Nyheter

Det er lettere for Stavanger-band å etablere seg nå

September When, Kvelertak, Stavangerensemblet og Sløtface. De er alle ekte siddiser som har utmerket seg innen norsk rock. Musikklivet i Stavanger endrer seg hele tiden – og det til det bedre.

Av: Ingeborg Schriwer

Daniel Engen som blant annet er daglig leder hos Stavanger Rockeri og Musikkfest Stavanger, og som driver Daniel Engen Productions, har vært en del av Stavangers musikkliv i lang til. Han har spilt i en rekke band opp gjennom årene, og har som en del av bransjen en del kunnskap om hva som skal til for å lykkes.

– Man må skille seg ut for å bli lagt merke til. Det finnes så mye støy på de digitale flatene, at det krever mye mer for å komme igjennom. Det produseres langt mere, og nivået er langt høyere enn det var før. Jeg har jo ledet Musikkfest Stavanger i 11 år, så jeg ser tydelig at det musikalske nivået og samhandling på tvers av sjangre stiger, forteller han.

Noen nyttige tips

Det er ifølge Engen en haug med ting man må huske på, om man ønsker å slå gjennom i musikkbransjen. Det finnes ingen ren fasit eller garanti, men det er visse skrevne og uskrevne regler man bør følge.

– Først og fremst må man bli skikkelig bra på det man driver med. Øv slik at dere blir ordentlig gode på instrumentene deres, bli skikkelig gode på samspill og skriv mange egne låter om det føles naturlig. Mange øver kanskje inn seks låter, og spiller inn og gir ut de samme seks låtene. Man burde ofte være mer selvkritiske, beholde det beste, og skrive enda mer. Selv ikke Beatles ga ut alt de skrev, sier Engen.

Profesjonalitet er svært viktig. For å lykkes må man være klar over hvordan å opptre på scenen, og hvordan prate med bransjefolk.

– Gå på de mange gratiskursene som interesseorganisasjonene, for eksempel Star, Akks og Bandorg, jevnlig holder. Der lærer man det som skal til for å være godt rustet for å ta videre steg, legger han til.

Øvelse gjør mester

For noen år siden var det en stor mangel på øvingslokaler i Stavanger. Det har blitt langt bedre nå, og man kan finne flere gode øvingsfellesskap.

Engen er daglig leder ved Stavanger Rockeri, hvor de tilbyr 15 øvingsrom.

– Du kan også finne flere øvingskonteinere i byen. Flere av bydelene tilbyr øvingslokaler i fritidsklubbene ved for eksempel Brak. Øvingsfellesskapet på Tou er i ferd med å åpne. Det gjør hverdagen litt enklere for musikerne i dag, når det kommer til å få dekket grunnleggende behov, forteller Engen.

Litt igjen

I Norges fjerde største by, er det nesten gitt at det skal være et yrende kulturliv. Bergen ligger fremdeles en god del foran Stavanger i veldig mye, men vi er på god vei til å ta dem igjen.

– I Stavanger finner du et knippe gode scener, gode interesseorganisasjoner og nå endelig bra dekning på øvelseslokaler. Er man i startfasen, finner man alt man trenger her i byen, sier Engen.

Han mener at manglene begynner å vise seg, så snart man kommer opp på et semiproft nivå.

– Vi skulle hatt et studio i internasjonalt tilsnitt. Vi skulle også hatt en større og bedre booking- og managementbransje.

Mer fra Dagsavisen