Politikk

Reagerer på gigantutbygging: – Vi sier nei til all utbygging på Ekebergsletta

Ikke alle klapper i hendene over de nye planene om skole og idrettsanlegg på Ekebergsletta, som byrådet nå har satt på pause. – Over 4.789 personer hver dag kan potensielt skade sletta, sier Tone Hoffmann fra Rødt Nordstrand.

– Ekebergsletta skal være et åpent og tilgjengelig friluftsområde for alle, og har en unik verdi for bydelens og Oslos befolkning. Ekerbergsletta er hellig. Hvis kommunen sier ja til litt utbygging, frykter vi at man gradvis bare vil åpne opp for mer og mer, og til slutt skrumper sletta helt inn. Derfor sier vi nei til all utbygging på Ekebergsletta, sier jurist og medlem av Rødt Nordstrand, Tone Hoffmann.

De reagerer på samarbeidsplanen til Oslo idrettskrets (OIK), Bækkelagets Sportsklub (BSK) og Utdanningsetaten om et storslått prosjekt med idrettshus, idrettshaller, helsehus og undervisningslokaler på sletta. Sist uke ble det kjent at skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) valgte å utsette prosjektet.

Ikke godt nok utredet

Rødt Nordstrand har fulgt planene lenge. Før jul stilte Rødt-politiker Siavash Mobasheri spørsmål til skolebyråden om hvordan all den planlagte persontrafikken vil belaste sletta.

I svaret kommer det fram at det planlegges for opp til 5.000 personturer i døgnet til anleggene. Etter planen skal undervisningslokalene huse mellom 600 og 700 elever og om lag 100 ansatte. I svaret fra skolebyråden kommer det også fram at det ikke er redegjort for hvilke eventuelle følger økningen i areal til undervisning har for det totale antall besøkende til anlegget per døgn, og at det derfor er en usikkerhet knyttet til dette.

– Vi savner ordentlige utredninger av hvordan all denne daglige persontrafikken vil belaste sletta. Ekebergsletta er stor, men over 4.789 personer hver dag kan potensielt skade sletta, sier Tone Hoffmann.

Den nye Ekeberghallen og Campus Ekeberg

I tillegg er de bekymret for hvordan folk skal komme seg dit.

– Skal alle elevene sykle opp dit? Skal buss og trikk få flere avganger og holdeplasser, eller blir det mer privatbilisme som igjen vil skape parkeringsplass-problemer i nabolaget? Alt dette virker uklart og dårlig utredet, mener Hoffmann.

Ønsker totalt vern

Rødt Nordstrand er ikke alene om å være kritisk til utbygging av Ekebergsletta. I 2019 skrev 39 berørte husstander debattinnlegg i Dagsavisen, og viste til at de hadde samlet inn 5.000 underskrifter mot utbyggingen.

I 2020 ba byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen byantikvaren om å vurdere et statlig vern av Ekebergsletta. Dagsavisen har kontaktet Marcussen om denne saken, men hun har foreløpig ikke rukket å kommentere.

Årsaken til at utbyggingen er utsatt skyldes imidlertid ikke kommunens bekymring for avtrykket på sletta, men eventuelle brudd på EØS-regler om statsstøtte. Rødt Nordstrand håper byrådet skroter de gigantiske utbyggingsplanene, og Tone Hoffmann har et lite håp om at det er mulig dersom prosjektet er i strid med EØS-reglene.

Rødt Nordstrand har bedt om, og fått innsyn i flere dokumenter som har gjort at de lurer på om anskaffelsesregelverket har vært fulgt slik det skal i denne saken.

– Ekebergsletta er hele Oslos felles grøntområde, og Rødt ønsker at det skal fortsette å være slik, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Derfor ønsker byrådet skole på Ekeberg

  • I perioden fram til 2031 vil behovet for nye elevplasser på videregående skoler øke med om lag 4–5.000 elevplasser.
  • Analyser av samfunnets og næringslivets behov viser at det bør etableres flere attraktive plasser innenfor helse og oppvekst.
  • En sammenslåing av Lambertseter videregående skole, som har idrettsfag, og Holtet, som har yrkesfag innen helse og oppvekst, vil kunne tilby nettopp dette. Det vil da bli mulig å kombinere idrett og yrkesfag.
  • Samlokaliseringen og samarbeidet med Oslo Idrettskrets og Bækkelagets Sportsklub om undervisningstilbud og faglig fornyelse for pedagoger gir elevene mulighet til å studere i og inspireres av miljøer og fagpersoner som er relatert til deres fremtidige yrkesutøvelse.

---

Mer fra Dagsavisen