Hvis du plukker med deg sopp du ikke kjenner, ikke bland den med soppen du vet er spiselig.
Legg de ulike soppene i forskjellige kurver. Legger du en fluesopp i en kurv med kantareller, smitter giften over på all soppen.
- Det er viktig kun å spise de soppene du er hundre prosent sikker på. Du smaker deg ikke fram på sopp, for det kan være veldig farlig, sier Terje Spolén Nilsen, leder for norsk sopp- og nyttevekstforbund, til RA.
Han anbefaler alle som vil begynne å plukke sopp å gå på kurs. Der lærer du hvilke sopper som kan spises, og hvilke du bør holde deg langt unna.
- Jeg oppfordrer også nybegynnere til å bruke nye soppbøker og lære av dem. Gamle soppbøker som er laget for 20 år siden, er ikke like gode som dagens bøker. De gamle kan mangle opplysninger og ikke alle soppene er med i de gamle bøkene, forteller Nilsen.
Kantarell og steinsopp er blant de letteste å lære seg av de spiselige.
Blant soppene som du bør passe deg for er den svært giftige spiss giftslørsopp. Den har en gift som angriper nyrer og lever, og en liten bit kan være dødelig. Den kan dessuten minne om traktkantarellen i utseende, så det er viktig å være sikker på at du har fått den rette sorten med i kurven din.