Nyheter

Frykter skadelig gummisøl

MGD-politiker mener Stavanger kommune kan politianmelde kunstgressleverandør.

Bilde 1 av 2

– Dette er det aller farligste og minst miljøvennlige granulatet som finnes per i dag. Det bruker vi her i Stavanger, sier 2.-kandidat for Rogaland MDG, Michelle Flagstad.

Rundt Vestbanen ved Stavanger stadion ligger det et tjukt lag svarte gummibiter som tidligere har utgjort underlaget på kunstgressbanen.

– Det jeg er mest bekymret for er at dette spres med vinden. Det kan ha alvorlige konsekvenser for naturen, for dyra og for mennesker, sier Flagstad.

Anmeldelse

Søndag skrev bystyrerepresentant for MDG, Torfinn Ingeborgrud i en mail til Stavanger kommune at «dette ser ut som en bevisst og totalt unødvendig spredning av gummigranulat». Han foreslo at kommunen skulle politianmelde kunstgress-leverandøren Unisport, som har gjort arbeidet for kommunen for klart brudd på forurensningsloven.

Hans partikollega, Flagstad, ser heller ikke bort fra at dette kan være en mulighet.

– Dette er noe vi reagerer kraftig på. Det er problematisk at firmaet selv ikke har tatt initiativ til opprydding her, sier Flagstad.

Hun legger likevel til at dette ikke er opp til MDG.

– Det er kommunen som skal avgjøre hva som skal gjøres i denne situasjonen, etter at de har oppklart situasjonen med firmaet som står for kunstgressarbeidet, sier hun.

Mikroplast

Vestbanen er en av ni kunstgressbaner som bystyret i fjor vedtok skulle skiftes ut i løpet av 2016/2017. Åtte skal ha dekke av gummi, som inneholder miljøskadelig mikroplast. Kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) har bestemt at kun en av de ni banene skal ha et underlag bestående av det mer miljøvennlige Bioinnfyll, som lages av sukkerrør. Nå håper Flagstad at KMU skal endre mening.

– Hvert år mister banen 10 tonn med granulat. 5 av disse finner vi aldri igjen. I Stavanger har vi 39 kunstgressbaner. Venter vi lenger kan det fort bli mye å rydde opp, sier hun.

Beklagelig

– Under alle slike kunstgressprosjekter vil det bli søl. Det er uunngåelig. Likevel er det selvfølgelig beklagelig at vi ikke har vært raske nok i oppryddingen, sier prosjektleder for utbedringen av kunstgressbaner i Stavanger, Even Bengsli.

At politiker Ingeborgrud oppfordrer kommunen til å anmelde Unisport har han ingen kommentar til. Han er derimot klar på at kommunen ikke vurderer å bytte leverandør.

– Unisport har gjort en veldig god jobb og vi er fornøyde med dem. Til sjuende og sist er det kommunens ansvar at ting blir gjort riktig, sier han.

RA har ikke lyktes i å få en kommentar fra Unisport.

Les også: De unge skal redde Viking

Dette er kunstgress

  • I Stavanger kommune brukes det SBR-granulat som fyll på kunstgressbanene.
  • Granulatet er laget av gamle bil- og maskindekk og er det vanligste og rimeligste alternativet til kunstgressbaner i dag.
  • SBR-granulatet er også godt egnet til å tåle slitasje og klima på en god måte.
  • Problemet med SBR, som er et gummigranulat, er at dette inneholder mikroplast, som kan være skadelig for både helse og miljø.
  • En rapport fra Miljødirektoratet i fjor viser at SBR-granulatet fra kunstgressbaner kan være den nest største kilden til mikroplast på land.
  • Gummiperlene har lett for å spre seg ut i naturen i områder med mye vind, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for natur og dyreliv.
  • De siste 15 årene har det antallet kunstgressbaner i Norge økt fra 100 til over 1000.
  • I 2016 og 2017 skal kunstgresset på ni baner byttes ut i Stavanger for 29 millioner kroner.
  • En av disse banene skal fylles med det mer miljøvennlige granulatet Bioinnfyll.
  • Dette granulatet er basert på sukkerrør som er 100 prosent biologisk og miljøvennlig.
  • Bioinnfyll er på sin side mye dyrere enn det mye brukte SBR-granulatet.

Mer fra Dagsavisen