Nyheter

300 har skrevet under på foodtruck-opprop

Bare én foodtruck får i dag selge mat på Torget i Stavanger etter klokken 20. Daglig leder i sushikjeden Wrap and Roll har startet opprop for å få politikerne til å lempe på regelverket.

– Stavanger blir kalt en mathovedstad, men på kveldstid preges Torget av den samme typen mat: Burger, kebab og bakt potet. Vi tror Torget har et betydelig større potensial enn dette, sier Max Gouchan, daglig leder i matkonseptet Wrap and Roll.

Sammen med medgründer Max Dahlén har de siden i sommer tilbudt sushi i lokaler ved to kjøpesentre i byen. Nå ønsker de også å bidra med «sunn og spennende nattmat» til siddiser som ferdes på byen i helgene. Det vil de gjøre ved å stille opp en foodtruck på torget på kvelds- og nattetid. Men akkurat det er ikke gjort i en håndvending.

«I dag har kun én food truck tillatelse til å selge på kveldstid på Torget, mens alle andre blir nektet, dette er en urettferdig og ulogisk løsning, som ikke kommer innbyggerne til gode», heter det i en underskriftskampanje som Gouchan startet på nett natt til tirsdag.

LES OGSÅ: Rogaland får matmanifest (RA+)

Vil skape inntekter

I oppropet tar han til orde for at matvogner godkjent av Stavanger kommune skal ha mulighet til å selge mat etter klokken 20.

Flere foodtrucks på kveldstid «vil skape leieinntekter til kommunen, få flere folk i arbeid og ikke minst skape et mangfoldig og godt nattmat tilbud til innbyggerne i Stavanger by», argumenterer han i oppropet, som siden kampanjestart har samlet over 300 underskrifter.

Positiv til forslaget

Det er kommunepolitikerne som har bestemt retningslinjene for matvognene. Hver vår mottar kommunen en rekke henvendelser fra folk som ønsker å begynne med salg av mat fra kjøretøy.

For å legge bedre til rette for praksisen, ble det i mai fjor vedtatt at det kan gis arealtillatelse til inntil åtte matvogner i Stavanger sentrum, har RA tidligere omtalt. «

Salgstiden skal normalt være mellom kl. 0900 og kl. 2000», heter det i vedtaket fra kommunalstyret for miljø og utvikling (KMU).

Å lempe på salgstidene er Kristen Høyer Mathiassen (H) positiv til. Han tok selv opp spørsmålet i KMU i slutten av forrige måned. Der ble det besluttet at administrasjonen skal se nærmere på behovet for et nytt politisk vedtak, opplyser han.

– I andre deler av Europa har de fått til gode ordninger med foodtrucks. Jeg er positiv til at vi prøver ut en senere salgstid enn klokken 20, sier han til RA.

LES OGSÅ: – På tide å være stolte av Sandnes (RA+)

Hensyn til sikkerhet

Han begrunner dagens restriksjoner både ut fra et ønske om å ha kontroll over ordningen, men også av sikkerhetshensyn.

– Torget er et område med mange folk, og vi ønsket ikke at noen skulle bli påkjørt når matvognene rygget ut fra plassene sine når kvelden var omme. Fortsatt må sikkerheten ivaretas dersom vi lemper på salgstidene, og etter hvert får vi ta en evaluering av ordningen, sier han.

Også leder for KMU, Per A. Thorbjørnsen (V), er positiv til forslaget fra Wrap and Roll og Høyer Mathiassen.

– Vi får se hva administrasjonen ender opp med av anbefaling, men de skal argumentere godt for å opprettholde klokken 20.00, skriver han i en tekstmelding til RA.

– Bør begrenses

Direktør i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad, påpeker at få benytter seg av muligheten for å selge mat fra matvogner i dag. Av den grunn må administrasjonen se om det er behov for endringer, for eksempel ved å utvide åpningstidene, opplyser han.

– Samtidig er nattsalg noe av det politiet oftest påpeker bør begrenses, og spesielt på Torget, på nattestid, skriver han i en tekstmelding til RA.

LES OGSÅ: Denne gjengen gikk fra olje til mat

Mer fra Dagsavisen