Leder

Korona-budsjettet

LEDER: For Nordtun og hennes allianse går balansegangen ut på å kutte utgifter samtidig som en Ap-dominert politikk får virke.

Ap, FNB, MDG, SV, Rødt og Sp ble tirsdag, dagen etter valgdagen, enige om en valgteknisk avtale.  Dermed blir Kari Nessa Nordtun (Ap) etter alle solemerker Stavangers neste ordfører.

Bildet er fra pressekonferansen i Byparken i Stavanger som de nye samarbeidspartiene kalte inn til tirsdag 10. september.

På bildet: 
Kari Nessa Nordtun (Ap), Frode Myrhol (FNB), Daria Maria Johnsen (MDG), Eirik Faret Sakariassen (SV), Mímir Kristjánsson (Rødt) og Dagny Sunnanå Hausken (Sp) 

Arbeiderpartiet, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, Miljøpartiet de grønne, Sosialistisk venstreparti, Senterpartiet, valg, kommunevalg, kommunestyrevalg

10. september 2019
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Kari Nessa Nordtun og hennes rødgrønne partnere rakk så vidt å sette sitt merke på 2020-budsjettet etter at de ble valgt inn. 2021-budsjettet skulle ha vært det første Stavanger-budsjettet på et kvart århundre uten Høyre-politikk, men med Ap-satsinger ispedd tydelige spor av sakene til SV, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Sp og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger.

Koronakrisen kan fort føre til at det går enda ett år – kanskje flere – før flertallspartiene ser at deres politikk sildrer ut i alle de kommunale leddene.

Budsjettprosessen er slik at kommunedirektør Per Kristian Vareide legger fram sitt forslag fredag før politikerne tar over, og siden Vareides jobb er å være bekymret på vegne av oss alle har han allerede forberedt politikerne på kutt.

LES OGSÅ: – Kostnadene vokser mer enn inntektene

I sommer sendte han ut et notat med forslag om innsparinger for 123 millioner kroner i oppvekst og utdanning i 2021, før det baller på seg med enda nye 484 millioner til og med 2024. Det er 3 milliarder i oppvekst- og utdanningsbudsjettet og med andre ord en del å ta av, i tillegg til at flere oppgaver er lovpålagte. Vareides signaler gikk i sommer ut på at så mye som 310 millioner kroner må spares i 2021-budsjettet.

For Nordtun og hennes allianse går balansegangen ut på å kutte utgifter samtidig som en Ap-dominert politikk får virke. Å reversere reformer som gratis SFO for førsteklassinger og gratis skolemat vil være utålelige mageplask. Å erkjenne at driften må trimmes og investeringene slankes, vil derimot gi et nødvendig signal om erkjennelse av realitetene.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i Stavanger i 2021

Da 2020-budsjettet skulle behandles i fjor ble flertallet plutselig velsignet med 180 millioner kroner ekstra i skatteinngang i november. Koronapandemiens har forårsaket økt arbeidsledighet og permitteringer – to onder som slår fort inn på skatteinntektene.

Koronaoverføringene fra staten er åpenbart ett av spenningsmomentene denne budsjetthøsten.

Bjørn G. Sæbø

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis