Nyheter

– Atomvåpen er en forbrytelse mot menneskeheten

Allerede på 70-tallet startet Erling Pettersens engasjement mot atomvåpen. Nå har engasjementet på nytt blomstret opp.

Biskop emeritus Erling Pettersen var denne uken i byen for å holde foredrag om sin bok, som mandag kom ut i nytt opplag. I den forbindelse hadde han lagt til et nytt kapittel; om fredsarbeid og kamp mot atomvåpen.

– Det er en kamp som kanskje har ligget litt i skyggen av miljøsakene de siste årene, men som definitivt er aktuell på ny. Jeg opplever at vi er i en kritisk situasjon internasjonalt, med statsledere som truer med å trykke på atomknappen, sier Pettersen, som mandag holdt foredrag for et fullsatt Bokhuset i Stavanger.

– Min hovedkritikk går til regjeringen. Over 120 land signerte i fjor FN-traktaten, som innebærer et folkerettslig bindende forbud mot atomvåpen og at de eksisterende våpen skal avskaffes. At Norge sier nei, og begrunner det med at vi ikke kan gjøre noe som svekker Nato, synes jeg ingenting om, sier han.

– Hva synes du om Norges nei?

– Først og fremst gjør det meg veldig engasjert, sier han, og forteller at hans engasjement mot atomvåpen startet allerede i 1974, da han havnet i Oslo byrett på grunn av motstand mot Norges atomvåpenstrategi.

– Engasjementet har slumret, men nå har det blitt vekket til live igjen. Og nå ble det vekket til live med full kraft, og er sterkere enn det har vært tidligere, sier Pettersen, og trekker fram én spesiell hendelse som var avgjørende for hans fornyede engasjement.

– Da Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow snakket under fredsprisutdelingen i desember. Jeg ble dypt rørt av henne. Samtidig så jeg den passive holdningen fra statsministeren, og da tenkte jeg at nok er nok, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Nobelprisvinnere refser atommaktene: – Galskapen kan ikke tolereres

Unge og gamle

Pettersen ønsker ikke å starte en organisasjon eller en partipolitisk mobilisering mot atomvåpen, men han ønsker å få satt saken på dagsorden igjen.

– Jeg ønsker en mobilisering av folk som bryr seg, og som bryr seg på tvers av politisk og religiøs overbevisning. Så må vi stå sammen, og sende en samlet beskjed til Erna og resten av regjeringen om at atomvåpen er uakseptabelt, og at atomvåpen er en forbrytelse mot menneskeheten, sier Pettersen.

– Du har tidligere blitt kritisert for å være veldig frittalende – tror du noen reagerer nå?

– Det kan godt hende, men dette er ikke noe nytt engasjement. Kirken har vært opptatt av dette lenge, og allerede under bispemøtet i 1982 oppfordret de «alle kristne i alle land til å be og arbeide for at de kjernefysiske våpenlagre må ødelegges og at all framtidig produksjon av slike våpen må bli stanset». Jeg er stolt over at datidens biskoper var så tydelige i sin fordømmelse av atomvåpen, sier Pettersen.

– Hvorfor er dette aktuelt nå? Hvorfor skal folk engasjere seg nå?

– Fordi det ville vært en viktig markering dersom Norge bryter ut av Nato-lojaliteten. Det betyr ikke nei til forsvarspolitikk, men det betyr nei til atomvåpen, sier Pettersen.

Selv har han tro på at de unge og besteforeldregenerasjonen kan mobiliseres til kamp.

– Min største inspirasjon er mine egne barnebarn. Jeg ønsker ikke at de skal vokse opp i en verden som kan ødelegges på samme måte som Hiroshima og Nagasaki ble, sier Pettersen.

– Så lenge vi fortsatt har Hiroshima-stemmene blant oss, må vi lytte til dem. De klarte å vekke meg, og da klarer de nok vekke flere, legger han til.

LES OGSÅ: Stortinget vedtok å utrede atomvåpenforbud

Uaktuelt å signere

Stortingets enstemmige vedtak fra april 2016 ligger til grunn for regjeringens innsats for nedrustning, skriver statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet i en e-post til RA, som svar på kritikken fra Pettersen.

– Forbudstraktaten er ikke forenlig med våre allianseforpliktelser. Ingen av våre allierte støtter forbudet, og det er ikke aktuelt for Norge å signere en avtale som svekker Nato som forsvarsallianse. Samtidig følger regjeringen nå opp Stortingets anmodning om en utredning av konsekvensene av forbudstraktaten. Denne vil foreligge i løpet av 2018, sier Halvorsen.

Videre skrives det at regjeringen arbeider aktivt for reell nedrustning.

– Vårt viktigste bidrag er knyttet til verifikasjon. Her har Norge en internasjonal lederrolle. Høsten 2016 var vi ledende i å få vedtatt en FN-resolusjon om verifikasjon av kjernefysisk nedrustning, med overveldende flertall. Denne resolusjonen følges nå opp gjennom en internasjonal ekspertgruppe som samles for første gang nå i mai. Sammen med Storbritannia, USA og Sverige arbeider vi samtidig med å utvikle tekniske løsninger, metodikk og konkrete prosedyrer for verifikasjon av nedrustning.

Mer fra Dagsavisen