Trikkeligaen

Fagermo: - Vi må ha ny sentrallinje

Vålerenga skal ha inn ny keeper, midtstopper og spiss i løpet av sommeren. Laget kan fortsatt vinne cupen.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Vi sitter med Dag-Eilev Fagermo på tribunen og ser på tirsdagens lette VIF-trening. Laget som ikke har vunnet en seriekamp siden 8. mai og er to poeng unna kvalifisingsplass, prøver å holde humør og kampvilje oppe.

Onsdag venter Brumunddal borte i andre runde i cupen, en turnering Vålerenga fortsatt kan vinne. Det skjer i så fall ikke før neste år når denne sesongens cupfinale spilles.

Dønnum på benken igjen

Heller ikke i kampen mot Brumunddal spiller Vidar Örn Kjartansson eller Aron Dønnum. Sistnevnte starter på benken. Etter det har han bare en kamp igjen han kan spille for VIF før han returnerer til Belgia.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Vikaroppholdet har ikke gått som forventet.

– Aron sliter litt med flatt batteri. Han må bygge seg opp igjen, sier Fagermo om spilleren som er Standard Lieges eiendom og gjenforenes med tidligere VIF-trener Ronny Deila om kort tid.

Kjartansson er skadet og forsvinner kanskje i sommer. Men ingenting er avklart.

Har mange bud

– Dette betyr at vi må hente inn en ny spiss og der er konkurransen hard. Vi har jo fem-seks bud på Henrik Udahl. Vi har mange talenter på gang, og jeg er stolt av at vi setter inn Jacob Dicko Eng på 0–2 mot Alesund og får uttelling. Men vi trenger mer rutine. Dette jobber jeg og Joacim Jonsson (sportssjef) med hver dag nå, sier Fagermo.

At laget hentet opp 0–2 til uavgjort mot Aalesund søndag, var en liten opptur. Men bare en liten en.

– For vi må vinne slike kamper. Jeg er overrasket over hvordan dette har blitt. Det er mange årsaker, men ingen unnskyldninger. Vi har ikke stilt med det ønskede laget i en eneste kamp i år. Også er det litt spesielt at vi har spilt bare fire hjemmekamper mot sju borte. I vinter var jeg sikker på at vi skulle ligge i toppen, og Eliteserien i år har ikke vært fantastisk, sier Fagermo, som også tar selvkritikk på noen punkter.

Kvittet seg med ledertyper

– Vi har kvittet oss med for mange ledertyper, Mattias Vilhjalmsson og Johan Lædre Bjørdal var to slike. Den biten har vi undervurdert. Jonatan er en ledertype, men er mye skadet. Så satset vi på Odin Thiago Holm som det nye midtbaneankeret, så har både han og Fredrik Oldrup vært skadet. Dette er forklaringer, men ikke noe mer. Alle lag sliter med skader, sier Dag-Eilev Fagermo.

Vålerenga ligger på 13. plass i Eliteserien, har tatt elleve poeng på elleve kamper og kan defineres som et bunnlag.

Fagermo har aldri opplevd slik motgang. Også det er en ny øvelse for han.

– Jeg fikk en telefon fra en av Bergensavisene da Brann hadde rykket ned. Om jeg kunne gi noen råd. Det kunne jeg ikke, jeg har jo aldri rykka ned, forteller han.

- Hvordan takler du det sjøl? VIF ligger utsatt til?

- Jeg har jo valgt dette sjøl. Jar har godt nok betalt. Men jeg tenker jo fotball døgnet rundt og det ble jobbet hver dag i ferien. Men det er ikke synd på meg. Selv om jeg synes det av og til, gliser han.

Og gjentar at humøret i hverdagen er helt vesentlig, både for han selv og de han jobber med og har rundt seg.

Nå fokuserer han bare på neste kamp og det overordnede målet om at spillerstallen må fornyes og forsterkes i løpet av sommeren.

Dessuten er han opptatt av at humøret er på plass i hele gjengen. Og den biten er han fornøyd med.

Når laget ikke trener eller spiller kamper, handler mye om spillerlogistikk.

– Vi må bygge opp en helt ny sentrallinje. Vi skal ha inn en ny keeper, ny midtstopper og ny spiss. Og vi leter etter ledertyper. Det er ikke veldig lett å finne dem, dette er spillere alle klubber jakter.

Amor Layouni (med ryggen til nærmest) starter onsdagens cupkamp mot Brumunddal.

– Noen vil hevde dere trenger en midtbanesjef også?

– Vi håper fortsatt å dyrke fram Odin Thiago Holm i den rollen. Men har er kritisk mye skadet. Nå skal han ha to hele treningsuker bak seg før jeg bruker ham. Kanskje han er klar mot Kristiansund om halvannen uke, sier VIFs hovedtrener.

Torgeir Børven har trent med laget, men ingenting er klart før det er klart i denne bransjen.

Etter cupkampen i Brumunddal har Vålerenga noe så sjeldent som to hjemmekamper på rad. Og alle som kan lese en tabell skjønner at de to hjemmekampene mot Odd og Kristiansund må gi full uttelling.

Det positive nå er at Amor Layouni er tilbake etter sin lyskeskade og spiller fra start i onsdagens cupkamp. Der får også Martin Bech Riisnæs spille back og Mathias Emilsen starter på midten.

Angrepsrekka består av Taofeek Ismaheel, Seedy Jatta og Amor Layouni.

Aron Dønnum avbryter oss og ber om bistand.

– Jeg må trene laget, det er den viktigste jobben min nå, sier Fagermo og entrer banen.

PS. Brumunddal ligger midt på tabellen i 3. divisjon avdeling 2 og tapte 1–2 hjemme for Florø i helgen. Kampstart er onsdag klokka 19.35 og kampen sendes på NRK3.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Vålerenga starter slik i 2. runde mot Brumunddal onsdag:

Kjetil Haug – Leonard Zuta, Ivan Näsberg, Brynjar Bjarnason, Magnus Bech Riisnæs – Mathias Emilsen, Fredrik Oldrup Jensen, Tobias Christensen – Taofeek Ismaheel, Seedy Jatta, Amor Layouni.


Mer fra Dagsavisen