Nyheter

Forsvaret kvitter seg med kakebua

Ingen soldater har de tre siste årene blitt ilagt soning i kakebua i Madlaleiren. Fra nyttår blir det også slutt på denne refselsesmetoden i Forsvaret.

I Madlaleiren i Stavanger står tre små celler med gitter foran vinduene, tomme. Sengene er oppredde. Dørene er åpne. I den militære arresten, eller kakebua som den heter på militær sjargong, har det ikke vært soldater fra leiren inne til soning de tre siste årene, ifølge løytnant Anders Holgersen. Han tilhører KNM Harald Haarfagre, Norges største militære rekruttskole som ligger på Madla i Stavanger.

– Vi har ikke hatt saker som tilsier at det skulle være nødvendig. Vi har også mer hensiktsmessige måter å refse soldater på i dag, som bøter eller streng irettesettelse, sier han til RA.

Fra nyttår er også kakebua historie som et refselsesmiddel i fredstid, melder tidsskriftet Forsvarets Forum. Bare ved fyll og øyeblikkelige behov skal militær arrest benyttes. Det kan også brukes som subsidiært refselsesmiddel dersom bøter ikke betales, skriver tidsskriftet om nyordningen, som også er omtalt av ABC Nyheter.

LES OGSÅ: Militæret gir studiepoeng

– Et fremmedelement

– Hovedgrunnen til at ordningen nå fjernes, er først og fremst mangel på arrestlokaler i de ulike avdelingene. Dermed risikerer militære sjefer å forskjellsbehandle soldater, alt etter hvilken leir de tilhører, sier generaladvokat Lars Morten Bjørkholt, til RA. Han er forsvarssjefens rådgiver i disiplinærsaker.

Hans inntrykk er også at den militære rettspleien blir stadig mer sivilisert.

– For 30–40 år siden var det mer normalt å fysisk sperre noen inn i den såkalte kakebua. I dag oppfattes arrest som et fremmedelement i den daglige tjenesten, sier han.

Til Forsvarets Forum opplyser han at 84 prosent av refselsene i fjor ble gjort opp ved bøter, mens arrest ble brukt i knappe fire prosent av de 426 innrapporterte sakene.

– Bøter, irettesettelse og frihetsberøvelse (ikke få gå ut av leir eller fartøy) er fortsatt gode refselsesmidler, sier han til tidsskriftet.

LES OGSÅ: Kongen besøkte Madlaleiren

Motiverte soldater

Tillitsvalgt i Forsvaret, Sigurd Svensen, som representerer soldatene, er glad for at Forsvaret velger å skrote kakebua.

– Vi har tidligere jobbet for å få ordningen fjernet. At den nå forsvinner er en positiv utvikling, sier han til RA.

– Hvorfor tror du bruken av militær arrest har gått ned?

– Forsvaret har mye mer motiverte soldater i dag enn tidligere. De ønsker rett å slett å være i Forsvaret, viser undersøkelser gjort hos oss.

LES OGSÅ: – Forsvaret vil bryte sammen etter kort tid i en krise eller krig

Refs for sex i tjenesten

Ved Madlaleiren opplever de at soldater blir stadig mer lovlydige. I 2016 ble det ilagt 34 refselser. Hittil i år er tallet 21, opplyser presse- og informasjonsoffiser i Madlaleiren, Trygve Jensen.

Ifølge nettsiden til Forsvaret kan både befal, vervede og soldater få refs for brudd på militære regler. «Dersom du ikke følger ordre, ikke møter til tjeneste, tar ulovlig perm, oppholder alkohol på leir eller har sex i tjenesten, kan du bli refset», heter det på forsvaret.no.

Forsvarets Forum skriver  at  militær arrest er det strengeste og mest inngripende refselsesmiddelet i Lov om militær disiplinærmyndighet. Maksimal arresttid er 20 dager.

Lurer du forresten på hvor ordet kakebu kommer fra? «Kakebu er en militær sjargong for vaktarrest, hvor kostholdet opprinnelig var vann og brød. Kake har i eldre og dialektisk språk betydningen 'brød', derav navnet», skriver Store norske leksikon. 

LES OGSÅ: Flere søker seg til Forsvaret

Mer fra Dagsavisen