Nyheter

– På tide å være stolte av Sandnes

Innehaver av Sandnes-restaurantene Noi og Mondo, Thorstein Soma, mener Sandnes lenge har hatt et ufortjent dårlig rykte, og at mattilbudet i byen bare blir bedre.

– Lekkasjen fra Sandnes til Stavanger blir mindre og mindre, fordi tilbudet her blir bedre og bedre. Mye av det vi har her er helt fantastisk, sier Thorstein Soma, innehaver av de to Sandnes-restaurantene Noi og Mondo.

Lørdag åpnet den nye restauranten Noi i de gamle lokalene til Charles & De. På menyen står både klippfisk og bruschetta, og Soma forteller at den nye restauranten er inspirert av Italia. De bruker norske og lokale råvarer så langt det lar seg gjøre, i tillegg til klassiske, italienske produkter.

– Dette er ikke en erkeitaliensk restaurant, men den er i stor grad preget av Italia, og vi valgte det italienske kjøkkenet fordi det er det som ligger våre hjerter nærmest, sier han.

LES OGSÅ: Kjøkkensjef i Sandnes ble årets kokk

God miks

Når RA er innom mandag formiddag er det mange lunsjgjester i det nyoppussede lokalet. Soma mener Sandnes lenge har hatt et ufortjent dårlig rykte som matby.

– Da Charles Tjessem åpnet Charles & De i sin tid, fikk hele byen seg et løft. Og siden da har det bare blitt bedre og bedre. Vi har mange gode, engasjerte aktører i byen som drar lasset sammen. Vi har alt fra brune puber til fine restauranter, og den miksen trengs for å gjøre Sandnes attraktivt, sier Soma, som også er en del av Værtskapet, en samleorganisasjon for serveringssteder i Sandnes.

– Kan Sandnes måle seg med Stavanger som restaurantby?

– Kvalitetsmessig kan vi helt klart måle oss, men ikke når det kommer til volum, sier han.

– En ting vi må bli flinkere til, ikke bare i Sandnes, men i hele landet, er å rose oss selv. Vi har kokker og gastronomiske miljøer i verdensklasse i dette landet, men vi har kanskje litt dårlig selvtillit. Det er på tide å være stolt av Sandnes.

LES OGSÅ: Solgte alt – men Tjessem sier han fortsatt har en gründer i seg

Tre milepæler

Tango-gründer Kjartan Skjelde var lærling i Sandnes for 24 år siden, men oppholder seg mest i Stavanger. Han sier det som kjennetegner en god restaurantby er unike tilbud.

– Restaurantbransjen er en levende bransje, hvor det gjelder å følge med i tiden. I tillegg må man innfri gjestenes krav, og ha en sunn konkurranse seg imellom, sier han.

Borghild Fiskå, mangeårig matjournalist i Stavanger Aftenblad, nevner tre pilarer hun mener har vært viktig for Sandnes som matby.

– Den første var da Lasse Pallesen på Hotel Residence ble årets kjøkkensjef i 1993. Han pustet liv i mange dyktige ungkokker og sendte dem videre, forteller Fiskå.

– Neste var selvfølgelig da Sandnes-mannen Charles Tjessem vant Bocuse d’Or i 2003 og etablerte en restaurant midt i Langgata – det kunne jo ikke blitt mer populært. Og Gamlaværket må selvfølgelig også nevnes. Da fikk Sandnes en liten bit av København, legger hun til.

LES OGSÅ: Dette er kokkenes lokale favoritter

Tatt seg opp

Hun tror den yngre generasjonen er flinke til å bruke Sandnes og tilbudene som finnes, og hun mener Stavanger har godt av litt konkurranse.

– Det var lenge en rivalisering mellom byene som egentlig ikke var særlig morsom, fordi Stavanger hadde så mye at det ikke var interessant å diskutere Sandnes i det hele tatt. Men ut ifra hva jeg hører virker det som om det har tatt seg opp i Sandnes nå, sier Fiskå.

Selv spiser hun helst i Stavanger, og hun er imponert over utviklingen de siste årene.

– Hadde noen sagt til meg for 30 år siden at denne lille byen skulle få to Michelin-stjerner hadde jeg ledd meg i hjel. Det er en fryd å se på det de har fått til, og det kommer overhodet ikke gratis. Det vet jeg, og det vet alle andre også, sier hun.

LES OGSÅ: 100-ugå satte ny rekord – igjen

Stort mangfold

Om to uker arrangeres 100-Ugå i Sandnes for niende gang. Da matauken ble arrangert i høst slo de alle rekorder, med til sammen 60.695 solgte retter.

– Jeg tror det har slått an fordi det er et enkelt konsept. Du får en smaksopplevelse for en hundrelapp, og det er et stort mangfold når det kommer til restaurantene, sier Sigrun Gabrielsen i Sandnes Sentrum AS.

Hun mener 100-Ugå har positive ringvirkninger både for Sandnes sentrum og for serveringsstedene i byen.

– Tidligere kunne folk kanskje ramse opp ti ulike serveringssteder i Sandnes, men nå vet de at markedet er stort og bredt. 100-Ugå har satt bespisningen i Sandnes på kartet, sier Gabrielsen til RA.

– Før vi startet med 100-Ugå reiste folk til Sandnes for å handle, og til Stavanger for å spise. Den trenden tror jeg vi er i ferd med å snu, legger hun til.

Hun vet ikke hvor mange som reiser fra Stavanger til Sandnes for å spise mat for en hundrelapp, men antar at det er en del.

– I høst hadde de problemer med at togene fra Stavanger til Sandnes var fulle, og det må jo være en god indikator på at det er populært for folk i Stavanger og. Vi ser at 100-Ugå blir mer og mer populært også utenfor Sandnes, og at det favner hele regionen, sier Gabrielsen.

Mer fra Dagsavisen