Nyheter

Slik skapte han restaurant-suksess i Stavanger

I 1969 startet Arne Joakimsen som kokkelærling på Victoria Hotel. Nå eier han over 15 restauranter og har skapt over 350 arbeidsplasser. Han tror gode konsepter og flinke medarbeidere er nøkkelen til å lykkes i bransjen.

Se hvor mye de lokale utelivstoppene tjente i 2017 nederst i artikkelen.

– Da jeg startet for meg selv tenkte jeg kun et par år fram i tid, og jeg hadde aldri trodd jeg skulle ende opp her – det var egentlig helt utenkelig. Men jeg synes jo det er ganske fantastisk. Jeg er veldig stolt, sier Arne Joakimsen til RA.

Han eier og driver gruppen Herlige Stavanger Restauranter AS, som inkluderer restauranter som Bevaremegvel, Newsman, Villa 22 og NB Sørensen. Sistnevnte ble kjøpt og skapt av Joakimsen i 1993, samme året som han gikk inn som hovedaksjonær i Utstein Kloster Hotell.

Men hans interesse for restaurant- og utelivsbransjen startet allerede 14 år tidligere. I 1968 flyttet familien fra Trondheim til Stavanger, og året etter begynte Joakimsen som kokkelærling på Victoria Hotel. Senere jobbet han også på Esso Motor Hotel, hvor han laget mat til oljesøkende amerikanere. Han trivdes godt i bransjen, og startet etter hvert på Hotellhøgskolen, før han jobbet to år i Oslo som daglig leder for utesteder og restauranter.

I 1978 ønsket Joakimsen seg tilbake til Stavanger. Han søkte og fikk jobben som daglig leder for De Røde Sjøhus, og det var dette året ting begynte for fullt for Joakimsen. Han ble etter hvert regiondirektør i Thon-gruppen for Stavanger og Sandnes, hvor de bygde ut Straenhuset, Kafé Garasjen og nattklubben Taket. Da gruppen la om organiseringen i 1988 overtok han driften, og Arne Joakimsen AS – og etter hvert Herlige Stavanger Restauranter AS – ble født.

– Jeg tror det jeg har gjort rett er at jeg har skapt noe nytt, hatt gode konsepter og flinke medarbeidere. Leif Hovland har vært min partner i alle år, og vi jobber veldig godt sammen. Jeg hadde jo ikke klart dette alene, sier Joakimsen, som nå driver mellom 15 og 20 konsepter og har skapt rundt 350 arbeidsplasser.

– Mange har vært innom systemet i Herlige Stavanger-gruppen, og det er helt fantastisk å se hvor bra mange har gjort det, sier han.

LES OGSÅ: Disse tjente mest i Stavanger

Fra meksikansk til burger

Etter 1988 ballet det på seg for Joakimsen; han åpnet Newsman, NB Sørensen og Bevaremegvel i løpet av fem år, før han like før årtusenskiftet var med å kjøpe det tidligere bedehuset Bethania – som nå er Stavangeren. Han har åpnet en rekke ulike steder på Kvadrat, Amfi Madla og Kilden, og i 2011 tok han over Mexico i Vågen, som nylig ble omdøpt og omgjort til Burger and Beers.

– Vi følte at det var behov for å gjøre noe nytt der, og det er litt i tiden å lage konsepter med en klar profil. Det har skjedd et generasjonsskifte av gjester og drivere, og det er viktig å lage konsepter markedet forstår, sier Joakimsen til RA.

Men å drive i restaurant- og utelivsbransjen er krevende, ifølge Joakimsen. Han mener det er flere ting som er viktig å tenke på dersom du skal starte noe eget.

– Du må jobbe og stå på skikkelig. Du må komme med noe nytt og annerledes, samtidig som det må være god kvalitet. Én ting som aldri går av moten er god service, god velkomst og god mat. God beliggenhet skader jo ikke heller, sier Joakimsen, som trekker fram Vågen som det beste området. 

– Vågen har en god og stabil beliggenhet. Men dette er en by som stadig vokser og sprer seg utover, noe som jo er helt naturlig. Stavanger er blitt en veldig spennende by, legger han til.

LES OGSÅ: Han tjente mest i Sandnes

Ta vare på det man har

I senere tid har Joakimsen åpnet Villa 22 i Vågen og Matsalen på Tvedsenteret – begge med stor suksess, forteller han. Nylig åpnet de også Trattoria Testa Rossa på Amfi Madla, som holder samme kvalitet som Villa 22. Ifølge Joakimsen skjer det snart noe stort på Utstein Kloster Hotell.

– Da jeg ble kontaktet og spurt om jeg ønsket å kjøpe meg inn i hotellet i 1993, tenkte jeg at det kunne være et fint sideprosjekt eller en hobby. Det har jo blitt ganske mye mer enn en hobby, sier Joakimsen og ler.

– Nå har vi store planer på gang der, men jeg kan foreløpig ikke si noe mer om hva det innebærer, legger han til.

Joakimsen sier til RA at han synes det er veldig kjekt å skape noe – spesielt når det du skaper går bra i mange år. Men han har likevel ingen umiddelbare planer om flere nyåpninger.

– Nå er vi i en fase hvor vi ser at det er behov for å ta vare på det man har skapt og fornye det. Konkurransen i Stavanger har økt betraktelig de siste årene, og de siste fire årene har vært relativt tøffe. For markedet og kundene er det jo kjekt med mer å velge mellom, men det krever jo desto mer av oss som driver. Men det skal vi klare, sier Joakimsen.

LES OGSÅ: Viking-lønnen: Vil redusere selv om de går opp

Startet på bunn

I løpet av en mannsalder i bransjen er det også noen av spisestedene hans som har måttet legge ned driften.

– Det har helt klart vært en del utfordringer, og det er noen steder vi har solgt eller avviklet driften. Når vi har flere steder så skjer sånt naturlig. Ikke alt blir som du har håpet på. Men dette her er veldig personavhengig; mye av suksessen er knyttet til flinke folk. Jeg er nok en skaper-type, så det er viktig å ha gode og flinke folk rundt seg. Og jeg mener jo at grunnlaget for suksess er vertskapet. Når du kommer inn et sted skal du føle deg velkommen og bli sett. Det er veldig viktig, sier Joakimsen.

– Det som kanskje skiller denne bransjen fra andre bransjer er jo at alt vi gjør er veldig synlig. Alle kan gå inn på et serveringssted og mene, synse og bedømme ut ifra det de ser og opplever. Så det er veldig mye å tenke på, samtidig er det viktig å ikke tenke for mye, legger han til. 

Joakimsen har skapt sitt restaurantimperium helt fra bunnen – noe han er stolt av.

– Det er kanskje en overdrivelse å kalle det et imperium. Men jeg startet så til de grader på bunn, ja. Det har vært utfordrende til tider, men jeg har skapt alt selv – sammen med mange flinke folk – og vi har satset og hatt tro på det vi har gjort, sier han.

Mer fra Dagsavisen