Nyheter

Dugnad for midlertidig uteplass

Nærmere 50 naboer har gått sammen for å snekre, male og bygge for å skape et hyggelig uteområde langs vannkanten i Lervig.

Bilde 1 av 3

– Det er viktig å være med på dugnad, fordi det skaper eierskap. Og når du har eierskap til noe tar du også bedre vare på det, sier Ann-Karin Både.

Sammen med Asta Stasauskaite er de i gang med å male gamle benker som skal plasseres på uteområdet i Lervig for å skape en trivelig uteplass mens de venter på at den permanente parken kommer.

– På en måte er det dumt at det er naboene som må stå for jobben mens vi venter. Men samtidig er det veldig hyggelig å delta og bidra til å gjøre det fint, sier Både.

– Det er sosialt og trivelig, og du blir kjent med nye naboer. Folk er engasjerte i området de bor, og i å skape et godt bomiljø, legger hun til.

Det er Urban Sjøfront som har tatt initiativ til å ruste opp uteområdet, og invitert beboerne i blokkene rundt til å delta på dugnaden.

– Dette er kjempekjekt. Frisk luft, fint vær og gode naboer, sier Stasauskaite til RA.

50 frivillige

Urban Sjøfront, som har som mål utvikle Stavanger øst, er godt fornøyd med engasjementet.

– Responsen har vært kjempegod, og vi har rundt 50 frivillige som hjelper til. Vi vet ikke når den permanente parken kommer på plass, men det er uansett kjekt å ha en fin uteplass mens vi venter, sier Jeanette Hovland i Urban Sjøfront.

Urban Sjøfront har fått tildelt folkehelsemidler til oppgraderingen, og i tillegg har de fått gamle benker av Stavanger kommune som de skal pusse opp og male gule.

Parken skal være ferdig i løpet av uken, og da skal gress, grillplass, benker og store, hjemmesnekrede plantekasser være på plass. Området strekker seg fra vannet ved Siriskjeret, og rundt viken til Kiwi på motsatt side.

– Vi var på forhånd litt spente på hvor engasjerte blokkbeboerne kom til å være, men jeg er veldig imponert over dugnadsånden, sier Hovland.

Verdensrekord i dugnad

– Over 60 prosent av befolkningen deltar på dugnad og frivillig arbeid i løpet av et år, og vi har nok verdensrekord i frivillighet og dugnad, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, til RA.

Han tror prosentandelen er så høy på grunn av en lang dugnadstradisjon i Norge. Likevel tror han det er enkelte typer dugnad og frivillig arbeid som trekker mer folk enn andre.

– Folk vil stille opp når de ser konkrete resultater, og de vil se det raskt. Det viktigste når en skal arrangere dugnad, er at det er godt organisert, lystbetont og at de som deltar ser verdien av å bidra, sier Slotterøy Johnsen.

Mer fra Dagsavisen