Nyheter

– Situasjonen er svært alvorlig, vi kan ikke ha det slik

Utdanningsforbundet melder om svært høye tall for vold mot lærere fra elever i 1.–4. trinn i Stavanger.

Utdanningsforbundet Rogaland har kartlagt omfanget av trusler og vold blant de yngste elevene i Rogaland, i spørreundersøkelser til lærerne. 1.–4 trinn, altså elever fra 6 til 10 år, er gransket.

Tallene er svært høye (se fakta nederst i artikkelen).

– Situasjonen er veldig alvorlig. Undersøkelsen viser svært høye tall, og vi kan ikke ha det slik, sier leder Inger G. Haraldsen i Utdanningsforbundet Stavanger til RA.

Får ikke oppfølging

Både tallene for trusler og vold og mangel på oppfølging fra ledere på de ulike skolene har fått Stavanger-avdelingen til å sende en kraftig bekymringsmelding til skolepolitikerne.

– Vi er bekymret, både over at så stor andel av lærerne svarer at de er blitt utsatt for trusler og vold, og at en så stor andel ikke har fått veiledning og oppfølging, sier Haraldsen.
Hun peker på at arbeidet mot vold i skolen er noe arbeidsgivere, arbeidstakere, Rådmannen, skolelederne, HMS-grupper, verneombud og andre instanser naturlig nok står samlet om.

– Volden utgjør et stort samfunnsproblem. Lærerne har krav på en trygg og god arbeidsplass, og å kunne utføre det pedagogiske arbeidet de er satt til å utføre, sier Haraldsen.

– Mange triste historier

Hun legger også vekt på at de elevene som helt tydelig sliter, har krav på å få hjelp.

– Det er veldig mange triste historier som ligger bak for de barna som utøver trusler og vold, og vi må i større grad få inn andre instanser. Det må settes inn ressurser for å følge disse elevene opp, sier lokallagslederen.

Bedriftshelsetjenesten er en viktig instans i arbeidet.

– Det er gjort mye godt arbeid av Bedriftshelsetjenesten og andre deler av kommunen, det er laget risiko- og sårbarhetsanalyser og vold og trusler er satt på dagsorden også tidligere. Uansett må vi ha sterkere oppmerksomhet om problemet, og samles om hvilke tiltak vi må sette inn, sier Haraldsen.

Hun understreker at sterkere satsing i barnehager og skoler er god samfunnsøkonomi.

– Ett tiltak som hjelper er uten tvil å øke grunnbemanningen i både barnehager og skoler, for å forebygge og gi mer tid til den enkelte elev, sier Haraldsen.

Kurser om lærervold

Utdanningsforbundet arrangerer kurs med om vold og trusler 30. januar. Førsteamanuensis Børge Skåland i OsloMet, som har skrevet doktorgradsavhandling om vold mot lærere, kommer.
– Skolelederne er også invitert, sier Haraldsen.

Skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger kommune påpeker at problemet med lærere i Stavanger-skolen er kjent.

– Vi vet at det finnes elever med utfordringer. Denne gruppen har økt. Flere barn i kommunen lever i barnefattigdom eller familier som sliter, sier Pedersen til NRK Rogaland.

Han deler Utdanningsforbundets bekymringer, og opplyser at kommunen jobber for å gjøre varslingsrutinene tydeligere for lærerne.

– Det er klart det er bekymringsfullt å lese hva lærerne har svart i denne kartleggingen, sier han.

LES OGSÅ: Sterk vekst i trusler og vold mot lærere i Oslo

Tas opp i skolestyret

Vold mot lærere blir tema i skolestyret.

– Tallene er veldig høye, og viser at det er mange som har en tøff og utrygg arbeidssituasjon, sier Rune Askeland (MDG), nestleder i kommunalstyret for oppvekst, til RA.

Politikerne i styret har fått bekymringsmelding i et brev fra Utdanningsforbundet Stavanger. Askeland vil ta opp saken som et formelt spørsmål i skolestyret.

– Det er svært viktig at lærerne har en trygg og god arbeidshverdag, sier nestlederen.

Medarbeiderundersøkelsen sjekkes

Han vil spørre Rådmannen om hvordan etaten vil følge opp kartleggingen om vold og trusler mot lærere, og om omfanget har økt i de siste årene.  Askeland vil også vite om det er informasjon om ansatte som opplever voldshandlinger på arbeidsplassen i Stavanger kommunes medarbeiderundersøkelse, og om det er gode muligheter for å varsle om  slike uønsket hendelser i medarbeiderundersøkelsen.

– Vi i oppvekststyret får ikke nøkkeltall om vold mot lærere i tilbakemeldinger fra skolene, sier Askeland.

– Større omfang enn forventet

Han var kjent med at vold mot lærere også i de yngste trinnene er et problem.

– Omfanget er større enn jeg selv trodde, og nå må vi ta tak i dette. Jeg har ingen fasit, men først må vi få høre hva Rådmannen mener, og dette er nok noe vi tverrpolitisk vil jobbe sammen om, sier Askeland.

Han legger også vekt på at mulighet til å konsentrere seg om pedagogisk arbeid er essensielt for å rekruttere nye lærere, og få dagens lærere til å trives og forbli i yrket.

– Vi har ingen lærere å miste, sier Askeland.

Vurderer ekstern granskning

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i oppvekst, Dag Mossige, opplyser at partiet vurderer å be om en revisjonsrapport.

– Vi finner oss ikke i at situasjonen er som den er, verken for lærere eller elever. Det kan være sin plass at vi får sett på problemet utenfra. Dette er våre ansatte og vårt ansvar, kommunen må selv avdekke problemene, og se om vold fanges opp i medarbeidersamtaler, sier Mossige.

Han mener flere spesialister i skolen vil kunne forebygge.

– Vold er ofte et utslag for andre problemer, og noe kan nok forebygges ved at den enkelte elev i større grad blir sett. Spesialister vil avhjelpe, og lærerne vil få frigjort tid til å være lærere, sier Mossige.

Han trekker også fram at saken var til behandling i forrige bystyremøtet, da Ap, SV, MDG og FNB hadde dette fellesforslaget:

«Bystyret ber rådmannen vurdere en satsing på et større innslag av sosialarbeidere/miljøterapeuter i Stavangerskolen, både som ledd i å heve skolens ekspertise på dette fagfeltet, og samtidig frigjøre tid for lærere».

– Forslaget falt, sier Mossige.

LES OGSÅ: Trapper opp innsatsen mot skolevold

Fakta: 

Konkrete voldsepisoder har ført til at Utdanningsforbundet i Rogaland gjorde en undersøkelse blant lærerne i småskolen. 750 lærere svarte.

Nesten halvparten av dem sier de har blitt fysisk angrepet av elever på skolen.

Nær to av tre sier at det er hyppigere voldsepisoder på skolen nå enn for fem år siden.

Utdanningsforbundet sentralt gjennomførte en landsomfattende undersøkelse blant nesten 1000 lærere. Én av fem svarte at de hadde blitt utsatt for fysisk skade eller vold det siste året. På barnetrinnet var tallet noe høyere. 35 prosent av lærerne sa at de var blitt fysisk angrepet av elever.

Svar fra lærere som Utdanningsforbundet Stavanger har hentet inn for egen by:

Rundt 30 prosent av dem som svarte har blitt truet av elever flere ganger.

Rundt 60 prosent hadde ikke fått veiledning og oppfølging av leder etter at de hadde sagt fra til leder.

Rundt 25 prosent svarte av de flere ganger var blitt utsatt for fysisk angrep eller vold.

70 prosent av dem som svarte og sa at de hadde meldt fra til leder om vold, fikk ikke veiledning og oppfølging av leder.

Mer fra Dagsavisen