begynner.
LES OGSÅ: Slik skapte han restaurant-suksess i Stavanger
Søndeland og Venstre er ikke alene om å reagere mot enten ulovlige eller i beste fall suspekte sider ved utelivsbransjen. Nylig var Ap, SV og Rødt ute med krav om at skjenkebevilling bare gis til steder som betaler tarifflønn. Det er ansatte ved utesteder som tjener 130 kroner i timen, som har en måneds opplæring uten lønn og som har arbeidsdager på 14 timer.
Utelivsbransjen har alt å tjene på at loven følges og at useriøse elementer utvises fra det lukrative markedet Stavanger er. Samtidig må politikerne gi skjenkekontrollen de rette signalene om at brudd på lønns- og arbeidsvilkår, arbeidsmiljøloven og brannforskrifter skal straffes med bevillingsnekt. På den måten vil seriøse utelivsaktører slippe den undergravende konkurransen de useriøse aktørene byr på.
LES OGSÅ: Vakter på utesteder kontrollerer ID på Facebook (+)