Kultur

Setter opp Obstfelders «De røde dråber»

Iduns Julekomedie har med Obstfelders stykke «De røde dråber» virkelig tatt på seg en utfordrende og spennende oppgave.

Bilde 1 av 2

Interessant er det at nettopp Iduns Julekomedie i jubileumsåret for Sigbjørn Obstfelder har valgt å sette opp dette stykket. Ikke minst siden Obstfelder selv var med på å starte Iduns Julekomedie, og han var også med som skuespiller i det første stykket som ble satt opp i 1886, «Kavalerichok».

Det er et rimelig vanskelig stykke å trenge inn, og skal heller ikke ha blitt satt opp på en scene siden 1920-tallet.

Vegar Hoel har tatt på seg jobben som regissør for forestillingen.

Feil klode

– Da vi leste gjennom stykket for første gang, skjønte vi så godt som ingen ting. Språket er gammelt og fra en tid hvor mye har forandret seg siden. Vi kan kanskje si at vi følte oss litt som Obstfelder, som skrev at han var kommet på feil klode, og vi på feil forestilling. Men da vi så begynte å grave i dette stykket, så kunne vi etter hvert pakke ut mange interessante ting, sier Hoel til RA.

Ifølge ham er stykket svært kompakt med mye som ligger latent i handlingen.

– Det tar litt tid å hente alt fram, og fortsatt drypper det nye spennende ting ut av «De røde dråber», sier Hoel.

Det de har gjort er å modernisere stykket inn i vår tid. Både med tanke på språk og den verden vi i dag lever i. De har til og med fått med moderne ting som iPad og Ryfast i denne forestillingen.

– Vi har blant annet flyttet oss fra den industrielle revolusjon til vår teknologiske revolusjon. Men det betyr ikke at vi mennesker har forandret oss så mye. Obstfelder er på mange måter opptatt av de samme tingene som vi er i dag, sier Hoel.

Han sier at mens hovedpersonen Odd Berg i Obstfelders stykke stiller spørsmål med hvilke tomrom mennesket kan oppleve med datidenes industrielle utvikling, vil også vår raske teknologiske utvikling gi oss de samme utfordringer.

– En komprimert måte å si det på kan være følgende: Livet er   musikk, men mennesket har glemt å lytte, sier Hoel.

Innføring i Obstfelder

Iduns Julekomedie kan med dette stykket gi et yngre publikum en innføring i Obstfelders verden. I et jubileumsår kan dette være en fin start og innføring å ta med seg.

– Jeg tror at slik vi har tolket Obstfelder, så vil det falle i god smak hos et yngre publikum, sier Hoel.

Skuespillerne som er med i forestillingen ga sin unisone tilbakemelding på at det har vært en interessant prosess å fordype seg i Obstfelder og at alt ligger til rette for et tankevekkende og godt stykke.

Premiere blir det 15. januar i Sangsalen på Kongsgård. Stykket skal spilles med 13 forestillinger til og med 29. januar.