Fem lærdommer om Viking fra sesongens første del

KOMMENTAR: Etter tre ukers landslagsstopp er det på an igjen for Viking til helgen. Samtidig har vi fått noen klare svar allerede.

Følg RA Sporten på Facebook!

LSK (b), Sandnes Ulf i NM (b), Bodø/Glimt (h), Mjøndalen (b), FKH (H) og RBK (b) står på menyen før den egentlige fotballferien starter. Disse vil fort definere hvordan fortsettelsen blir.

Viking ligger trygt til på 8. plass med 14 poeng. Det er syv poeng ned til kvalifiseringsplass og tre opp til medaljelagene. Selv om én kamp mangler før de mørkeblå har unnagjort en tredjedel av sin comebacksesong er inntrykket solid.

LES OGSÅ: Furdal tilbake: - Har jobbet hardt for å spille fotball igjen

Velger en å se nedover er det sannsynlig at RBK vil klatre forbi. Alt annet er naturstridig. Stabæk og Sarpsborg 08 – nummer 15 og 14 – har som Viking også spilt færre kamper enn de fleste andre. Spesielt 08 kan nok også klatre.

Tanken om å komme seg forbi 30 poeng så fort som mulig må fortsatt ligge til grunn. Kampene som nå kommer kan også gi tabellbyks og heng på lagene foran. Vinner de tre av de fem vil dette se komfortabelt ut før pausen.

Noe har vi allerede lært av årets Viking-utgave. I min bok er disse fem momentene de viktigste punktene;

Det offensive spillet er mer enn godt nok også i Eliteserien. Selv om laget ofte ligger dypere er det gjenkjennelighet i det Viking gjør. Angrepsrekken og midtbanen holder et så høyt nivå – både kollektiv og individuelt – at de er en trussel for hvem om helst.

LES OGSÅ: Tromsdalen henter ny spiller fra Viking

Defensivt har laget tatt store steg fra 2018. Ti av baklengslene har kommet mot Ranheim og Molde.   Vurderingene rundt når det skal presses høyt og når det er ikke er smart er vanvittig mye bedre.

Keeperplassen er langt fra det problemet de fleste trodde. Iven Austbø har hatt sykkelturer, men det vil også komme når en så offensiv stil i feltet ønskes.

Zlatko Tripic er den klart viktigste enkeltspilleren i Viking. Han er innpiskeren både verbalt og med beina. Ikke mange har evnen til å gjøre ting nærmest alene i Eliteserien. Tripic har det. Få skrevet en ny avtale! At den blir dyrere enn de andres er det bare å akseptere. Han er verdt det.

LES OGSÅ: Viking-duo til Tromsdalen

Det er fullt mulig å skape et godt fotballag her i distriktet med hovedvekt på lokale spillere. Viking har hatt elleve på banen fra sørfylket i enkelte kamper. Du trenger ikke nødvendigvis et sexy utenlandsk navn for å levere. Sondre Bjørshol klinger vel så bra!

Så vil vi ganske kjapt få nok en viktig lærdom. Har Viking klart å finne nøkkelen til å spille fotball på gress? Første svar gis mot LSK søndag.

LES OGSÅ: Derfor er Lunde Aarsheim i Nigeria