Kultur

Førjulseventyr i Lofoten

Mørketida er en lysfest! Glem stress og mas og legg juleshoppingen nordover i år - til Henningsvær.

Himmelen er flammende oransje. Skyene står i brann: rødt, gult, rosa. I vest utgjør Vestvågøy en taggete vegg ulike nyanser av fiolett. En ensom kanopadler leker seg i novemberbølgene. Hmm. Er det ikke mørketid? Dette er jo en ren og skjær lysfest!

Øyidyll

To slanke bruer tar oss ut til Henningsvær, et av Lofotens eldste og mest sjarmerende fiskevær. Midt ute i lyshavet. Her klamrer mange små, koselige trehus i gilde farger seg fast til et knippe øyer som ikke ble landfaste før i 1983.

Vi får virkelig følelsen av å være på vei inn i et ekte førjulseventyr. Mange av fiskeværets unike, små butikker, gallerier og serveringssteder har nemlig gått sammen for å skape en helt spesiell førjulsstemning fra november og fram til jul, med åpne utsalg, aktiviteter, verksteder og julebord.

Mannfolkparkering

En av oppstarterne var Evy Line Sundbakken, som driver den lille krimskramsbutikken Drops, som bugner av slikkerier fra Sverige og ting og tang du ikke finner maken til andre steder.

- Vi fant ut at vi ville gjøre noe litt ekstra i denne nydelige blåtida før jul, forteller hun.

Det er tykt av folk med små og store poser. For mange i Nordland er en tur ut til Henningsvær blitt en hyggelig førjulstradisjon. Nærmere en ekte og autentisk jul uten kjas og mas kommer du neppe.

Gubbene er blitt plassert på «mannfolkparkeringen» utenfor. Det har de ingenting imot.

Ned en liten bakke kommer tre jenter i full fart på den blå «henningsvær-sparken» - med hjul på! Det er jo ikke alltid snøen legger seg så tidlig nede ved havet i Lofoten.

Smak av Lofoten

Rett over gata byr matglade Siv Hilde Lillehaug på førjulsopplevelser for ganen - fra Nordland og Italia. Og mulige gavealternativer til dem som har alt, med alt fra hjemmelagd julesild og sennep, prisbelønte lofotoster, lofotsjokolade og ikke minst den fantastiske kaviaren hun lager selv, etter mammas oppskrift.

- Med en dæsj portvin i, røper hun.

Et lofothav unna tubekaviaren. Hos Lillehaug kan du også sette deg ned og bestille en «småmatmeny» med smaksprøver fra litt av hvert. En bit ekte tørrfisk av lofotskrei hører selvsagt med.

- Ja, hadde det ikke vært for den, hadde jo ingen bodd her, midt ute i havet! gliser Lillehaug.

Blåtimen

Ute er den magiske blåtimen kommet. Fullmånen titter opp over Vågakallens skulder. Det lukter salt og rått hav, et par fiskebåter dupper ved kaia. Vi svelger et hjertesukk.

Nå lyser det også ekstra gult og koselig fra Lysstøperiet, det populære møtepunktet som er innredet i lun shabby chic-stil. Her kan du både handle julepynt, gaver og ikke minst håndstøpte lys. Eller lage dem selv. Og nyte nydelig kaffe og hjemmebakte julekaker.

Eksotisk i nord

Lyset fortryller også keramiker Cecilie Haaland på den staselige, historiske Engelskmannsbrygga, som hun selv og flere andre har restaurert.

- Som innflyttet østlending synes jeg fortsatt at denne tida av året her oppe er fryktelig eksotisk, og noe som jeg unner mange flere nordmenn å oppleve, sier hun.

På brygga holder også flere glassblåsere til.

Kul «hua»

Vi sikksakker oss bortom både håndstrikk og flere krimskrams-utsalg på de gamle bryggene. Og lommeboka løper løpsk når vi begynner å snoke i hyllene med de fristende «huene» og pannebåndene fra det lokale Henningsvær-merket Haddock. De tøffe luene designes her, men lages i Nepal.

Den får oss til å holde varmen, og tåle en runde rundt havna på nordlysjakt, før vi søker ly på foran peisen på Klatre-cafeen, med en kald nordlandspils i hånden. Varmen brenner i kinnene, og praten går høylytt.

Gallerirunde

Om en vinterstorm skulle dundre forbi, kan du søke kunstnerisk ly. Galleri Lofotens Hus har Norges største samling av malerkunst fra den nordnorske gullalderen, samt nordlandsbilder av Karl Erik Harr. I år kan du også besøke det nye Kaviarfabrikken Galleri, med fokus på samtidskunst og en flott butikk. Og får du ikke sett nordlyset med egne øyne, bør du besøke Vidar Lysvolds lyse verden - et fotogalleri som bugner av fantastiske nordlysbilder.

Avslutt med et ekte lofotmåltid på gourmetvis, på Fiskekrogen eller restaurant Den blå fisk på Henningsvær Bryggehotell. Og maten må ikke komme fra havet: Lofotlammet er regnet som et av de beste og saftigste i Norge.

Det gir oss noe godt å tygge på, mens vi venter spent på om vi skal få oppleve nordlysets himmeldans over lofotfjellene i kveld. Imens tindrer julestjernene høyt, høyt over Vågakallen.

christine.baglo@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen