Look to Sandnes!

LEDER: Kanskje torget i Stavanger i likhet med Nye Ruten hadde hatt godt av et skateanlegg? skriver Bjørn G. Sæbø.

Fredag er det offisiell åpning av Nye Ruten i Sandnes, etter at ordfører Stanley Wirak sto for en markering torsdag ettermiddag. Foreløpig skal Sandnes’ mest sentrale plass være tilgjengelig i drøyt tre uker før siste hånd legges på verket, men allerede nå bør Nye Ruten være verdt å se på for alle som bryr seg om byrommene våre.

LES OGSÅ: Nå er Nye Ruten snart klar

Ruten er bygd om fra en asfaltørken med bussholdeplasser og parkeringsplasser og var vel ikke akkurat et sted å oppholde seg etter mørkets frambrudd. 50 millioner kroner senere er det gjort plass til skatepark, lekeplass, fontene, regnbed og grøntareal på det 12.000 kvadratmeter store området. Den bevisste satsingen på sentrum med boliger, kulturhus, nytt rådhus og overgangen fra bygdeby til en av Norges største byer, kommer til uttrykk i Nye Ruten.

Norske byer har et besværlig forhold til åpne torg og plasser. Store deler av året er det ikke fristende å bevege seg over en åpen plass i kuling og vannrett regn, og utviklingen i dagligvarehandelen har utkonkurrert den tradisjonelle torghandelen. Store plasser av typen Rådhusplassen i Oslo har også begrenset nytte. I Stavanger ble det gamle torget bygd om til Tusenårsstedet og gjort om til en monumental plass som trenger en langt større by enn Stavanger. Det trengs cupmesterskap til Viking, festivaler eller konserter for å fylle dagens torg, og ingen av delene skjer ofte nok. På nyrenoverte og svaktfungerende Hillevåg torg er det også gjort etterpåkloke tiltak som å gjøre området om til knutepunkt for sykkel- og bildeling.

Det er gjerne derfor byutviklingspolitikerne i Stavanger bør ta seg en studietur. Ikke til København denne gangen, men til Sandnes for å se hvordan en stor, åpen plass kan trekke til seg folk gjennom aktiviteter. Kanskje torget i Stavanger i likhet med Nye Ruten hadde hatt godt av et skateanlegg?