Nyheter

Her tar stortingsrepresentanten blodprøver av laks

Politikere hospiterer i bedrifter og institusjoner. Deretter legger de ut bilder av oppholdet i sosiale medier. Som virkemiddel i valgkamp har jobb-byttene begrenset effekt, tror statsviter.

Bilde 1 av 5

Til vanlig er Aleksander Stokkebø stortingsrepresentant og kommunestyrekandidat for Stavanger Høyre. Denne sommeren har han byttet ut piquetskjorten med vanntett kjeledress og støvler. Det skjedde da han to dager tidligere i juli tilbrakte to arbeidsdager på lakseoppdrettsanlegget til Grieg Seafood ved Nordheimsøy.

– Der fikk jeg se hvordan anlegget fungerte i praksis, og blant sjekket jeg at fiskene hadde god helse og trivdes på anlegget, sier han til RA.

Senest på mandag og tirsdag sto fiskefôrprodusenten Skretting for tur. Hos dem fikk han en omvisning både på fabrikken deres i Stavanger og siden på forskningsanlegget deres i Forsand.

– Hvorfor gjør du dette?

– Det handler om at jeg ønsker å få litt erfaring og innblikk i ulike bransjer, sier han, og legger til på politikervis:

– Og det er jo klart at sjømatnæringen er en av Norges, og ikke minst Stavangers, viktigste næringer. Ikke minst nå som vi skal få flere bein å stå på i tillegg til norsk olje og gass.

Distansert fra folket

Stokkebø er ikke den eneste politikeren som tar seg «sommerjobber» som dette. Stavanger SVs ordførerkandidat, Eirik Faret Sakariassen, har hatt årlige hospiteringsuker ved både Forus Transittmottak, Gatemagasinet Asfalt, Stavanger fengsel og i år Ryfylke tomat. For å nevne noe.

Ordførerkandidaten til Stavanger Arbeiderparti, Kari Nessa Nordtun, har i sommer hospitert en natt ved akuttmottaket på Stavanger universitetssjukehus, samt tilbrakt en dag på Equinor sitt anlegg på Kårstø. Stavanger Høyres John Peter Hernes har blant annet hatt arbeidspraksis hos Attende og på legevaktbåten Rygerdoktoren.

I de fleste tilfeller blir oppholdene behørig dokumentert med bilder eller videosnutter og lagt ut på Facebook-profilene deres. Med mindre de har lyktes å få medieomtale, da.

At velgerne får se at politikerne tar seg jobber «på golvet» er et viktig poeng for politikerne, og de gjør det blant annet for å folkeliggjøre seg selv, tror statsviter Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Samtidig påpeker han at det også kan være nyttig for politikerne å få et innblikk i hvordan andres arbeidsliv fungerer i praksis.

– For heltidspolitikere, som ikke har en ordinær jobb på si, kan det være en risiko for å bli distansert fra folket, eller kanskje egentlig en frykt for at folk oppfatter dem slik. Da er det både naturlig og bra at man kommer seg ut på et annet arbeidsgolv for å vise at man ønsker å være blant folk flest.

Begrenset effekt

Å selge politikken sin ved å vise fram hospiteringene på Facebook er i prinsippet helt legitimt, og kan sees på som en del av politikeroppgavene, mener Tuastad.

– Men ved kortere opphold i bedrifter og institusjoner, som kun varer en halv dag, kan man spørre seg om politikerne kun driver med profilering. Ved lengre opphold vil de også lære seg å kjenne folkene på stedet man er på. Det har verdi.

Som valgkampmiddel er imidlertid hospiteringen av begrenset effekt, tror han.

– Når mange politikere gjør det samme, blir grepet brukt opp som folkeliggjøringsmetode.

Får direkte kontakt

Statsviter Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning mener også at det kan settes spørsmålstegn ved hvor stor effekt profileringen av politikernes hospitering har i valgkampen. Samtidig tror han at visittene har en verdi.

– Det er jo mulig at politikerne faktisk får mer kunnskap av besøkene, noe som kan gjøre argumentasjonen deres mer troverdig når de skal ut i politiske debatter til høsten. Og for bedriftene og institusjonene som får besøk kan det være positivt med besøk. Da får de direkte kontakt med politikerne og kan gi beskjed om hva som bør gjøres.

Derfor tar politikerne jobber «på golvet»

Kari Nessa Nordtun, Stavanger Arbeiderparti:

– Som politikere tar vi beslutninger på vegne av folk, da må vi forstå hvordan de faktisk har det i hverdagslivet sitt. Å hospitere hos ulike arbeidsgivere er derfor noe av det viktigste jeg gjør, og også noe av det kjekkeste!

Kontakten med de menneskene jeg representerer som folkevalgt er både veldig hyggelig, men også helt avgjørende for å kunne ta gode beslutninger. Ved å jobbe på ulike steder og treffe folk på sin hjemmebane treffer jeg de som vet hvor skoen trykker, og på denne måten får jeg får jeg kunnskap og innsikt som gjør politikken bedre – og dagene kjekkere!

Tidligere i sommer tilbrakte Kari Nessa Nordtun (Ap) en natt på akutten ved Stavanger universitetssjukehus.

Tidligere i sommer tilbrakte Kari Nessa Nordtun (Ap) en natt på akutten ved Stavanger universitetssjukehus. FOTO: PRIVAT

John Peter Hernes, Stavanger Høyre:

– Selv har jeg arbeidet i veldig mange yrker fra jeg var 14, så livserfaringen før jeg begynte med politikk på heltid er ganske solid. Nettopp derfor er det kjekt å bli bedre kjent med mange av dem som holder byen vår i svin i mange ulike roller – fra barnehager til industribedrifter. Det gjør jeg hele veien, men det blir selvsagt ekstra mange besøk når det er valgkamp.

Det skal være krot avstand mellom politikk og hveradgsliv, så noe av det kjekkeste er dem som tar kontakt og inviterer meg til besøk eller til prat om det de holder på med.

John Peter Hernes (H) fra hospiteringen hans på legevaktbåten Rygerdoktoren.

John Peter Hernes (H) fra hospiteringen hans på legevaktbåten Rygerdoktoren.

FOTO: PRIVAT

Eirik Faret Sakariassen, Stavanger SV:

– Det er viktig for meg som folkevalg å ha øret til bakken. Da er mine årlige hospiteringsuker nyttige for å se hvordan det er i ulike yrker og hvilke utfordringer folk har på jobb.

Eirik Faret Sakariassen (SV) har vært på hospiteringsuke med tomatgartnerne i Ryfylke Tomat.

Eirik Faret Sakariassen (SV) har vært på hospiteringsuke med tomatgartnerne i Ryfylke Tomat. FOTO: PRIVAT

Mer fra Dagsavisen