Nyheter

En hvalross på norgesferie: Dette bør du ikke gjøre

Kjendis-hvalrossen Freya nærmer seg Oslo havn, og marinbiolog Per-Erik Schulze anbefaler å holde avstand til dyret.

– Hvis den kommer inn i Oslo havn så er Operaen et sted hvor den kan trekke seg opp, i motsetning til mange andre høye kanter. Den kan også trekke seg til typiske badeplassene, eller flytebryggene, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.

Hvalrossen Freya har dukket opp flere steder langs den sørlige kysten og innover i Oslofjorden gjennom sommeren. Den ble sist observert på hvilende på en brygge ved Frognerstranda, og det kan tenkes at den svømmer videre inn mot sentrum.

Første gang den unge hvalrossen «Freya» ble sett i Norge, var i Troms i 2019, skriver NRK.

Freya på omkring 600 kilo har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, da den har svømt innover fjorden og tatt seg til rette i småbåter og på lave brygger.

Ikke klapp hvalrossen

Schulze legger vekt på at man bør holde avstand til hvalrossen. Selv om Freya ikke har barn og ikke har noe grunn til å være aggressiv, er den fortsatt et uforutsigbart, og stort og tungt dyr.

– Ikke klapp den, sier han.

Per-Erik Schulze

– Det svømmer og holder pusten mye bedre enn mennesker. Så hvis man på en eller annen måte skulle hekte seg fast i dyret eller om dyret syntes det er morsomt å gripe tak i deg, da har du ikke noe sjans hvis den drar deg under, sier Schulze alvorlig.

Hvalrossen er blant de dyrene som man skal regne som potensielt farlig under alle omstendigheter, forklarer Schulze videre. Men han sier også at man ikke trenger å være redd.

– Det er ikke hvalross man skal være mest redd for på sommeren i Norge, sier Schulze.

Han råder å holde avstand til dyret både på land og i vann.

– Å svømme eller padle med den er noe av det dummeste man kan gjøre. Man sitter ikke trygt i en kajakk for eksempel. Og hvis man skal bevege seg bort mot den på land så bør man også holde god avstand, sier han.

Ung og ensom

Freya er trolig fem år gammel og hun kan bli opp til 30 år gammel, skriver Avisa Oslo.

– Det vi veit er at de unge individene, som med mange type dyr, er mer utforskende og kan bevege seg litt ut av hjemmeområdene sine, sier Schulze.

Hvalross er flokkdyr, forteller Schulze. Men han sier det er flere historiske eksempler på at enslige hvalross har vært på tur nedover Europa, også fra mange hundre år tilbake.

Akkurat hvorfor den har stukket av og hvorfor den velger å bli så langt sør, det er usikkert, men Schulze forteller at det er mye god mat for den sør i Norge.

– Den spiser småskjell, litt i motsetning til det man kunne tro. Hvalross spiser noen av de minste småskjellene som er innerst i sølebuktene, forteller han.

Schulze forklarer at det kan hende den drar tilbake til flokken sin, men at det vil ta tid.

– Det kan det være litt vanskelig å finne veien hjem igjen, så den vil bruke litt tid på det, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen