Nyheter

Se video: Her lurer de hele Oslo med Freya-stuntet

Den flytende hvalrosstatuen utenfor Operahuset fikk flere til å klø seg i hodet. Hvem hadde plassert den der? Her får du svaret.

Innbyggerne i hovedstaden våknet opp til et uvanlig skue mandag morgen. En statue av en hvalross lå på en flytebrygge helt innerst i Oslofjorden.

Kunne det være Freya, hvalrossen som ble avlivet forrige sommer? Ingen visste det med sikkerhet. Ei heller hvem som sto bak stuntet. Ikke engang Oslo kommune.

– Det er helt ukjent for oss. Vi har ikke fått en søknad om dette eller godkjent det, sa kommunikasjonssjef Richard Kongsteien i Bymiljøetaten til NTB.

Mandag kveld opplyser han det samme.

Nå kan Dagsavisen avsløre hvem som står bak. Og at statuen ikke er den samme som skal avdukes på Kongen Marina senere denne måneden. Men en kopi.

Kunstsamler Christian Ringnes og Freya-kunstner Astri Tonoian under sjøsettingen av en kopi av Freya-statuen natt til mandag.

Fikk med Ringnes på laget

For ja, det er nemlig folkene bak innsamlingsaksjonen til en Freya-statue som står bak. Og med seg på stuntet har de fått en av Oslos mest kjente kunstsamlere: Christian Ringnes.

Stuntet har blitt dokumentert i en video laget av naturfilmskaper Ulf Myrvold. Der ses Erik Holm, initiativtaker til innsamlingsaksjonen, kunstner Astri Tonoian og forretningsmann og kunstsamler Christian Ringnes på et kaiområde i hovedstaden. Statuen blir fraktet ditt på et lasteplan, før det heises ned på flytebrygga.

– Dette er helt vilt, sier Ringnes i videoen.

– Det kommer ikke noe politi her nå, jeg fant jo ikke engang fram med drosjen, sier han senere.

Dagsavisen har forsøkt å få Ringnes i tale mandag kveld, uten hell.

Oslo 20230416. 
Det har dukket opp en statue av hvalrossen Freya i Bjørvika i Oslo.
Foto: Javad Parsa / NTB

Her skjer den ekte avdukingen

Statuen som ble plassert på flytebrygga er bare en tidlig modell av den ekte statuen i bronse, som skal plasseres på Kongen Marina. Avdukingen vil skje 29. april kl. 12.00. Da vil også navnet på kunstverket avsløres.

Dagsavisen møtte kunstner Astri Tonoian fra Moss fredag, som har laget Freya-statuen. Hun gleder seg til å vise omverdenen det hun har skapt, og tror navnet på kunstverket vil inspirere til refleksjon.

– I mitt hode er statuen en påminnelse om hva vi som samfunn bør unngå, sa hun.

---

Freya

Oslo 20220720. 
Hvalrossen Freya befinner seg fortsatt i Frognerkilen onsdag ettermiddag.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
  • Freya var navnet på en hvalross som dukket opp i Oslofjorden sommeren 2022.
  • Før det hadde hun vært på besøk i flere andre land, deriblant Nederland og Danmark.
  • Hunndyret ble en rikskjendis, og mange personer oppsøkte havneområdene hvor hun oppholdt seg.
  • Det endte til slutt med at hvalrossen ble avlivet. Begrunnelsen var at menneskers liv og helse kunne komme i fare.
  • I ettertid startet Erik Holm en innsamlingsaksjon til inntekt for en statue av Freya. Den avdukes på Kongen Marina i Oslo 29. april.

---


Mer fra Dagsavisen