Trikkeligaen

Fem stjerner gjør at Fagermo og Vålerenga må styrke trenerteamet

Jan Frode Nornes kan være på vei inn portene på Valle, samtidig som Trond Fredriksen skal rendyrkes i rollen som toppspillerutvikler. Et krav fra Norsk Toppfotball står sentralt.

Både Telemarksavisa (TA) og Nettavisen erfarer at tidligere Fagermo-assistent i Odd, Jan Frode Nornes, går inn i en rolle som assistent i VIF etter nyttår, som et ledd i å styrke trenerteamet. Kun detaljer gjenstår, ifølge TA.

– Han er på listen. Det er til vurdering. Men ingenting er bestemt ennå, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Odd-trener Jan Frode Nornes vant duellen mot sin tidligere sjef, Dag-Eilev Fagermo.

Han ønsker ikke si noe om Nornes’ kvaliteter før det er endelig avgjort hvem som kommer inn. Men Fagermo forklarer gjerne hvorfor VIF skal ha inn en ekstra ressurs.

– Det som er utfordringen til Vålerenga, er at vi har fått beskjed av Norsk Toppfotball om at vi må ha en rendyrket toppspillerutvikler for å beholde fem stjerner i akademiklassifiseringen. Vi har det beste akademiet i Norge, og styret i VIF har vedtatt at vi skal ha fem stjerner. Vi har mange spillere på aldersbestemte landslag, og de skal ha en oppfølging som korresponderer med fotballforbundets opplegg. Nå greier vi ikke gjøre den jobben godt nok. Faller vi ned til fire stjerner, taper vi penger. Så en ny trenerstilling vil i praksis finansiere seg selv, sier VIF-treneren.

Les alt om Vålerenga her!

Fredriksen fokuserer på talentene

Vålerenga kunngjorde på eget nettsted tirsdag at Trond Fredriksen vil rendyrkes i rollen som toppspillerutvikler fra nyttår. Fredriksen ble ansatt som toppspillerutvikler, men har også trengtes i en rolle som assistent på A-laget. Fra nyttår vil han fullt og helt konsentrere seg om klubbens talenter.

Trond Fredriksen før Vålerengas oppgjør mot Halmstad i Atlantic Cup i Portugal.

Dermed ligger veien åpen for at Nornes kan komme inn i assistentrollen.

– Men det må ikke være Nornes. Det kan for eksempel være en intern kandidat også. Men vi må ha et team her som tilfredsstiller kravene fra forbundet, sier Fagermo, og viser igjen til akademiklassifiseringen.

Beslutning om kort tid

VIF-treneren opplyser at det trolig vil komme en avgjørelse i løpet av kort tid rundt rollen som ny assistent. David Ribeiro, som også har en assistentrolle på VIFs A-lag, vil ikke berøres av en ny assistent, sier Fagermo.

Assistenttrener David Ribeiro på tirsdagens Vålerenga-trening.

– Det er mye jeg savner med Dag-Eilev. Først og fremst tydeligheten og arbeidsmoralen og at han er så dedikert til det å jakte utvikling. Han er helt rå på det. Og så er han et levende menneske, ikke kjønnsløs som meg. Det skjer ting rundt Fagermo. Han er en fargeklatt uten like, sa Jan Frode Nornes til TA et halvt års tid etter at han tok over jobben som Odd-trener. Nornes fikk imidlertid fyken som hovedtrener i Skien-klubben i januar i år.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

Fakta om akademiklassifiseringen

For å løfte nivået på spillerutviklingen i toppklubb, har klubbene gjennom Toppfotballsenteret etablert Akademiklassifiseringen. 2. Akademiklassifiseringen er et verktøy som etablerer klare standarder for arbeidet med Toppspillerutvikling. Det består av 143 kriterier fordelt på 10 områder. Alle områdene er sentrale for å utvikle spillere. Noen handler om klubbens evne til å legge til rette for et systematisk arbeid med høy kvalitet over tid, noen handler om klubbens evne til å samarbeide med naboklubber, krets, skoler, høyere utdanning i sitt nærområde, og andre handler om selve kvaliteten i det daglige treningsarbeidet.

Kilde: Norsk Toppfotball

---

Mer fra Dagsavisen