Nyheter

Venstresiden krever over 400 millioner til psykisk helse

Opposisjonspartiene på venstresiden vil ha på plass en stor krisepakke for psykisk helse. Fremskrittspartiet er åpne for forslaget.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt har samlet seg bak initiativet, der målet er å få på plass i overkant av 400 millioner kroner i ekstrabevilgninger til psykisk helse i den nye krisepakken for norsk økonomi.

– Endelig! sier SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson.

– Jeg er så glad for at vi endelig kan få en psykisk helsekrisepakke. SV foreslo det i sitt alternative statsbudsjett for 2021. Vi var nesten helt alene. Nå håper jeg at alle partiene vil stemme for dette.

Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi uttaler til VG at partiet er åpne for å støtte forslaget om psykisk helse.

– Vi er positiv innstilt til å gi et løft for psykisk helse. Vi vil gå nøye gjennom forslaget fra venstrepartiene, sier Limi.

Han presiserer at partiet ikke har bestemt seg for hvilket nivå de vil legge seg på. De vil prioritere tiltak som fungerer på kort sikt.

Debatt: «Det er ikke plass til algebra når lillesøster er syk og familien sliter»

Utfordrer høyresiden

Forhandlingene om krisepakken pågår nå for fullt i Stortinget, og finanskomiteen skal etter planen legge fram sin innstilling fredag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfordrer nå Fremskrittspartiet og regjeringspartiene til å slutte opp om satsingen, slik at den får flertall.

– Meldingene om økt belastning på særlig unge mennesker med psykiske helseplager som følge av koronaen, er dypt urovekkende, sier Støre.

Hans frykt er en psykisk helsekrise i kjølvannet av koronakrisen.

– Dette er belastninger som ikke går over den dagen siste vaksine er satt. Så vi har vært opptatt av at krisepakken må ha midler til å avhjelpe den situasjonen.

Ønsker varig løft

De økte bevilgningene i pakken som de rødgrønne nå foreslår, skal gå til:

* lavterskeltilbud og rask psykisk helsehjelp i kommunene

* økt bemanning i skolehelsetjenesten

* styrket psykisk helsevern, inkludert i barne- og ungdomspsykiatrien

* utvidet tilbud på hjelpetelefonene

Ifølge Støre bør målet på sikt også være et varig løft for psykisk helsevern.

Wilkinson er enig.

– Under denne regjeringen har Norge kuttet 500 sengeplasser i psykisk helsevern. Så vi må jobbe for å reise det psykiske helsevernet igjen, sier han til NTB.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen