Kultur

I sommer markeres et helt spesielt jubileum i Hafrsfjord

I sommer kan du dra på oppdagelsesferd i eget fylke med vikingtiden som bakteppe.

– Med jevne mellomrom trenger vi en påminnelse om hvordan vi har blitt som vi har blitt i Norge. Og hvis vi skal forstå det må vi spole tilbake og få øynene opp for de lange linjene i utviklingen av nasjonen vår. Vi tror det å få folk ut og i aktivitet er en god måte å gjøre det på, sier Trond Ole Paulsen, prosjektleder for Rikssamlingsjubileet Hafrsfjord – Nordvegen 2022 (RSJ2022).

RSJ2022 blir en ti dager lang feiring hvor det markeres at det er 1150 år siden Harald Hårfagre beseiret sine motstandere under slaget i Hafrsfjord og med det ble Norges første rikskonge. Rikssamlingsjubileets hovedmarkering feires i perioden 9.–19. juni med aktiviteter og opplevelser i Haugesund, Karmøy, Utstein, Stavanger og Sola.

– Er dette bare feiring, eller er det også læring?

– Det er ganske mye læring, og med dette ønsker vi virkelig å løfte folks kunnskap om nasjonens historie. Alle kan ikke få med seg alt, men vi ønsker og håper å få fortalt en så bred historie som mulig. Dette jubileet er en unik mulighet til å få flotte kulturopplevelser og masse ny kunnskap om eget fylke, sier Paulsen.

Guidet opplevelsesløype

Den store feiringen starter på Haugalandet 9. juni, hvor det kommer en hel armada av vikingskip fra fjern og nær. I løpet av dagene i Haugesund blir det guidet opplevelsesløype, teater, dans, sverdkamp og rebus. 14. juni setter skipene seil mot bokbad og foredrag på Kopervik, før de drar videre til arrangement på Utstein 15. juni. Dagen etter seiler skipene inn Hafrsfjord til Møllebukta, akkurat tidsnok til å bli med på den årlige Hafrsfjordkaupangen. Festivalen, som har blitt arrangert i mange år, har offisiell åpning 17. juni, og blir i år en integrert del av Rikssamlingsjubileet.

Kaupangen byr som vanlig på håndverksmarked, oppvisninger av krigerkunst og bueskyting, men i tillegg vil det også skje en rekke andre ting i og rundt Møllebukta. Blant annet blir det en opplevelsesløype 18. og 19. juni, hvor Rødnes hurtigbåter vil frakte publikum mellom Møllebukta, Ytraberget og Sømmevågen. Om bord på skipene vil det være guider, og på hvert stopp er det opplevelser og aktiviteter en kan bli med på. Det blir dans, musikk og sang, et tablå fra spillet «Hårfagre» i regi av Torfinn Nag, marinarkeologer fra MUST som forteller om undervannsundersøkelser og manglende funn i Hafrsfjord, og Jærmuseet inviterer til vikingtidsaktiviteter.

Ufortjent dårlig rykte

Paulsen sier et viktig aspekt ved jubileet er å løfte fram flere sider av historien, noe som også er grunnen til at så mange ulike kommuner og aktører samarbeider om å få jubileet på beina. I løpet av markeringen får man derfor lære mer om kvinnens rolle i vikingtiden, om håndarbeid og håndverk og om hvordan ressursene ble brukt – for å nevne noe.

– Det er viktig å løfte fram litt mer av historien, ikke bare historiene om da de dro på plyndringstokt. Vi skrev ikke historie selv på dette tidspunktet. De eneste som gjorde det var kongene i England og Frankrike, og de skrev naturlig nok om de dramatiske hendelsene. De skrev ikke om fredelige handelsferder, men hvis noen plyndret et kloster ble det førstesideoppslag. Det vi har fått bevart av historien er de dramatiske hendelsene, men det er bare en liten del av sannheten, sier Paulsen.

– Synes du vikingene har et ufortjent dårlig rykte?

– Jeg synes denne delen av historien har et ufortjent dårlig rykte. Jeg håper derfor at dette jubileet kan være med på å balansere og fortelle mer av historien om vikingene. Jeg tror veldig mange vet altfor lite om dette, legger han til.

Mer fra Dagsavisen