Nyheter

Har gitt svar etter Lervig-kritikk

Eli Karin Fosse tilbakeviser punkter i Aps kritikk om Lervig sykehjem.

Arnt-Heikki Steinbakk og Stavanger Ap har i levekårsstyret tatt opp manglende arbeidskontrakter, økt stillingsprosent mot ansattes ønske, ansatte alene på vakt mangelfull opplæring, for mange nattevakter i strekk, mer belastende turnus og sykepleiere uten tilgang til datasystemer og adgangskort.

– Jeg kan ikke utelukke at ansatte har gått seks nattevakter i strekk, men vi har ikke greid å finne den ansatte som skal ha gjort det. Seks nattevakter i strekk er absolutt ikke slik det bør være, og ligger heller ikke inne i turnusene på Lervig, så langt jeg har oversikt over, sier direktør for helse og velferd, Eli Karin Fosse, til RA.

Hun avviser at ansatte går alene på vaktene.

– Men det kan være at for eksempel flere ansatte har delt ansvar for flere enheter eller avdelinger, sier hun.

Nye turnuser

Turnusene er endret.

– Endringene er framforhandlet og gjennomført i et veldig tett samarbeid med de tillitsvalgte på Lervig, sier Fosse.

Hun peker på at pasienter og ansatte er overført fra tre mindre institusjoner, Mosheim, Vålandstunet og St. Petri.

– Det har vært utfordrende å få på plass en ny, felles turnus. Jeg forstår at de som har gått på natt hver fjerde helg opplever det som mer belastende å gå hver tredje helg. De som har gått nattevakter hver andre helg til nå, opplever det som lettere, sier Fosse.

Kontrakter skal på plass

Hun viser til praktiske årsaker til manglende arbeidskontrakter, og at de skal være på plass for alle i løpet av uke 11 og 12. Ifølge kommunedirektøren har kommunens bedriftshelsetjeneste ikke hatt konkrete henvendelser fra Lervig-ansatte.

Direktøren viser også til at de ansatte kjenner og bruker Cosdoc, et system for pasientjournaler.

– Alle ansatte bruker CosDoc, ansatte fra de tre sykehjemmene kjenner systemet fra før. Bruk av CosDoc og datasystemer er helt essensielt for å dokumentere helsehjelpen som gis, og at arbeidet utføres i tråd med lovverk, sier hun.

LES OGSÅ: Sykehjem-kritikk til politikerne

Følger med framover

Ap slår seg foreløpig til ro med Lervig-svar, men vil følge med framover.

– Det er bra å høre at kontrakter er på vei. Administrasjonen skriver at «det ikke er praksis» å øke stillinger uten at ansatte ønsker det, men jeg stusser på at vi da får meldinger om dette, sier Arnt-Heikki Steinbakk, Aps fraksjonsleder i kommunalstyret for levekår.

Administrasjonen skriver at ansatte har fått tilbud om opplæring om for eksempel sykesignalanlegg og brannrutiner.

– Tilbud om opplæring betyr ikke at ansatte faktisk har fått opplæring. Det vises til at det er en utfordring å nå ansatte i virksomheter med døgndrift. Jeg har tiltro til at rutiner kommer på plass, og at sykehjems- og kommuneledelse holder oppe trykket. Vi vil følge med framover, sier Steinbakk til RA.

Her er Aps spørsmål og Fosses svar i sin helhet: 

Det har kommet flere bekymringsmeldinger til Arbeiderpartiet fra ansatte på nye Lervig sykehjem. Vi ønsker et sykehjem som fungerer godt for alle pasienter og ansatte, og ser med bekymring på meldingene. Arbeiderpartiet ønsker i den forbindelse svar på følgende:

* Ansatte melder at de har arbeidet uten gyldig kontrakt i sitt arbeidsforhold siden desember 2017. Vet man grunnen for dette?

* Vi får meldinger om at ansatte har fått økt stillingene sine uten å selv ha ønsket dette. Er dette vanlig praksis i kommunen?

* Ansatte melder om mangelfull opplæring både i rutiner i avdeling og feks brannrutiner før de går alene på vakt, det fortelles at man har sagt fra til ledelsen uten at dette har ført til endringer. Hvordan vil kommunen forsikre seg om at dette ivaretas på en god måte i fortsettelsen?

* Vi har også fått meldinger om at nattevakter blir pålagt å jobbe flere netter enn de selv synes er forsvarlig. Noen skal ha gått opp mot 6 nattevakter i strekk. Hva vil man gjøre for å sikre arbeidstakerne og pasientsikkerheten relatert til dette?

* Natt-turnusene for sykepleierne er så vidt oss fortalt gjort mer belastende enn tidligere, med hjemmel i ønske om forsvarlig bemanning. Sykepleierne skal nå gå hver tredje helg istedenfor hver fjerde helg som har vært praksis tidligere. Også flere vakter i strekk i uken er resultat av ny turnus. Bedriftshelsetjenesten er skeptisk til ordningen og vi ber om en redegjørelse for hvordan ansatte vil følges opp og ivaretas i sine stillinger.

* Det meldes om at sykepleiere går på arbeid uten adgangskort til huset og/eller uten tilgang til datasystemer og Cosdoc. Hvordan vil kommunen følge opp dette?

Svar

* Innflyttingen i Lervig sykehjem gikk over flere uker, og ansatte fra St. Petri aldershjem, Vålandstunet og Mosheim sykehjem flyttet over til Lervig sykehjem til ulikt tidspunkt parallelt med opptrappingen av beboere. Av praktiske hensyn ble det derfor besluttet at ansatte skulle få nye arbeidsavtaler etter innflyttingen, for å få rett oppstartsdato på nytt arbeidssted og ny leder inn i avtalen. Alle ansatte vil få utlevert ny arbeidskontrakt i løpet av uke 11 og 12.

* Stavanger kommune ønsker i størst mulig grad å tilby ansatte store stillinger for å unngå uønsket deltid, men det er ikke praksis å øke stillinger uten at ansatte ønsker det.

* Det er en utfordring å nå alle ansatte med god opplæring i virksomheter med døgndrift som har ansatte på tre skift i alt fra små helgestillinger til full stilling. Ledelsen har derfor hatt stor oppmerksomhet på opplæring i nye rutiner i forbindelse med innflyttingen i det nye sykehjemmet. Alle ansatte har fått tilbud om fire timers opplæring i rutiner knyttet til bygget før oppstarten: To timer med sykesignalanlegget, en time med brannrutiner og kjøkkenrutiner, og en time med omvisning og praktisk opplæring på branntavlen, sprinkelanlegg, avfallsrom, skyllerom, beboerrom og lignende. I tillegg har Lervig sykehjem utarbeidet rutiner for opplæring av nyansatte som begynner nå etter at sykehjemmet er i drift.

* Lervig sykehjem har en egen avdelingsleder som har ansvaret for alle nattevaktene. Hun følger opp ansatte på natt og tilbakemeldingene hun får fra nattevaktene. Lederen for nattevaktene har også ansvar for pasientsikkerheten knyttet til nattarbeidet. Dersom det oppstår avvik blir de registrert i CosDoc, for avvik knyttet til beboerne, eller Synergi for avvik som gjelder ansatte. Alle avvikene blir fulgt opp i tråd med Stavanger kommunes retningslinjer for avvikshåndtering.

* Alle turnusene på Lervig sykehjem er utarbeidet i samarbeid med og godkjent av de tillitsvalgte på sykehjemmet. Det har vært et krevende arbeid å lage nye nattevaktturnuser på Lervig basert på ulike stillingsstørrelser og avtaler nattevaktene har hatt på de tre virksomhetene som har flyttet over. På de kommunale sykehjemmene er det praksis at ansatte i store stillinger på natt jobber hver 2. eller hver 3. helg, mens ansatte i små stillinger jobber hver 3. eller hver 4. helg for å få en god og jevn fordeling av vaktene i turnusen. Både Vålandstunet og Mosheim hadde ansatte som ble med over som jobbet full stilling på natt. I arbeidet med den nye turnusen for nattevaktene ble det i samarbeid med tillitsvalgte besluttet at alle nattevaktene skulle jobbe hver 3. helg og at ledelsen og tillitsvalgte skulle følge godt opp nattevaktene i oppstarten. Ledelsen har hatt møter med de hovedtillitsvalgte en gang i måneden. På disse samarbeidsmøtene har nattevaktturnusen vært et fast punkt. I tillegg følger Lervig sykehjem de sentrale føringene i

* Stavanger kommune for oppfølging av ansatte som jobber på natt.  Jfr. Håndbok internkontroll HMS- pkt. 8.3 Lovpålagt helsekontroll

* Ledelsen ved Lervig sykehjem kjenner ikke til at sykepleiere går uten ID-kort eller tilganger til datasystemet og CosDoc. Alle faste ansatte ved Lervig sykehjem får sitt eget ID-kort med kode. I tillegg har sykehjemmet lånekort dersom ansatte ikke har mottatt ID-kort eller har glemt kortet. CosDoc er kommunens pasientjournalsystem og ansatte som flyttet med til Lervig sykehjem hadde jobbet i CosDoc tidligere og var kjent med systemet.

Mer fra Dagsavisen