Stavanger

Gammel isopor får nytt liv

Isoporen du kaster må ikke reise langt for å bli gjenvunnet. Den blir til små plastkuler, som igjen blir til isolasjon i Italia. Det sørger Lunde gjenvinning for.

Bilde 1 av 6

En container fra IVAR sin gjenvinningsstasjon på Forus tømmer et lass med isopor på fabrikkgulvet til Lunde gjenvinning.

Etter pressing, hakking, tørking og smelting, kommer isopor fra TV-esker, fiskekasser og ut i andre enden som små, blanke plastkuler. Disse pakkes i sekker og sendes til Italia. Der blir plasten brukt til å lage en type skum, som brukes som isolasjon i Europa.

Hver uke kjører en trailer med 25 tonn av disse bittesmå plastkulene fra Ganddal i Sandnes gjennom Europa til Italia.

Betong med isopor

Petter Monsvik er driftssjef på Lunde Gjennvinning, og har drevet med gjenvinning av isopor siden 2003. Og Lunde gjenvinning er den eneste bedriften i Norge som driver med denne typen gjenvinning av isopor.

- Isoporen må være så ren som mulig. Så all isoporen sjekkes manuelt, og de som ikke kan resirkuleres går tilbake til IVAR, sier Monsvik.

På grunn av flytting til nye lokaler i høst, står det nå 400 tonn ferdig presset isopor utenfor klar til å bli til plast. Og nå utvides bedriften.

For i tillegg til å lage plastkuler skal Lunde Gjenvinning hakke opp isopor til små elementer, som kan blandes i sement og bli polybetong. Det er en type betong som kan brukes av byggebransjen. I denne produksjonen brukes isopor som ikke er ren nok til å brukes i plastproduksjon.

37 tonn

Hvert år leverer Ivar 200 containere med isopor fra husholdningene i regionen til gjenvinning, totalt 37 tonn. Dette er kommet inn på Forus og Sele, og behandles hos Petter Monsvik.

- Det er ekstra kjekt når vi kan gjenvinne avfall lokalt. Da slipper vi lange transportetapper, sier Tord Tjelflaat, overingeniør i Avdeling for gjenvinning hos IVAR.

Isoporen er nemlig den eneste av de rundt 20 avfallstypene Ivar får inn som gjenvinnes lokalt.

Blant annet går glass og metallemballasje til Fredrikstad, plast til Tyskland, papiret til Skogn og drikkekartongene til Sverige.

- Men alt som folk kildesorterer blir gjenvunnet, garanterer Tjelflaat.

Han legger til at kildesortering av avfall er viktig for å minske klimagassutslippene og for å spare på naturressursene.

- Å gjenvinne avfall bruker som regel mindre energi enn å lage nytt, påpeker han.

Både plast, glass og metall kan gjenvinnes et utall antall ganger.

Mer fra Dagsavisen