Kultur

Jotunheimen – vilt, vakkert og folksomt

Nederlenderen rister på hodet, men smiler bredt. Nok en ukjent dame må inn på hans tildelte og allerede trange soverom på Gjendebu. Men sånn er det i Jotunheimen i høysesongen. Der det er hjerterom, er det husrom.

Mange av hyttene til Den Norske Turistforenings (DNT) i Jotunheimen er populære i sommersesongen. Populariteten er selvsagt litt varierende fra år til år, for overnattingstallene er ganske væravhengige og at det blir tidlig bart i fjellet.

Oppdaget av lege og botaniker

Jotunheimen har vært et populært fjellområde for fotturister i over 100 år. Det er Christen Smith som av mange blir kalt for Jotunheimens oppdager. Legen og botanikeren Christen Smith, som vokste opp i Drammen, dro på langtur til Øst-Jotunheimen allerede i 1813. «Mere end 14 Dage tilbragte jeg paa Vandring i disse Fjelde, hvilken var ligesaa interessant som møisommelig, og jeg endte den omsider, udmattet af Sult og Strabadse og med forslidte Klæder nede i Vaage i Gudbrandsdalen».

Fasilitetene var nok ikke av de beste da Smith prøvde seg i disse traktene, og først rundt 1870 kom de første DNT-hyttene på plass i Jotunheimen. Verdens første T-merkede rute stod ferdig i 1874 og gikk over Besseggen til Memurubu. I dag er de betjente DNT-hyttene i Jotunheimen nesten som hotell å regne, og merkerutene går på kryss og tvers i Norges mektigste fjellmassiv. «Motorveien» er Besseggen med over 30.000 besøkende hvert år. Her kan du møte alt fra flokker med eldre, japanske kvinner til unge tyskere i sandaler oppe i steinrøysa. Populære er også landets to høyeste fjelltopper, Galdhøpiggen (2.469 moh.) og Glittertind (2.465 moh.). Begge er enkle å bestige for folk som er i vanlig fysisk form, og her behøves verken klatreutstyr eller brefører for å komme til topps. Unntaket er hvis Galdhøpiggen bestiges fra Juvasshytta.

Gir mersmak

I traktene rundt Gjende er det mange som blir bitt av «jotunheimbasillen» for første gang. En skikkelig hytte-til-hytte-tur i sommerferien i disse traktene gir mange en mersmak på flere fjellopplevelser. Noen friske og spennende turer er for eksempel spektakulære Besseggen til Memurubu, det frodige Bukkelægeret til Gjendebu eller opp på noen 2.000-metere. Surtningssui (2.368 moh.) er en luftig, men fantastisk opplevelse. Ellers holder mange Svartdalspiggen (2.137 moh.) som toppen med den beste utsikten.

Vel nede igjen fra en topptur blir du raskt kjent med sidemannen ved middagsbordet. Det er gjerne slik i fjellet. Vær, turopplevelser og hvor lang tid du har brukt er faste samtaletemaer til å begynne med. Kampen om sengeplass på hyttene går som regel også greit. Trangboddheten blir man vant til, og alle får jo sengeplass. De fleste har jo i tillegg brukt så mye energi i løpet av dagen at de likevel sovner tidlig.

Mange fotturruter

Det er vanskelig å anbefale en vandringsrute i dette flotte fjellområdet, for her er noe for enhver smak. Dagsavisens utsendte endte med seksdagersturen Gjendesheim-Memurubu-Gjendebu-Leirvassbu-Skogadalsbøen-Vetti. Da får du med deg klassikere som Besseggen og Bukkelægeret, den vakre Stordalen og ikke minst panoramautsikten mot Smørstabbtindenes breer og egger og Hurrunganes ville daler og alpine topper. For den yngre garde er det jo spennende å overnatte på Leirvassbu. Skrekkfilmen «Fritt vilt» ble jo spilt inn her for noen få år tilbake. Den virkelige Leirvassbu er slett ikke skummel, bare veldig sjarmerende. Beliggenhet like ved det vakre Leirvannet og rett under den karakteristiske toppen Kyrkja (2.032 moh.), gjør ikke stedet mindre attraktivt.

Å komme fram til «Soria-Moria-slottet» Skogadalsbøen etter en lang dagsmarsj er også en opplevelse i seg selv. DNT-hytta ligger helt ute på kammen mot den ekstremt ville Utladalen. Med grønne setervoller, gamle bygninger og nydelig mat kan du nesten ikke ha det bedre.

«Desserten» neste dag blir nedstigningen til den gamle gården og turiststasjonen på Vetti. Det private overnattingsstedet nede i Utladalen i Sogn kan by på 15 sengeplasser og masse sjarm. Her sitter du og spiser middag inne i stua hvor familien Vetti har bodd i årevis. Nå bor det ingen fastboende her, men på veggene henger personlige ting som brudebilder, diplomer med Kongens fortjenestemedalje og utmerkelser fra skytterlaget. Ved å overnatte her føler du nesten at du blir et familiemedlem. En halvtimes gange fra gården ligger Vettisfossen. Med sitt frie fall på 275 meter er dette Norges høyeste, uregulerte foss. En tur bort hit for å studere naturkreftene på nært hold i kveldssola er et «must» for enhver fjellvandrer.

Lang sesong

Avisens medarbeider var svært fornøyd med valget av reiserute. Utfordringen var å komme seg tilbake til bilen ved Gjendesheim. Etter tre busser, båtrute over Bygdin og en kort haiketur, var problemet løst. Litt Norge Rundt, men det var verdt det.

Høres noe av dette fristende ut? Sjekk imidlertid snøforholdene i fjellet før du gir deg i kast med fotturen i sommer. Blant annet har det vært uvanlig store snømengder enkelte steder. Husk at det også er en fantastisk tid i fjellet i slutten av august og starten på september når høstfargene begynner å melde seg. Vær obs på at de betjente DNT-hyttene i Jotunheimen stenger til litt forskjellige tider om høsten. Hyttene som ligger høyest opp i fjellet, som for eksempel Fannaråkhytta på 2.069 moh., stenger allerede 2. september. Gjendebu og Fondsbu derimot holder åpent helt til oktober. Derfor er det bare å pakke ryggsekken å komme seg til fjells.

Nyttig adresse: Den Norske Turistforening (DNT), http://www.turistforeningen.no/

Mer fra Dagsavisen