Dramatisk og jevnt da Grüner tapte på straffer: - Vi må knekke koden foran mål

(Grüner - Ringerike 4-5 etter straffer, 4-4 etter ordinær tid). I sesongens viktigste kamp måtte Grüner helst vinne mot tabellnabo Ringerike, men gutta fra løkka bommet på alle sine straffer. - Vi må klare å knekke koden foran mål, sier Joachim Sommer Nilsen og Vetle Salsten.

GRUNERHALLEN (Dagsavisen): Etter det som føles ut som en altfor lang hockeypause barket endelig Grüner sammen med Ringerike Panthers på Grünerløkka. Romjulshockeyen var like etterlengtet som det en seier til gutta fra løkka er. Grüner har ikke vunnet siden 23. oktober i derbyet mot Manglerud Star. Heldigvis er det mange flere muligheter til å ta de sårt trengte poengene for å ta igjen Ringerike, som har to ganger poengsummen til Grüner. Og da er ingenting bedre enn å møte nettopp laget fra Hønefoss til dobbeltoppgjør denne romjulen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Etter tredje periode sto det hele 4-4 etter at lagene fulgte hverandre frem til 2-2. Ringerike kom seg så opp til en tomålsledelse før Grüner hentet dem inn igjen. Til tross for store sjanser i forlengningssspillet gikk oppgjøret helt til straffer, der Grüner opplevde mer av uflaksen som har fulgt dem i store deler av sesongen. Joachim Sommer Nilsen, som utlignet til 4-4 i tredje periode, mener laget gjorde det vanskelig for seg selv ved å slippe inn enkle mål og det ble avgjørende for at det bare ble et poeng i dag.

- Vi gir dem to unødvendige mål, returer som de er først på, sier målscoreren til Dagsavisen etter kampen. - Det er for dårlig av oss, men ellers syns jeg vi gjorde nok til å hvert fall ta to poeng i kveld, sier han.

På lån fra Lørenskog

I tiden fra forrige kamp, det knepne tapet for Sparta, har Grüner rukket å hente inn noen ekstra mann. Simen Nielsen og Lars Erik Francke-Enersen er hentet inn på lån fra Lørenskog så lenge 1. divisjon er covid-stengt. Rolf Aastad gjør comeback i Grüner-trøya, også han på et lignende lån fra Hasle-Løren. Det kan være godt å styrke stallen som sliter med å score etter at Gustaf Berling forsvant til dansk hockey tidligere i desember.

Vetle Salsten forteller at laget har brukt pausen i førjulstiden på å bygge fysisk form.

- Vi har jobbet mye med formen, både med å skøyte mye på isen, men også fått litt trengt hvile, sier han. Det kan være en nøkkel i Grüners jakt på poeng for i dag så man et hjemmelag som var på tåhev i den siste perioden. Kanskje et resultat av bedre form. Men den avgjørende scoringen uteble og i straffekonkurransen traff ikke Grüner en eneste gang. Ringerike scoret ett og det ble nok til å ta med seg det ekstra poenget.

- Vi kommer til mange sjanser, men har stang ut. Det er frustrerende å se at det ikke går inn, sier Sommer Nilsen. - Vi er nødt til å være mer effektiv med sjansene våre, supplerer Salsten.

Spillerne har hvilt godt og skøytene er antakelig nyslipt for kampen startet i et heseblesende tempo som vedvarte hele den første perioden. Det svingte fram og tilbake med flere halvsjanser innledningsvis. Plutselig kom Simen Nielsen alene med Anders Pettersson, bortelagets keeper. Tredjerekkespilleren rappet til i stolpen.

Lyktes i overtall

Like etter var Björn Sunnqvist farlig frempå, men starttrykket ga til slutt uttelling for hjemmelaget. Og for en gangs skyld i powerplay. Bare seks sekunder etter at bortelagets Brett Perlini fikk tominutters utvisning for slashing sendte Christoffer Gozzi pucken i lengste kryss. Morten Elverud har vært klar på at overtallsspillet er noe av lagets største utfordring, men her gikk det knirkefritt.

Dessverre for Grüner varte ikke ledelsen lenge. Faktisk gikk det ikke engang ett minutt før Ringerike var à jour. Dustin Parks var mannen som utlignet. Og det var starten på minutter med trykk fra Ringerike. En bevisst oppskrift var å søke målgården til Quentin Papillon. Ofte ble målet rundet før pucken ble sluppet inn for å skape kaos. Men Grüner kom seg unna helt til David Åslin fikk litt for mye rom. 1–2 etter kvarteret spilt.

Men heller ikke Ringerike fikk suge lenge på karamellen som heter ledelse. Halvannet minutt senere sendte Joachim Sommer Nilsen av en rakett i retning mål. Foran mål krysset både William Mäkinen og Tobias Skuterud. Mäkinen var tydelig borti pucken, men det var visst også Skuterud som ble kreditert scoringen av speaker.

Kalddusj etter pause

Bare 27 sekunder tok det før Ringerike gjentok ledelsen. Grüner vant droppen og var først frempå i angrep, men Ringerike kontret og rundet også denne gangen Papillon før Michael Södeberg ble servert alene foran målet.

Tobias Skuterud kunne utlignet i bortelagets gledesrus, men sendte pucken over fra god posisjon. I neste sekvens kom han alene på en overgang, men klundret med pucken og fikk en dårlig vinkel for avslutningen.

Vondt ble til verre for Skuterud og hjemmelaget da Ringerike kom inn i sin beste sekvens for kvelden. I mange minutter jaktet de et nytt mål og det kom etter hvert gjennom Kenneth Gulbrandsen midt foran mål. Hjemmelaget pådro seg utvisninger og gjorde det vanskelig for seg selv. Oppgaven til Ringerike ble desto lettere og laget fikk flere sjanser til å øke ledelsen ytterligere. Men da Karl Tormod Markström ble sendt for å fryse i to minutter benyttet Grüner anledningen. Et nytt mål i powerplay og en viktig redusering kom da Nicolai Eliesen sendte pucken opp i nettaket. Med halvannet minutt igjen av perioden var håpet tent for en opphenting og kanskje seier i den siste perioden som for Grüner ble den viktigste på lenge.

TV-sjekk av scoringen

En ekstra utfordring på den siste perioden var et minutt i undertall, men Grüner kom seg unna. Og det satte standarden for godt forsvarsspill i den tredje perioden. De lillafargede ble tettere bakover i banen og kom seg på opp på tærne. Nerven i kampen steg naturligvis med reduseringen til Nicolai Eliesen like før siste pause og lagene tok mindre risiko. Kanskje spesielt Ringerike som hadde en ledelse å forsvare.

Dramatikken steg ytterligere da Christoffer Gozzi fant Joachim Sommer Nilsen på venstresiden. Sommer Nilsen fyrte av og trodde han scoret. Feiringen ble til og med iverksatt, men Ringerike fortsatte plutselig å spille. Til dommerens godkjennelse fortsatte spillet i et minutt før pucken forsvant over vantet. Da måtte VAR i aksjon og det tok ikke lange tiden før kameraet over mål avslørte at pucken faktisk var inne. Dermed 4–4 og Grüner var på hugget.

- Jeg var selvsagt helt sikker på at den var inne, sier Sommer Nilsen om scoringen. Dommerne har anledning til å la spillet gå videre og eventuelt rette opp i feilen senere, slik som skjedde på scoringen. - Det var ikke noe tvil om den, sier målscoreren.

Momentumet er viktig i ishockey og dette lå i Grüner-laget i minuttene etter utligningen. Sommer Nilsen fikk en eventyrlig mulighet til å score, men Petterssons redning var like god. Grüners kvelertak fortsatte og Ringerike hadde mer enn nok med å klarere puckene. Men også i forsvar ble Grüner farlige. William Mäkinen sendte en høy poler fra egen målgård som landet på tverrliggeren til en forfjamset Pettersson i Ringerike-buret.

Hjemmelagets trykk varte helt inn til perioden var over, men det måtte spilleforlengelse til for å kåre en vinner. Noe Grüner kan være misfornøyd med etter en svært god tredjeperiode.

Scoring på en av ti straffer

I tre mot tre tok også Grüner initiativet. Petter Birkheim og Vetle Salsten fikk store sjanser til å avgjøre. Men Birkeheim mistet også pucken ved en anledning som sendte bortelaget alene med keeper Quentin Papillon. Grüner var nærmest i starten, men mot slutten burde Ringerike vunnet forlengningsspillet. Dermed måtte det straffeslag til.

Viktor Näslund åpnet ballet for Ringerike med å score på den første straffen. Det ble også det eneste for de resterende ni ble alle misbrukt. Da blir det et poeng ekstra i bagasjen til bortelaget denne gangen.

Det tiende ettmålstapet for Grüner denne sesongen, som helst hadde vippet noen av disse kampene i deres favør.

- Vi mangler det siste lille for en trepoenger. Det er en kode vi må knekke veldig snart. Det holder ikke å ta ett poeng her og ett poeng der med mye mellomrom. Det er tre fulle vi må ha, sier Joachim Sommer Nilsen om veien videre.

Hva er det som skal til?

Det er vanskelig å sette fingeren på det, men det helt åpenbare er å score flere mål. I dag scorer vi fire og ser en forbedring. I tillegg er vi svært effektive i overtallsspillet, som for øvrig det var veldig få av i dag. Vi scorer i to av tre overtallsspill, noe som er veldig positivt for oss, sier Sommer Nilsen.

Vetle Salsten er enig i at målene har blitt for få denne sesongen. - Det blir for mye stang ut. Vi kunne tatt seieren i dag med litt bedre effektivitet. På den andre siden var Ringerike også ineffektive i dag. Men vi har jobbet med formen og får igjen for det i en god tredjeperiode. Også håper vi at marginene er på vår side fremover, sier 21-åringen.

I romjulen har alle lagene i Fjordkraft-ligaen to oppgjør mot samme motstander. Grüners revansjeoppgjør kommer allerede førstkommende torsdag, 30. desember. Da går Vetle Salsten, Joachim Sommer Nilsen og resten av gutta fra løkka for en full trepoenger.

---

Eliteserien ishockey menn tirsdag, 28. runde:

Grüner – Ringerike 4-5 e.str. (2-2, 1-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Grünerhallen: 50 tilskuere (begrenset pga korona)

Mål:

1. periode: 1-0 (4.45) Ove Christoffer Gozzi (Joachim Sommer Nielsen, Sean-Michel Sunnqvist), 1-1 (5.33) Dustin Weldon Erik Parks (Brett Perlini, Johan Henrik Oscar Eriksson), 1-2 (14.55) David Åslin (Kenneth Gulbrandsen, Michael Söderberg), 2-2 (16.25) William Mäkinen (Tobias Skuterud, Nielsen).

2. periode: 2-3 (20.29) Söderberg (Åslin, Gulbrandsen), 2-4 (30.38) Gulbrandsen (Söderberg), 3-4 (38.35) Nicolai Eliesen (Nielsen, Gozzi).

3. periode: 4-4 (46.44) Nielsen (Gozzi).

Forlengning: Ingen.

Avgjørende straffe: 4-5 Viktor Näslund.

Utvisninger: Grüner 2 x 2 min., Ringerike 2 x 2 min.