Nyheter

Blodbanken skal bli mer fleksibel

Sykehuset konkurrerer med tidsklemma når de er på jakt etter blodgivere. Når blodbanken kommer seg på veien blir potensielle givere en unnskyldning fattigere.

Stavanger universitetssykehus (SUS) har merket seg at hverdagen stadig blir mer hektisk for folk flest. Nå planlegger de å dra ut på veien for å gjøre det enklere for blodgivere.

Jeg synes dette er et viktig bidrag til samfunnet. Det er kjekt å kunne bidra med noe som kan hjelpe andre, sier Øystein Haaland.

Haaland har gitt blod siden 2003. Han merker at det har blitt mindre tid i hverdagen i løpet årene, men velger å prioritere det å gi blod.

Det skal være medisinske grunner for at jeg skal gi meg. Jeg har gitt blod siden jeg ble 18 år. Jeg husker jeg gledet meg til jeg skulle bli 18 så jeg kunne bli blodgiver, sier Haaland.

LES OGSÅ: Gutta gjerrigst på blod

Første i Norge

Oslo og Bergen har blodbusser. SUS høyner når de, som første i Norge, velger trailertilhenger som mobil tappeenhet.

Det blir en helt annen standard enn det bussene kan by på. I bussen blir det trangt når man har to seter ved siden av hverandre. Tilhengeren får utskyvbare deler som gjør at man får intervjurom, pauserom, toalett og tapperom. Det blir mye bedre både for blodgivere og som arbeidsplass, sier avdelingssjef/avdelingsoverlege ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på SUS, Gunn Kristoffersen.

Blodbanken ligger under avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin.

Det er viktig for oss at folk vet at sikkerheten og tryggheten kommer til å være akkurat den samme som om man hadde tappet blod her på SUS. Det blir en ekstern enhet som vi har full kontroll på, dermed blir det ingen kvalitetsmessig forskjell på virksomheten der eller her, sier klinikksjef, Hans Tore Frydnes.

LES OGSÅ: Få sykehusansatte tar influensavaksine

Tidsklemma

Vi har et fantastisk blodgiverkorps. Det vi ser er at hverdagen er en annen i dag enn det den var da vi kartla området vårt for mange år tilbake. Folk har mindre tid. Derfor ønsker vi denne fleksibiliteten for å gjør det enklere for blodgivere, sier Frydnes.

Selv den rutinerte blodgiveren Haaland tror han kommer til å benytte seg av fleksibiliteten.

Jeg kommer nok ikke til å falle av uansett, men dersom det blir mulighet for å gi blod i Sandnes, så tror jeg at jeg kommer til benytte meg av det. Uansett er dette veldig bra for dem som bor lenger unna. Da blir ikke avstanden noen unnskyldning lenger, sier Haaland.

LES OGSÅ: – Over 10.000 kvadratmeter mer sykehus for pengene

I rute fra 2020

Om alt går som planlagt kommer den mobile tappeenheten til å gå i rute i Rogaland fra 2020.

Nå er anbudet ute, så må vi se hvor mange som svarer på det. Målet er at vi skal velge en leverandør i løpet av sommeren, sier Kristoffersen.

Det kommer knapt som noen overraskelse at en mobil tappeenhet ikke er hyllevare. De finnes flere av dem i verden, men foreløpig er ingen bygd for norske forhold. Etter at leverandøren er valgt, kommer SUS til å jobbe tett med den utvalgte for å få tilhengeren akkurat som de ønsker.

Vi har allerede hatt flere møter med vegvesenet, de er positive. Og så kommer vi til å arbeide på detaljnivå med leverandøren. Vi har erfaring med hva som kreves i vårt arbeid, sier Kristoffersen, og legger til:

Dette arbeidet skal bare lede til et resultat. At det blir kjempebra.

LES OGSÅ: Savnet pasient funnet i Blodbanken

Vil gå over fra faste tappestasjoner

I anbudet skriver Helse Stavanger HF at de ønsker å gå over fra faste tappestasjoner utenfor sykehusets område til en mobil tappestasjon.

«Den mobile tappeenheten er tenkt brukt for tapping av blodgivere i nærheten av både større bedrifter og tettsteder i Rogaland. Det beregnes tapping av ca. 40 blodgivere per dag inntil 4 dager i uken, med unntak av ferier, og det er tenkt at traileren skal være arbeidsplass for 5-6 personer. Årlig kjørelengde er estimert til ca. 20 000 km.», skriver Helse Stavanger HF i anbudet.

Før et anbud blir valgt, er det usikkert hva prisen på tilhengeren vil bli. «Sykehuset i våre hender» har samlet inn seks millioner kroner til mobil tappeenhet i Rogaland.

Mer fra Dagsavisen