Nyheter

Smitten synker foreløpig i Oslo: – Vi tror at smittetallene kommer til å øke igjen

Smittetallene i Oslo viser samme juleefekt som i resten av landet. Smitten går ned fordi færre tester seg, og overlege Frode Hagen tror smitten egentlig er i en stigende trend.

I Oslo ser vi samme trend som i resten av landet, smitten synker. Det tyder på den samme juleefekten som Espen Rostrup Nakstad snakket om i VG nylig. Dette skyldes trolig først og fremst at færre tester seg i julen.

Dette bekrefter smittevernoverlege i Helseetaten Frode Hagen.

— De siste dagene har det vært færre som ønsker test enn før jul, skriver han til Dagsavisen.

Før jul var testkøene i Oslo svært lange, og kommunen rykket ut og ba folk booke time, framfor å stå i lange køer på drop-in-sentrene.

Unge arbeidstakere i overnattings- og serveringsbransjen ble særlig hardt rammet av smitteverntiltakene som ble innført i fjor, viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå.
Foto: Annika Byrde / NTB

Smitten vil øke

– Vi tror at smittetallene kommer til å øke igjen når omikron blir mer utbredt utover i januar, skriver Hagen.

Akkurat nå ligger antall som får influensa er fremdeles veldig lavt, og antall med luftveisinfeksjoner hos fastlegene og legevakt faller videre nedover.

– Det virker derfor som sykdomsbelastningen av luftveisinfeksjoner blir gradvis mindre.

Smittetallene faller ytterligere fra 7.200 i uke 49 til 6.600 i uke 50 og 5.900 i uke 51. Det er aldersgruppen 20-40 som har de høyeste smittetallene, men fremdeles 0-9 og 10-19 som har de høyeste andelene.

I uke 51 var det Gamle Oslo og Grünerløkka som hadde flest nye tilfeller, men bydel Bjerke er på smittetoppen per innbyggere. Den bydelen med minst smitte per innbygger er Nordre Aker.

Vil nå vaksineringsmålet med god margin

Regjeringens strategi for å bremse smitten er å vaksinere raskere. Oslo kommune har god progresjon i vaksineringen gjennom romjulen, forteller Hagen. Vaksinesentrene har åpent fra mandag-torsdag i romjulen. Det er god respons fra befolkningen.

– Vi vil på nyåret være i stand til å nå målet om å tilby alle over 18 år en dose 3 før slutten av februar med god margin. skriver Hagen.

Smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, sier kommunen kan få vaksineoverskudd fra neste uke. Foto: Lise Åserud / NTB

Over 160 000 innbyggere har nå fått en dose 3 og 28 % av befolkningen har beskyttelsesgrad 3. Det vil si tre doser eller to doser og én koronainfeksjon.

For tiden har Oslo kommune bistand av to tropper fra Forsvaret, denne uken er de på Nydalen vaksinesenter og på Skullerud.

– Det er vi veldig fornøyde med. Parallelt jobber vi nå med oppskalering av kapasiteten på vaksinesentrene i Oslo, skriver han.

Omikron

Siden julaften er omikronvarianten påvist i over halvparten av alle koronaprøvene fra Oslo og Viken, opplyser FHI.

– Dette er i tråd med det vi har ventet. Vi vet at virusvarianten er mer smittsom enn deltavarianten, og den har økt i forekomst siden den først ble påvist i slutten av november, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen