Nyheter

Bekymret for vaksinering i apotek

14 private vaksinasjonsklinikker i Norge er bekymret for at kunder nå får reisevaksinere seg i apotek. – Farmasøyter mangler klinisk erfaring, heter det i bekymringsmelding.

– Vår hovedbekymring er kvaliteten på tjenesten, sier Nina Alne Jacobsen, daglig leder i Centrum Vaksiner på Forus i Stavanger, til RA.

Sammen med Vaksine 1, som består av 14 private vaksinasjonsklinikker i Norge, er hun urolig for et nytt tilbud som Apotek 1-kjeden har startet i samarbeid med den digitale legetjenesten Eyr. Siden april i år har kunder fått mulighet til å reisevaksinere seg ved 24 utvalgte apoteker i Norge. For å bli vaksinert må kunden først svare på noen spørsmål om seg selv og reisen de skal på gjennom en egen app. Innen 24 timer vil en lege fra Eyr kontakte kunden med anbefalinger og e-resepter på det de anser som nødvendige reisevaksiner. Deretter kan kunden oppsøke apoteket hvor sprøytene settes av apotekansatte som er sertifiserte vaksinatører.

LES OGSÅ: Utbrudd av kikhoste i barnehage

Krever erfaring

Samarbeidet med legetjenesten «innebærer at du trygt og enkelt kan få satt vaksinene du trenger før du skal på reise, uten å måtte bestille time hos reiseklinikk eller hos fastlegen», heter det i Apotek 1-kjedens omtale av tjenesten, som tilbys ut juni.

Men vaksinasjonsklinikkene, som består av utdannede sykepleiere og helsesøstre, er ikke betrygget. De frykter at tilbudet vil kunne gi kunder til feilaktige eller mangelfulle reisevaksiner.

«Farmasøyter har etter det vi kjenner til ikke klinisk praksis i sin utdannelse. Vi mener at observasjon og håndtering av hendelser etter vaksinering krever både et ‘klinisk blikk’ og erfaring», heter det i en bekymringsmelding som de nylig sendte til Statens legemiddelverk. Der ber de dem om å vurdere forsvarligheten av reisevaksinasjon i apotek.

LES OGSÅ: Barnehager bruker NASA-teknologi mot smitte

Vil ruste kundene

I bekymringsmeldingen påpeker vaksinasjonsklinikkene at de «forholdsvis ofte» må håndtere såkalte vasovagale reaksjoner, noe som kan innebære plutselig bevissthetstap eller kortvarig blodtrykksfall. Allergisk sjokk (anafylaksi), som er en akutt og livstruende allergisk reaksjon, kan også forekomme, påpeker de. En konsultasjon gjennom en app vil heller ikke kunne fange opp viktig informasjon om en reise, mener Nina Alne Jacobsen i Centrum vaksiner.

– Hver reise må vurderes individuelt. Hvilken type reise skal du på? Hva er bostandarden? Noen reiser kan vare i kun to uker, og da trenger man kanskje ikke en bestemt vaksine. Men skal man sove ute i telt, burde man kanskje ha den likevel, sier Alne Jacobsen, som påpeker at vaksinering er langt mer enn bare en sprøyte.

– Vi gir i tillegg reiseråd for å kunne gi kunden informerte valg slik at de kan bli best mulig rustet om hva slags vaksiner de bør ta.

– Frykter dere konkurranse fra Apotek 1-kjeden?

– Konkurranse er sunt, og vi ønsker økt bevissthet rundt vaksinering, men tilbudene må være forsvarlige, sier hun.

LES OGSÅ: Har satt 500 vaksiner på én uke

Har fått opplæring

I Apotek 1-gruppen avviser de kritikken fra de private vaksinasjonsklinikkene. I e-post til RA framholder kommunikasjonssjef i Apotek 1-gruppen, Kjersti S. Ofstad, at apotekansatte som setter vaksiner er sertifiserte vaksinatører.

– De har alle fått opplæring i samsvar med Folkehelseinstituttets vaksinasjonsveileder for helsepersonell. Vi har lagt stor vekt på at prosjektet er i samsvar med øvrige krav og føringer som følger av denne veilederen, samt krav fra delegerende leger, skriver hun.

Hun opplyser at vaksinatørene har fått opplæring i førstehjelp, anafylaktiske reaksjoner og vaksinering. I tillegg har alle fått teoretisk opplæring om vaksinene, indikasjonene, håndtering, praktiske rutiner, injeksjonsteknikk og allergiberedskap.

– Vi i Apotek 1 ønsker å teste ut denne tjenesten og gjøre oss erfaringer. Vårt mål er å bidra til en høyere vaksinasjonsdekning i befolkningen i forbindelse med reise. Ved å tilby kundene en enkel og trygg måte å få satt vaksiner på, håper vi å bidra til dette, skriver Ofstad.

LES OGSÅ: 3000 nye HPV-vaksiner på plass

Saken er til behandling

Lege i Eyr, Lars Gullestad, opplyser også at alle apotekene har direktenummer til Eyr-klinikken dersom det skulle være behov for spørsmål til lege.

– Dette mener vi er forsvarlig.

I Rogaland kan kunder vaksinere seg ved Apotek 1 Hjorten i Hafrsfjord, samt Apotek 1 Lerka på Kleppe. Statens legemiddelverk har videresendt bekymringsmeldingen til Statens helsetilsyn. Fra Statens helsetilsyn får RA opplyst at henvendelsen er mottatt og er til behandling.

Mer fra Dagsavisen