Kultur

Ny bok: – Humor, men også alvor

I sin fjerde bok skriver Rune Bjerga om oppveksten, jobben som megler og smeller tidlig i karrieren, samt nyere historier om pandemi, Gjert Ingebrigtsen og da han ble sensurert etter Bent Høie-parodi.

– Dette er min beste bok. Jeg tror den vil overraske. Jeg er stolt. Jeg håper selvsagt at folk vil le og kose seg. Samtidig byr jeg litt på meg selv om litt alvorligere ting i livet. Jeg har en del mennesker som følger meg, og flere blir det. De fortjener å vite litt mer om meg – om de vil, selvfølgelig, sier Rune Bjerga.

Klassen klovn er den fjerde boken til Bjerga. Tittelen er et samlebegrep på hvordan komikeren var og er.

– Jeg var åpenbart klassens klovn. På barneskolen tok rektor meg inn og sa at skolen ikke plass til klassens klovner. En rar greie. I dag tror jeg skoleverket tar mer imot slike personer som jeg var. Jeg hadde jo andre kvaliteter. Det har jo gått godt med meg.

Hedrer alenemødre

– Det er nok slitsomt å følge opp en klassens klovn hjemme også. Jeg har et eget kapittel om min mor. Jeg vokste opp med bare henne. Alenemor. En klippe. Jeg hedrer alle alenemødre – og -fedre. Alle rundt meg hadde mor og far. Jeg hadde bare mor. Hun ofret alt. Man glemmer hvor superknallhardt det er. For dem er det fadermeg helmaraton hver dag, forteller Bjerga.

Moren døde i 2007. To ord hun sa har alltid fulgt Bjerga, «stå på».

– De ordene tenker jeg på når livet er ekstra travelt, slitsomt og stress. Jeg er glad i mor min. Hun er det eneste forbildet jeg har.

«Jaktet av Gjert»

Rune Bjerga er blitt rikskjendis med sine parodier. I boken skriver Bjerga om da han på Idrettsgallaen ble «jaktet» av Gjert Ingebrigtsen.

– Idrettsgallaen i Stavanger. Jeg var gjest. I forkant hadde VG og Dagbladet bestilt hver sin parodi av Gjert. Disse ble publisert ved siden av sakene hvor Team Ingebrigtsen tok storeslem. Etterpå var det bankett. Jeg var livredd Gjert. Jeg angret meg i hjel på videoene jeg hadde laget. Jeg skal ikke røpe alt, men jeg hadde en lang samtale med Gjert den kvelden, sier Bjerga og smiler lurt.

Sensurert

Bjerga skriver også om da han julaften la ut en parodi av helseminister Bent Høie. Nesten-Bent «avslørte» at hele pandemien var en spøk som hadde gått for langt.

– Etterpå fikk jeg en telefon fra en viktig myndighetsperson som både du og jeg vet hvem er. Denne personen ba meg slette videoen. Jeg gjorde det. Det var dumt av meg. Jeg angret og la den ut igjen. Det er ikke bra at noen prøver å sensurere en komiker i «beste sendetid». Saken kunne blitt større enn den ble. Jeg kunne utnyttet situasjonen og markedsført meg selv, og gjort det ubehagelig for denne personen, men jeg gjorde ikke det, sier Bjerga alvorlig.

Pandemi

Komikeren ble også rammet av pandemien. Avbestillingene rant inn da alvoret la se over nasjonen. Full stopp.

– Man blir redd når man har familie, regninger og nettopp investert i hytte. Men det gikk jo fint. Faktisk har jeg ikke søkt en eneste krone i støtte.

Bjerga heiv seg rundt og hadde standupshow på Teams og andre digitale plattformer.

– 120 totalt. Det ble omtalt som pionerarbeid. Dermed gikk det noenlunde greit. Derfor var det helt feil å søke om kompensasjon.

Utkonkurrerte Martin Andresen

Som student var Bjerga med i studentrevyen. Der ble han betatt en ung psykologistudent fra Østlandet.

– Jeg følte vi hadde en «connection». Etter øvelser tok gjengen noen øl. Jeg drakk meg til mot. Faktisk løp jeg hjem til Tjensvoll – 3,5 kilometer – for å dusje. Fordi jeg trodde det kanskje skulle bli en «sånn kveld». Da jeg spurte om en date, fortalte hun at hun allerede hadde kjæreste. Kjempepinlig. Men, jeg tok tre øl til på styrten og tenkte jeg skulle ta opp kampen. «Kem e an?» Du har sikkert hørt om ham, svarte hun. Martin Andresen, som spilte på Viking. Som samme år ble kåret til Norges mest sexy fotballspiller. Og der satt jeg, med gule tenner, halvblekka etter litt for mange øl, som skulle ta opp kampen med ham, sier Bjerga og ler.

I boken skriver Bjerga om ulike stunt og tabber som eiendomsmegler.

– «Rullatoravstand fra sentrum» var løye for meg, men ikke for alle, forteller Bjerga.

Kardinalsmell

Han sluttet som eiendomsmegler i 2009. Bjerga skulle være med på et show på Stavangeren. De øvde på dagtid. Bjerga fikk ikke permisjon, og sluttet.

– Jeg var jo med på ting før det også. I boken forteller jeg litt om personlige smeller.

– En annen gang satte jeg og Kjartan Salvesen opp en revy på Folken. Uten en eneste plan. Helt krise. Vi ble nærmest kastet av scenen. Forferdelige greier, men løye nå.

– På Arkivet og Newsman, der gikk jeg på en kardinalsmell. Ingen lo. Dårlig tekst og «cocky attitude». Fæl kombinasjon. Etter en slik smell har man to valg: Enten «aldri mer» eller «neste gang …». For meg ble det heldigvis neste gang.

Mer fra Dagsavisen