Bjørn Svendsen med 15 års bakgrunn som trafikklærer mener på et generelt grunnlag at mange bilførere med fordel kan forberede seg bedre i forbindelse med tunnelkjøring. Innehaveren mener det er mange ting som utfordrer føreren i forbindelse med tunneler.
- Jeg mistenker at mange bilførere ikke er godt nok forberedt før et møte med en tunnel. Altfor mange kjører på samme måte som de ellers ville gjort. Sannheten er at det finnes mange små faktorer som er til utfordring for alle bilister som skal gjennom tunneler, sier Svendsen.
Svekket oppmerksomhet
Trafikklæreren ramser opp mange små, men viktige faktorer for en trygg reise gjennom tunnelene.
- På det norske veinettet har vi en utfordring med sporing i veibanen. Hvis bilføreren ikke er nøye med rattgrepet, skal det lite til før bilen sporer over i motsatt veibane. På vei inn og ut av en tunnelåpning endrer også lysforholdene seg radikalt. Det skjer mange små hendelser ved tunnelkjøring som kan påvirke oss. Ofte får vi behov for å skru på eller av vindusviskerne, og radiosignalene kan plutselig falle ut. Ved enkelte anledninger oppstår det dugg på innsiden av frontvinduet. Alle disse småtingene er elementer som kan virke forstyrrende på førerens oppmerksomhet, sier kjørelærer Svendsen til RA.
Stor fart og mobilbruk
Den rutinerte læren er i likhet med de fleste andre enig i at oppmerksomhet er svært viktig når man fører et motorkjøretøy.
- Det er kjent at bruk av mobiltelefon under kjøring er et problem. Et lite blikk på telefonen, eller andre lignende forstyrrelser kan få katastrofale følger. Det nytter ikke å sitte der å gjøre alt annet enn å kjøre bil. Høy hastighet er et annet velkjent problem. De fleste ulykkene som fører til død eller store personskader skjer ved kjøring utenfor tettbebygget strøk og med stor hastighet, sier Bjørn Svendsen.
Gjennomsnittshastighet
Trafikklæreren mener at flere sivile politibiler på veien og måling av gjennomsnittshastighet vil være like effektivt som de monterte fotoboksene langs norske veier.
- Vi som ofte er ute i trafikkbildet ser at mange bremser opp og senker hastigheten kraftig i forkant av fotoboksene. I mange tilfeller fører det til dårlig flyt i trafikken. Noen blir irriterte og foretar farlige og unødvendige forbikjøringer. Jeg har større tro på gjennomsnittsmålinger og flere sivile politibiler på veiene, sier han.
Svendsen mener trafikkskolene gjør viktige grep for sine elever.
- I avsluttende trinn har vi en omfattende seanse rundt risikotenkning. Det anser vi som en viktig del av trafikkbildet, sier Svendsen.