Rogalands Avis mener

Velgerforakt i Sandnes

Forhandlingene etter valget i Sandnes savner nesten sidestykke. Hvordan gikk det til at Sandnes ble det nye Bergen?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

På papiret har velgerne i Sandnes vært tydeligere enn i mange andre kommuner. De to borgerlige partiene Høyre og Frp er klare vinnere med henholdsvis 25,2 og 23,4 prosent oppslutning. Flertallet i kommunestyret er marginalt med ett mandat, men den politiske kjøttvekten viser et blåblått flertall med Kenny Rettore og Pål Morten Borgli som seierherrene. For å være på den sikre siden ville det logiske ha vært å sørge for et bredere flertall ved å invitere inn i hvert fall ett av sentrumspartiene, men i Sandnes er logikken satt på pause.

Nå har riktig nok valgfarsens resultat gått tilbake til utgangspunktet, nemlig et Høyre-Frp-styre, men med Kenny Rettore som ordfører, Kristoffer Birkedal som varaordfører og Pål Morten Borgli ferdig som heltidspolitiker. Å få oversikten over hva som har skjedd i og rundt rådhuset i Sandnes bør bli gjenstand for forskning, men det hele begynte med at Høyre og Frp satte seg sammen valgnatten, der Borgli skulle få ordførervervet i bytte mot politisk samarbeid. Samarbeidet mellom de to partiene er kjøttvekt-messig logisk, og det er også innenfor å argumentere at politikeren med flest personstemmer og suverent mest politisk erfaring, skulle få det største kontoret på rådhuset. En ingrediens i farsen er at avtalen med Frp – som er publisert i utallige kanaler – ikke tok forbehold om å bli godkjent av Høyres nye kommunestyregruppe. Omtrent som å legge inn bud på bolig uten å ha sikret finansiering, med andre ord. Uten ryggdekning i eget parti og med et rasende Frp forhandlet Høyre med Ap, Venstre og KrF fram sent torsdag. Neste krumspring fra Høyre var å gå fra forhandlingene for heller å inngå et samarbeid med Frp, denne gangen med Kristoffer Birkedal som varaordfører etter at Pål Morten Borgli valgte å tre til side. Mye er skrevet og sagt om Borgli, men han viste seg å være den voksne i forhandlingsrommet.

Sandnes har fått et styringsdyktig flertall, men Høyre og Frp må bruke ukene fram til konstitueringen på to ting: Indremedisinsk pleie og gode forklaringer til velgerne. Hvordan politikere som i det ene øyeblikket har ropt høyt og ufint til hverandre skal samarbeide i hverdagen, krever teambuilding på høyt nivå. De største partiene i Sandnes har i for stor grad hatt glede av å sette krokfot på hverandre, og når Stanley- og Pål Morten-epoken tok slutt må det nye regimet legge vekk taktikkeri og forsøk på å utsmarte hverandre og andre partier.

Sandnes fortjener mer politikk og mindre taktikk. For velgerne i byen må det være ille å se spillet, kløneriet og selvskadingen i et omfang man ellers må til Bergen for å finne. Å forhandle i flere retninger samtidig og å søke makt for maktens skyld, slår tilbake. Politikerforakten som måtte være til stede i Sandnes, Bergen, Sokndal og andre kommuner med kaotiske forhandlinger etter valget, oppstår også fordi enkelte politikere viser forakt for velgernes vilje.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Rogalands Avis mener