Kultur

– Nesten litt sløsing med talent at en så flink skuespiller skal være med på noe som heter «Julefjerten»

Nina Ellen Ødegård har vært stor fan av Svartnissen i mange år. Denne førjulen får hun endelig dele scene med dem.

– Jeg har vært stor fan av nissene i mange år. De har lurt på om jeg vil være med tidligere, men det har aldri klaffa. Men i år så jeg at det kom til å gå, så da var det faktisk jeg som ringte dem og spurte om å få være med. De har holdt på i 20 år og skriver nye forestillinger hvert eneste år, så jeg har stor respekt for den gjengen. De driver et viktig arbeid og har en enorm stamina, så jeg gleder meg masse, sier Nina Ellen Ødegård til RA.

For mange er nok Ødegård mest kjent som skuespiller ved Rogaland Teater, hvor hun har hatt roller i oppsetninger som «A Christmas for Carol», «Orlando» og «Scener fra et ekteskap». Mange så henne kanskje også i «The Mute» sammen med Christian Eriksen og Janove Ottesen i Stavanger konserthus.

Ensom og forsmådd julenissekone

Nå blir det derimot noe litt annet når hun skal spille julenissens kone, «Juliett Bankenes Tjør», i årets Svartnissen-show, «Julefjerten», som har premiere 18. november.

– Min karakter er fortsatt litt «work in progress», og det er en karakter som blir til litt underveis. Men i og med at hun er gift med julenissen har hun vært mye alene, for han er jo veldig opptatt. Så hun er nok litt ensom og forsmådd, og jeg har også gjort henne ganske engstelig. Det som skjer i år er at hun må trø til fordi nissen havner på sykehuset, og det er hun nok ikke helt mentalt klar for, sier Ødegård.

– Hun er redd for alt mulig og må gjennom en liten prosess i løpet av showet. Hun er både trøtt og lei julen. Ikke fordi hun ikke liker den, men fordi hun alltid er alene. I tillegg har hun nok grodd litt fast, så hun må røske litt tak i seg selv, legger Ødegård til.

Svartnissen

Ødegård har selv spilt i Barneteateret i mange år, så dette blir derfor ikke første gangen hun spiller for barn. Det begynner å bli noen år siden sist hun gjorde det, og hun kjenner derfor at hun gleder seg til å stå på scenen foran barna nå.

– Jeg har lengtet litt etter det, så jeg kjenner det blir gøy å prøve. Så får jeg jo være med å ri på en 20 år gammel bølge, noe som er veldig kjekt, sier Ødegård.

– Hva er det du synes er så bra med Svartnissen-showene?

– De lager barneforestilling på barns premisser, samtidig som det også er underholdende for voksne. Det handler om julestemning og om hvor viktig julen er for ungene – og alltid settes barna først, sier hun.

Fascinert av fjert og fis

Hans Petter Jørgensen, selveste Svartnissen, sier til RA at det nesten er for godt til å være sant at Nina Ellen Ødegård blir med på årets show.

– Det er gøy å jobbe med så flinke folk! Hun er veldig grundig og tar dette like på alvor som om det skulle vært Shakespeare. Og det kan jeg love deg at det ikke er. Det er jo nesten litt sløsing med talent at en så flink skuespiller skal være med på noe som heter «Julefjerten», sier Jørgensen og ler.

– Hvis du leter opp noen gamle Svartnissen-anmeldelser i RA-arkivet vil du finne ut at denne gjengen, som nå består av godt voksne mennesker, er veldig fascinert av fjert og fis, legger han til og ler mer.

I år fyller Svartnissen 20 år. Jørgensen sier det ikke er noe han reflekterer over i det daglige, men når han ser tilbake på det «har det jo vært en utrolig reise».

– Det vi startet med finnes, dessverre, på video, men heldigvis har vi utviklet oss siden da. Og jeg synes nesten vi fortjener et lite klapp på skulderen for at vi gadd, for det gikk ikke så veldig bra de første årene. Men det er veldig kjekt å se at det nå er blitt en juletradisjon for veldig mange. Vi holder for tiden på å lage en minnevegg sammen med elever fra Vågen VGS, og mange forteller at de er oppvokst med Svartnissen. Det er både en ære og en glede, sier Jørgensen.

I år får endelig Svartnissen-gjengen ha full sal igjen, og ifølge Jørgensen går billettsalget riktig så bra.

– Vi var veldig spente på hvordan det ville gå, men foreløpig går det veldig bra. Vi ligger foran alle tidligere år målt opp mot samme tid. Det er veldig kjekt å se, sier han.

– Nå har dere holdt det gående i 20 år. Hvordan har dere klart det, tror du?

– Vi traff nok tidlig med det at det er for alle. Det er spennende og gøy for ungene, men det er også underholdende for de voksne. Det fungerer på flere plan. Og så er det kanskje noe med det at vi har insistert på å beholde kjernen, men med en ny historie hvert år. Det blir en følelse av fornyelse, og i tillegg allierer vi oss med flinke gjesteskuespillere som hever produktet, sier Svartnissen.

I tillegg til selve showet har også Svartnissen-gjengen laget en musikkvideo til årets forestilling. Låten ble sluppet 27. oktober, og heter «Juliett Bankenes Tjør»:

Mer fra Dagsavisen