Debatt

Lag et minibadeland mens vi venter

KRONIKK: Det går an å ta noen smarte grep for å bedre svømme- og bademulighetene, skriver Marie Ljones Brekke (KrF).

Mens et stort badeland diskuteres går det fint an å lage et minibadeland, foreslår Marie Ljones Brekke (KrF).
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet av: Marie Ljones Brekke, KrF

Det er et stort engasjement for å få til et badeland i regionen vår. Selv er jeg en ihuga badeentusiast som mener at et badeland vil gjøre byen vår mye mer attaktiv for barnefamilier, særlig med tanke på det klimaet vi har store deler av året. I høstferien har jeg og familien vært på badeland-tur til Suldal. Suldal er en av mange kommuner som har fått til et badeanlegg som har fasiliteter for hele familien. Anlegget var uten tvil svært populært, med lange køer og venting for å komme inn.

De siste månedene har entusiasmen og engasjementet for å få på plass et badeland i byen blitt veldig synlig. Flere initiativ har blitt tatt for å se på muligheter som kan realisere et sånn type anlegg. I mange år har vi drømt om folkebadet som skulle ligge i Jåttåvågen. Ettersom kommuneøkonomien har blitt betydelig svakere, har planene dessverre blitt en virkelighetsfjern drøm. I stedet har flere politikere innsett at dersom det skal bli et badeanlegg må det bygges av det private næringslivet.

Jeg er overbevist om at de aktørene som eventuelt satser på et badeanlegg i vår region vil oppleve stor suksess. Flere av kommunene som har bygget anlegg i kommunal regi har opplevd at besøkstallene har vært langt høyere enn forventet. Det er ingen grunn til at det ikke også ville skjedd i vår region. Familier drømmer tilbake til tiden da vi hadde Havanna som badeland. Jeg vil på påstå at forutsetningene for å lykkes med et badeland er mye bedre i dag enn da Havanna drev for 20 år siden.

LES OGSÅ: Vi vil ha badeland i sentrum

Hvis det private næringslivet kommer på banen og ønsker å bygge badeland, håper jeg at den politiske posisjonen i Stavanger legger til rette for det. Når vi har måttet legge våre egne planer om et folkebad på hyllen, skylder vi innbyggerne våre at vi gjør det vi kan for at private får realisert noe lignende.

Uansett om det private næringslivet kommer på banen eller ikke, så kan vi gjøre noen smarte grep for å gjøre svømme- og bademulighetene bedre i byen vår. Jeg tror ikke det skal så mye til for at barn og unge kan få en følelse av badeland, i ett av anleggene vi allerede har. KrF har tatt til orde for å lage et minibadeland mens vi venter på et større anlegg. En sklie, god tempratur, noen leker og en kafe kunne gjort en av svømmehallene våre mye mer attraktive.

LES OGSÅ: Kappløpet om badeland

Dette er ikke en helt ny idé. Det forrige poltiske flertallet som styrte Stavanger, bevilget en million kroner til å få på plass en sklie som skulle gjøre tilbudet i en av svømmehallene mer attraktivt for familier. Det administrasjonen valgte å bruke pengene på var en hinderløype til en prislapp på i underkant av 100.000 kroner. Resten av pengene ble ikke brukt, og vedtaket som politikerne fattet ble ikke fulgt opp. KrF og andre har etterspurt hvorfor det ikke ble noen sklie, uten å ha fått noen gode svar på det.

Partiene som styrer byen nå stemte ikke for KrFs forslag om å se på mulighetene for et minibadeland i en av svømmehallene våre. De fremmet et alternativt forslag som handlet om å gjøre gamlingen om til et mer attraktivt sted for barnefamilier på sommerstid. Men da forsvinner hovedpoenget, nemlig å få til et kjekt tilbud til barn og unge året rundt.

Nå som høsten blir mørk og kald er det mange som drømmer om varme og bademuligeter. Badeland er ikke bare en kjekk attraksjon for familier som trenger å slå i hjel en lørdag, det er trening, trivsel og mestring i en tid hvor mange unge sitter for mye i ro. Regionen trenger et skikkelig badeland, og mens vi venter, la oss skrue opp varmen og aktiviteten i ett av kommunens svømmeanlegg.