Kultur

Tores vin: Herlige pinotviner fra Oregon

Maison Joseph Drouhin er et av de mest kjente vinhusene i Burgund. I tillegg lager de meget god pinot i Oregon.

I 1961 var Robert Drouhin på vestsiden av USA for promotere firmaets burgundere. Da han besøkte Oregon så han potensialet i staten med tanke på dyrking av pinot noir. Oregon og Burgund ligger på samme breddegrad og har nesten like mange soltimer og lik nedbørsmengde, derfor kan pinot noir også dyrkes like godt her.

Først i 1987 ble de første vinmarkene kjøpt og siden det har Drouhins datter Veronique Drouhin stått for driften av eiendommen. Flere av Domaine Drouhin Oregon er å få på polet. Cloudline er den enkleste av dem og byr på saftig pinotfrukt og forsiktig fatbruk og er perfekt følge, servert litt avkjølt, til skrei, torsk og lette kjøttretter.

Roserock er en meget bra enkeltvinmarksvin som byr på litt mer av alt.

Mens vi er inne på pinot noir anbefales også vinen fra den biodynamiske produsenten Heinrich fra Østerrike. Dette er en knallbra vin med tanke på prisen. Det gjelder også Viña Cubillo Crianza som nylig har kommet på polet i 2013-årgangen.

1041701 Cloudline Pinot Noir 2019 (Oregon, USA) kr 294 (BU) (88 poeng og terning seks)

Har lys rødlilla farge. Lukter av søt kirsebær- og jordbærfrukt sammen med urter, mineraler og hint av fat. Lett i smaken der det går i syrlig jordbærfrukt sammen med mineraler og fint integrert fatpreg. Avslutter med forsiktige tanniner og meget fin syre.

8142901 Drouhin Roserock Pinot Noir 2015 (Oregon, USA) kr 463,90 (BU) (90 poeng og terning seks)

Har lys rødbrunlilla farge og lukter av bringebær sammen med lyse blomster, mineraler og forsiktig fatpreg. Har bra fylde og smaker av mørk og syrligsøt bærfrukt sammen med mineraler og noe fat. Avslutter med noe tannin og meget god syre.

13857401 Heinrich Pinot Noir 2020 (Burgenland, Østerrike) kr 215,50 (BA) (88 poeng og terning seks)

Nokså lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med blomst og urter og hint av noe reduktivt. Har bra fylde og smaker av syrlig pinotfrukt, urter og krydder. Avslutter med forsiktige tanniner og meget god syre.

1991101 Viña Cubillo Crianza 2013 (Rioja, Spania) kr 259,90 (BA) (90 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av røde bær og tørket frukt sammen med nøtt, velhengt kjøtt og tobakk. Har bra konsentrasjon og smaker av utviklet bærfrukt med nydelig integrert fatpreg før den avslutter med en del tannin og kanonbra syre.

Ukens anbefaling:

13004001 Raig de Raïm Garnatxa Blanca 2020 (Catalonia, Spania) kroner 154,90 (BA) (85 poeng og terning seks)

Kommer fra området Terre Alta litt nordvest for Barcelona og har lys gulfarge med hint av grønt. Lukter av sitrus og eple sammen med lyse blomster. Er lett og delikat i smaken der det går i syrlig eple sammen med sitrus og urter før den avslutter med meget bra syre. Drikk til stekt fisk, sushi reker og spicy asiatisk mat.




Mer fra Dagsavisen