Politikk

Gigantbarnehagen skulle være en av Oslo største, men ble ikke tatt i bruk. Dette skjer nå

Den skulle romme opp mot 240 barn og kostet 135 millioner kroner å bygge. Men hittil har barnehagen på østkanten ikke blitt brukt til annet enn avlasting og koronavaksinering.

Dagsavisen omtalte Skullerudbakken barnehage allerede våren 2019, da den var under bygging. Den påkostede barnehagen ble vedtatt bygget av Oslo bystyre i 2018, og den ble bygget som et plusshus med solceller og areale nok til å romme 240 barn, som ville gjort den til Oslos tredje største barnehage. Men det ble aldri sånn. Isteden har barnehagen blitt brukt hyppig som et eksempel fra opposisjonen på rådhuset på dårlig planlagt barnehageutbygging fra byrådets side.

Litt historikk først: Ved slutten av 2019 sto barnehagen klar, men det var ikke barn som flyttet inn i de splitter nye lokalene. Den har blitt brukt som avlastning for to barnehager da de var under rehabilitering, og gjennom fjoråret og fram til fredag 17. juni har lokalene fungert som vaksinesenter for bydel Østensjø og Søndre Nordstrand. Men når vaksinesenteret legges ned, er spørsmålet: Hva nå?

Leder for bydelsutvalget i Østensjø, Bjørn Strøm, sier til Dagsavisen at barnehagen fortsatt vil kunne brukes som avlastningslokale, men det ligger ingen konkrete planer om vanlig barnehagedrift på bordet.

– På lang sikt vil arealene i Skullerudbakken sees i sammenheng med den boligutbyggingen som er under planlegging på Skullerud. Bydelsutvalget har ikke drøftet spesifikk alternativ anvendelse av lokalene.

Lokalpolitikere sa nei

Når Dagsavisen kontakter bydelsadministrasjonen med spørsmål om videre bruk, viser de til et tidligere vedtak i bydelsutvalget:

– Bydel Østensjø har per i dag et overskudd av barnehageplasser og har på bakgrunn av lokalt vedtak i bydelsutvalget ikke planer om å ta barnehagen i bruk.

Det sier kommunikasjonsansvarlig i bydel Østensjø, Anine Falsen, til Dagsavisen. Hun forteller at barnehagen en periode framover skal fungere som avlastningslokaler for Manglerud barnehage som pusser opp, men etter det vet ikke bydelen mer, og henviser til byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap.

Byrådsavdelingen henviser på sin side videre til Oslobygg, som håndterer spørsmål om tomme kommunale bygg.

– Det foreligger per i dag ingen andre konkrete planer for denne barnehagen, annet enn at den skal være erstatningslokale for Manglerud barnehage. Når vi vet når de flytter ut igjen, vil vi vurdere videre bruk sammen med bydelen, skriver kommunikasjonsansvarlig Marte Svenneby i en SMS til Dagsavisen.

Motstanden mot gigantbarnehagen var sterk allerede da Dagsavisen omtalte byggingen for noen år siden. Planen om å legge ned mindre barnehager i bydelen, for å erstatte dem med Skullerudbakken barnehage, ble mottatt med sterke protester fra et foreldreopprør i bydelen.

– Når det er snakk om å flytte dem til Skullerud er det samme avstand som det er fra Grønland til Majorstua, sa FAU-representant ved Nøklevann barnehage, Eir Persdottir, til Dagsavisen da.

Og foreldrene ble hørt: Flere av de mindre barnehagene ble vedtatt reddet fra rivning. Men problemet med Skullerudbakken barnehage fortsatte. Bydelen hadde ikke nok barn til å fylle den opp.

Ville rekruttere flere

Da Dagsavisen intervjuet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om barnehagekapasiteten og byggingen av Skullerudbakken barnehage i 2019, forklarte han byggingen med at byrådet hadde et mål om å rekruttere flere barn til barnehagene i årene framover. På det tidspunktet var det 4.500 barn som ikke gikk i barnehage.

– Vi jobber for å rekruttere de 4.500 barna inn i barnehager. Og Oslo vokser med 8.000 innbyggere i året, og mange av de kan ønske seg en barnehageplass. Vi vil være i en posisjon der vi lett kan rekruttere flere unger til barnehagene. I perioder kan det være skeivheter med overkapasitet noen steder, mens det er veldig trangt om plassen andre steder. Sånn har det alltid vært, sa byrådslederen.

Ifølge byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), har andelen barn i barnehage i Oslo gått opp siden byrådslederen sa dette:

– For byrådet er det viktig å få flere barn inn i barnehagene. For å sikre det har vi blant annet satset på utbygging av flere barnehager for å øke dekningsgraden, i tillegg oppsøkende arbeid for å få flere til å velge barnehage. Vi ser at satsingen har hatt effekt, da den totale andelen barn som går i barnehagen har gått opp.

Ifølge tall fra SSB går 91,7 prosent av barna i Oslo i barnehagealder i barnehage. I 2015 var andelen 86,8 prosent. I Østensjø bydel, der Skullerudbakken barnehage ligger, går 89,2 prosent i barnehage, og bydelen er dermed en av dem med høy andel barn i barnehager.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen