Stavanger

Krever handling fra Høie:– Ensomhet må på dagsorden

Bent Høie tar ikke ensomhet på alvor, mener «Venneklubb»-stifter Steinar Halleland. Selv sier Høie at han tar det på alvor, og at han jobber med løsninger.

– Jeg er så forbannet! Jeg tenker på dette hver eneste dag, og jeg tenker på hvordan vi kan løse problemet. Sommerferien er den verste tiden for mennesker som er ensomme. Verre enn julen og hele resten av året til sammen, sier Halleland til RA.

Kan være risikofaktor

Steinar Halleland har tidligere stått fram og fortalt om hvordan det føles å være ensom. Som et resultat av dette laget han «Venneklubben» hvor ensomme mennesker kan møte andre i samme situasjon. Konseptet har vokst, og det finnes nå vennegrupper over hele landet. Gruppen i Stavanger har blitt veldig populær, og har godt over 3000 medlemmer på Facebook.

Halleland mener ensomhet er et stort problem blant befolkningen, men at det ikke tas på alvor.

– Å være ensom er som å være i en egen verden. Du har ingen andre å snakke med enn deg selv, og til slutt blir du nesten gal, sier Halleland.

Lill Kjersti Skryten, psykologspesialist ved SUS, bekrefter at psykiske problemer ofte kan starte med ensomhet.

– Det kan være en risikofaktor som senere kan utvikle seg til en psykisk lidelse. Men det er viktig å presisere at ikke alle som er ensomme blir deprimerte, sier Skryten.

Hun tror det er vanskelig å si at man er ensom i dagens samfunn, og hun er enig med Halleland i at sommeren kan være en ekstra belastende periode.

– Å være ensom er ikke et tegn på vellykkethet, og vi måler ofte andre ut ifra hvor stort nettverk de har. Sommerferien kan være en lang og brokete tid for dem som allerede har det vanskelig, sier Skryten.

– Høies ansvar

Halleland mener det er Høies ansvar som helse- og omsorgsminister å gjøre noe med problemet.

– Det er fint at han gir penger til psykisk helse, men alt starter med ensomheten. Jeg vet ikke hvordan dette skal løses, men det er Høies jobb å finne ut av det. Han er nødt til å ta tak i dette ved roten, og ensomhet er roten her, sier Halleland.

Siden Halleland sto fram og sa han var ensom har hans livssituasjon blitt snudd på hodet. Han tror likevel mange er redde for å si ifra om hvordan de har det, og at ensomhet rammer alle.

– Ensomhet har ingen alder. Det er like forferdelig å være ensom om du er 6 eller 60 år, sier Halleland.

– Finne en løsning

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) stiller seg undrende til hvorfor Halleland mener han ikke bryr seg, og sier han tar ensomhet på største alvor.

– Jeg gjør selvfølgelig det. Det er mye oppmerksomhet rundt temaet i julen, og nå har vi sammen med Frivillighet Norge invitert til et møte hvor frivillige organisasjoner og Helsedepartementet skal møtes for å diskutere forskjellige utfordringer ved folkehelsen, sier Bent Høie til RA.

Møtet, som er i midten av august og er ett av to årlige møter, vil ta for seg problematikken rundt ensomhet.

– Vi vet at 21 prosent av befolkningen i landet føler seg ensomme, og at andelen er høyere blant eldre og ungdom. På møtet kommer vi til å utfordre hverandre på hvordan vi kan løse dette på best mulig måte. I tillegg jobber vi med en ny stortingsmelding om folkehelse, hvor vi jobber med løsninger for hvordan vi skal likestille psykisk og fysisk helse, sier Høie.

Steinar Halleland er ikke en ukjent person for ministeren.

– Jeg synes Halleland har gjort en god jobb med å ta de initiativene han har tatt i forbindelse med dette temaet, sier Bent Høie.

Varierende tilbud for ensomme

Mange frivillige organisasjoner tilbyr sosialisering i julen, men ikke like mange har tilbud til ensomme mennesker i sommerferien.

Frelsesarmeen er sommerstengt, og har derfor ingen tilbud i sommermånedene. Kirkens Bymisjon har derimot opplegg både mandager og torsdager i Petrikirken for dem som måtte trenge noen å være sammen med.

Røde Kors har tilbudet «besøksvenn», og kulturaktiviteten i Stavanger tilbyr grilldager i juli.

Også Fontenehuset, Sandnes Mental Helse og Værket i Stavanger har sommertilbud.

– Det er dessverre sånn at sommerferien er det mest kritiske punktet, og det er veldig beklagelig, sier Guri Tysse, regionsekretær i Mental Helse.

Mer fra Dagsavisen