Nyheter

Front mot front i ny kamp om friskole

Tolkien International School søker om å få bli privat grunnskole i Stavanger. Aps Dag Mossige og Frps Kristoffer Sivertsen står front mot front. Det er klart for ny skolestrid.

Administrasjonen i Stavanger kommune vil si ja til at Tolkien får bli grunnskole med et 240 elever fra 1.–10. trinn. Gauselbakken 105, der barnehagen under paraplyen til helprivate The British International School nå ligger. Den britiske skolen ligger rett over veien, i Gauselbakken 107.

– 240 er et stort antall elever, men vi mener at dette ikke vil påvirke den offentlige skolestrukturen i Stavanger vesentlig, sier skolesjef Jørn Pedersen til RA.

– 240 elever vil utgjøre en halv kommunal storskole. Dessuten, med andre private grunnskoler snakker vi om anslagsvis 10 prosent av den totale elevmassen i Stavanger, kanskje mer. En så stor prosentandel private påvirker da den offentlige skolestrukturen?

– Ja, det påvirker, men spørsmålet er om etableringen av nye friskoler påvirker skolestrukturen i en større grad enn kommunen kan håndtere. I en liten kommune med én liten skole kan etableringen av en friskole være direkte ødeleggende, men i Stavanger er det rundt 15.000 elever i grunnskolene. Slik sett mener vi at etableringene av Tolkien, samt endringen på den britiske skolen, ikke påvirker strukturen i vesentlig grad, sier Pedersen.

Direktoratet avgjør

Friskoler får 85 prosent av gjennomsnittlige driftsutgiftene per elev i den offentlige skolen. Skolene kan kreve inn differansen på 15 prosent i skolepenger av elevene. I saksdokumentene har imidlertid administrasjonen reagert på nivået på skolepengene.

– Vi har antydet av skolepengene synes satt noe høyt. Uansett: Dette er det Utdanningsdirektoratet som skal vurdere, sier Jørgensen.  
Utdanningsdirektoratet avgjør søknadene om privatskoler, men kommunene er høringsinstans. Temaet skaper sterk politisk strid lokalt. H og Frp er i prinsippet tilhengere.

– Det er fullstendig uaktuelt for oss å si ja til søknaden fra Tolkien, og dermed bidra til en ytterligere svekking av fellesskolen i Stavanger. Fellesskolen er allerede under press, sier Dag Mossige, Aps fraksjonsleder i kommunalstyret for oppvekst, til RA.

Han reagerer på at H og Frp i Stavanger har støttet etablering av flere privatskoler både i forrige og i denne valgperioden.

– Høyre og Frp støtter til og med søknader der administrasjonen har påpekt at søkernes kvalifikasjoner er ukjente. Nå er det på tide at de styrende partiene i Høyre-alliansen sier nei til flere privatskoler, og står opp for en høykvalitets, gratis fellesskole, lik for alle, sier Mossige.

– Ut av lokalmiljøet

Han reagerer på at grunnskoleelever skal busses til skoler borte fra sitt lokalmiljø.

– Elever som tas bort fra den lokale fellesskolen i sitt nærmiljø mister noe av det limet som holder samfunnet sammen, de får ikke samme tilknytning til lokalmiljøet, andre barn og unge i gatene, eller for den saks skyld det lokale idrettslaget i bydelen, sier Mossige.

Han frykter et A- og B-lag med et svekket offentlig tilbud, og avviser argumentet om at ulike privatskoler bidrar til mangfold.

– Det er fellesskolen som byr på mangfold. Det er her barn treffes på tvers av økonomi, religion og andre ulikheter. Vi må verne om et høykvalitets, gratis skoletilbud. Det er ikke så mange fellesarenaer igjen i bydelene, og vi må verne om de som er igjen, sier Mossige.

Han mener privatskoler gir kommunen ekstra utgifter.

– Privatskoler suger ressurser fra den felles potten til fellesskolen. Når elever trekkes ut fra den offentlige skolen, og pengene i stedet overføres til private, går det ut over fellesskolen. De kommunale skolene kan ikke redusere utgiftene med en kvart lærer, eller redusere strømregningen, selv om elever forsvinner til private skoler, sier Mossige.

Frp støtter

Stavanger Frp gir Tolkien International School full støtte.

– Jeg kan garantere at Stavanger Frp kommer til å støtte søknaden fra Tolkien, sier Frps fraksjonsleder i kommunalstyret for oppvekst, Kristoffer Sivertsen, til RA.

Han rister på hodet av Aps motstand.

– Det er foreldrene og elevene som må få velge hvilket tilbud de mer er best for elevene, ikke Stavanger Ap, sier Sivertsen.

Han reagerer på Aps prinsipielle holdning mot private skoler.

– Det er for meg underlig at Ap går mot at nye aktører bidrar til en kvalitetsprosess, konkurranse og nye tilbud. Friskolen gir dessuten de offentlige skolene noe å strekke seg mot. Ap-politikere snakker mot friskoler, men sender ofte selv sine egne barn på private skoler, sier Sivertsen.

Han peker på at Frp nasjonalt ønsker at foreldre skal få tildelt en sum fra staten som foreldrene kan velge om de vil bruke i private eller offentlige skoler.

– Frp ønsker at alle skal kunne velge type skole uavhengig av størrelsen på lommeboken.

– Samtidig skal foreldre på de private skolene betale en betydelig sum, 15 prosent av skolepengene selv. Da vil vel slike skoler ekskludere folk med dårlig råd?

– Frp ønsker som sagt at alle skal få en sjekk fra det offentlige de selv kan velge hvilken skole de skal bruke på. De private skolene tilbyr dessuten ofte skoleplasser rimeligere for noen elever. Det viktige er at foreldre og elever kan velge et tilbud som passer til forutsetningene til de ulike elevene, i stedet for at alle skal bli kliss like.
Sivertsen håper at flertallet kan samle seg om å støtte Tolkien.

– Et flertall har tidligere vært negative til private søknader. Jeg håper vi slipper det nå, sier Sivertsen, som også er leder i Stavanger Frp.

Samtidig som Tolkien søker å skole etter friskoleloven, ønsker også The British International School om endring av konseptet, slik at 240 elevplasser også finansieres 85 prosent av det offentlige og 15 prosent av foreldrebetaling. Rådmannen støtter søknaden. De to skolene varsler samarbeid.

Kommunalstyret for oppvekst behandler søknaden onsdag 23. mai.

Fakta:

«Tolkien International School» har søkt Utdanningsdirektoratet om godkjenning etter friskoleloven for opprettelse og drift av en internasjonal grunnskole med inntil 240 elever fra 1.–10. trinn. «Tolkien» skal benytte undervisningsprogram (læreplan) etablert av International Baccalaureate Organization.
«The British International School of Stavanger» (BISS) er en stiftelse etablert for å gi undervisning på grunnskolenivå. BISS har drevet skole i Stavanger i en årrekke med godkjenning etter opplæringsloven. Det gir rett til å drive skole, men gir ikke statstilskudd. 
Tolkien og BISS søker om godkjenning som friskole med 85 prosent statlig tilskudd. Skolene må da drive på ett eller flere av følgende grunnlag: Livssyn, anerkjent pedagogisk retning, internasjonalt, særskilt tilrettelagt videregående opplæring i kombinasjon med toppidrett, norsk grunnskoleopplæring i utlandet, særskilt tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede, særskilt profil.
Det skal foretas en skjønnsmessig vurdering blant annet av konsekvenser en godkjenning vil få for offentlig skolestruktur, skolefaglige hensyn, behovet for skolen og budsjettmessige hensyn.
stf@rogalandsavis.no

Mer fra Dagsavisen