Sport

Fornya optimisme hos MS: – Endelig har vi kommet til et punkt hvor det er mye vi kan bygge videre på

Trenerbyttet ser ut til å ha gitt Manglerud Star ny tro på sesongen. Etter å ha gått 14 strake kamper uten poeng tok de lørdag ett mot erkerival Vålerenga. En enklere plan har gitt resultater.

Forrige helg ble det klart at kanadiske Corey Neilson, som tok over Manglerud Star før sesongen, var ferdig i klubben. Erstatteren ble Knut Jørgen «Stubben» Stubdal (60). Han har tidligere trent både Vålerenga og Lørenskog, samt vært med det norske landslaget i en årrekke. Han har imidlertid ikke vært involvert som trener siden 2016. Og på klubbnivå er det ti år siden han satt i sjefsstolen.

Det er derfor knyttet litt spenning til om han fremdeles har det som kreves, men de to første kampene ga grunn til optimisme. MS har rett og slett sett ut som et nytt lag. Først kjempet de hele veien inn borte mot serieleder Stjernen – til tross for 3-1-tap var det en stor opptur for et MS-lag som stort sett hadde sluppet inn fem, seks eller sju mål i de fleste kampene.

Lørdag fulgte de opp med å spille seg til 2-2 hjemme mot Vålerenga. VIF trakk det lengste strået i forlengningen, men MS-gutta var likevel ganske fornøyde etter å ha tatt sitt første poeng siden sesongstarten.

– Det er et nytt tap, men en helt annen stemning en hva det har vært. Vi føler, og jeg håper, at det kommer fram at vi er et annet MS-lag. Vi treffer litt bedre på taktikken rett og slett, og endelig har vi kommet til et punkt hvor det er mye vi kan bygge videre på, sier MS-keeper Lars Haugen til Dagsavisen.

– Vi må vise at vi kan ta poeng jevnt og trutt. Å tape 5-1, 6-1 og 7-1 gang på gang går på moralen, så det er viktig at vi nærmer oss å vinne kamper, forklarer den nye treneren.

Saken fortsetter under bildet

Knut Jørgen Stubdal (i midten) har lang fartstid som ishockeytrener, blant annet fra det norske landslaget sammen med Roy Johansen (til høyre). Der ga han seg for fem år siden. Jobben i MS er den første siden den gang.

– Kanadiske trenere kan ha sju varianter på offensiv dropp

Både Haugen, og flere andre MS-spillere pekte på at opplegget under Corey Neilson var veldig omfattende. Kanskje litt for omfattende. De spillerne Dagsavisen var i prat med før, og etter kampen mot Vålerenga, kunne fortelle om en ny, og enklere hverdag. «Enklere» var også stikkordet Stubdal selv brukte da han fikk spørsmål om hva han har forandra.

– Vi har gjort alt enklere. De kanadiske trenerne har mye sånne varianter på alt mulig. Sju varianter på dropp i egen sone, og sju varianter hvordan du skal spille deg ut. Det er for vanskelig. De gutta her jobber på dagtid – de er ikke proffe en gang, påminner Stubdal om.

Han ønsker å fokusere mer på det som faktisk er bra, og det MS får til. Og tror det er veien å gå videre nå.

– Det er jo sånn du lærer folk ting da. Når vi jobber med video så viser vi kanskje tre gode klipp, og ett dårlig. Hvis du bare viser det negative så blir det negativt. Man må finne ting som er bra. Det er en like bra læringsprosess det som å bare si; «det er feil, det er feil, det er feil – du er dårlig, du er dårlig, du er dårlig». Vi må heller finne det positive, og jobbe med det.

Bedring defensivt

Den enklere, og litt mer positive tilnærmingen virker å ha utløst en energi i spillergruppa til Manglerud Star. Og størst fremgang har man sett defensivt. Der laget nå ikke lenger taper med stygge sifre hver uke.

– Det skal være vondt å møte MS, og det har det vært nå. Vi bygger trygghet. Det har vært lite av. Vi fikk mange skudd mot oss mot Vålerenga nå også, men mye er fra utsida, og det er en helt annen ting å stå bak der da. Og for backa, som vi har snakka mye om, så er det mindre komplisert spillestil, sier målvakt Haugen.

Han innrømmer likevel at laget har en lang vei å gå etter den svake sesongstarten. Tre poeng etter 16 kamper betyr at de har 13 poeng opp til Ringerike som nå har den siste sluttspillplassen. Haugen innrømmer likevel at ett poeng mot VIF, smakte ekstremt godt.

– Sånn som ståa har vært er det nesten himmel eller helvette – den følelsen du sitter med. Greit vi står med tre poeng, det er jo krise sånn sett. Men bare at vi endelig har funnet en måte vi kan være med i matchen på, og vi kan vinne matchen også. Uansett hvem som står på andre sida så har vi fått litt mer troa, og det kan vi bygge på, sier han.

Begge målvaktene har vist seg frem

I Stubdals to første kamper har begge målvaktene fått starte én kamp hver. Ole Morten Furseth sto kampen i Fredrikstad på torsdag, Haugen mot VIF på lørdag. Begge ble kåret til Manglerud Stars beste spiller i hver sin kamp.

– Det har vært en tung start for dere bakerst der også. Stubdal peker på at backene har fått klare beskjeder om hva de skal ta ut, for eksempel pasninger på bakerste. Er det så enkle ting som gjør at dere plutselig står så mye bedre?

– Ja, absolutt. Det har alt å si. Det har rett og slett vært vanskelig å bygge den tryggheten, sier Haugen.

Den tidligere landslagskeeperen, som også har flere sesonger bak seg i noen av Europas beste ligaer har ennå til gode å overbevise over en lengere periode etter at han kom hjem til MS og Norge før forrige sesong. Han vet at MS er avhengige av ham, dersom de skal klarte på tabellen.

– Med tanke på hvor jeg kommer fra så veit jeg at jeg har mye ansvar, og at jeg ikke har klart å levere etter det. Det har rett og slett vært vanskelig med hvordan vi har spilt, og den tvilen i laget som har gjort at vi ikke har fått bygd noe videre på det, sier han, og fortsetter:

– Det har vært en fin uke for keeperne også, men det henger sammen med hvordan vi spiller. Jeg føler at vi kan fortsette med den hockeyen vi spiller nå. Det kan være en dip her og der, men det er ikke noe CCCP-hockey vi driver med. Det er kriging, påpeker Haugen.

Spennende, og viktig uke

Den neste uka venter to nye spennende kamper. På torsdag reiser de til Sarpsborg for å møte Sparta, som er et av de lagene de ikke tapte ordentlig stygt for i det første møtet. Deretter venter Ringerike hjemme på Manglerud på lørdag.

– Veldig spennende uke?

– Ja, absolutt. Vi er helgira vi. Det er mye revansje i oss også. Vi vet vi er bedre enn det vi har fått vist, svarer Haugen, og legger til:

– En ting er kanskje at taktikken ikke har vært helt perfekt for oss, og så har det begynt å sette seg mentalt og alt sånt. Men nå føler jeg vi har snudd litt på det den uka her. Nå kommer man i garderoben med et smil da, og ikke høye skuldre.

– Vil du si at gruppa har fått fornya tro på sesongen?

– Ja, det syns jeg. Du ser fler som melder seg på og ser mer komfortable utpå der. Mindre tenking og tvil, men bare går ut og gjør det. Det er sånn at når du møter MS så skal du få vondt. Og nå syns jeg vi er ekle å møte. Da er mye gjort, sier Haugen.

Vi lar Stubdal selv få avslutte med å oppsummere hvordan hans første uke i sjefsstolen på Manglerud har vært:

– Det har vært bra. De har respondert på de endringene som har blitt gjort og tatt opp hansken, og gjør de tinga vi har blitt enige om. De er jo sultne på å vinne noen hockeykamper nå.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen