Leder

LEDER: Dårlig tid i Paradis

Hensynet til dalsøkket som har formet Stavangers historiske boligområder må sammen med innbyggernes tilgang til sjøen inngå som premisser i Paradis-utbyggingen, skriver Bjørn G. Sæbø.

1 av 4

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Aker BPs ønske om å bygge et nytt regionalt hovedkvarter nord for Strømsbrua følges av et løfte om 3000 sentrumsnære arbeidsplasser, og hvilken lokalpolitiker kan stå imot når Røkke vil bygge i Stavanger? Hver mulighet til å plassere jobber i sentrale strøk av byen må tas imot med takk, men det er god grunn til å minne Base Property, Akers BP Eiendom og Bane NOR Eiendom om én ting: Dette er politikk – ikke panegyrikk – og politikk bestemmes av politikere.

Aker BP har nemlig bråttom med å få bygd i Paradis, og selskapets intensjonsavtale med Base Property gikk først ut 30. juni før den ble utsatt til september. Dette hastverket har kommet med få og mangelfulle forklaringer. Selv om Aker BP har sprengt kapasitet i Jåttåvågen, må selskapet og utbyggerne i likhet med alle andre aktører følge ordinære politiske og legale prosesser.

Bråhast-stilen i tilfellet Aker BP har allerede fått Høyre opp i rett med lovnader fra ordførerkandidat John Peter Hernes om å «opptre rettedølsk». La oss heller satse på at debatten om Paradis skjer åpent og tas med inn i høstens lokalvalgkamp.

LES OGSÅ: Vil bygge høyere og tettere i Stavanger sentrum

Aker BPs planer er nemlig en del av en stor og viktig debatt om Paradis. Den nylig vedtatte sentrumsplanens ønsker om flere sentrumsarbeidsplasser, fortetting, nærheten til kollektivtrafikk og kort vei fra jobb til hjem ligger i potten sammen med to vesentlige krav. Det ene kravet må være at utbyggingen ikke skaper en mur mellom Våland og Storhaug, det andre er folks tilgang til sjøen.

Noen av bidragene i arkitektkonkurransen – selv om verken høyder eller farge er bestemt ennå – tyder på arkitekter som har stirret for lenge på Barcode-prosjektet i Bjørvika i Oslo, der forsøksvis fancy kontorbygninger lager sperrer mellom byen og sjøen. Hensynet til dalsøkket som har formet Stavangers historiske boligområder må sammen med innbyggernes tilgang til sjøen inngå som premisser i Paradis-utbyggingen.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis