Nyheter

Ny skøytebane i Oslo: Nå kan du gå på skøytetur rett ved Grønland T-bane

Der ingen skulle tru at nokon kunne gå på skøyter.

Hva i huleste skal skje med den uglesette Olafiagangen på Grønland? Politikerne har hatt mange forslag og ideer, men ingen av dem har heeeelt fanga oppmerksomheten eller vekket jubelen hos beboerne i Gamle Oslo. De siste årene har en ny mathall blitt foreslått og forkasta. Noen drømmer om å rive hele Nylandsbrua som mørklegger hele området. I sommer forsøkte kommunen å pynte det til med maling og plantekasser.

Men nå er det en ny plan for gangen. Fra og med neste uke kan hvem som helst komme og gå på skøyter der, på en bane som ikke likner noen andre i byen: En liten firkant med is er omkransa av en smal liten sirkel, så folk kan gå på en liten tur, i ring, midt på tjukkeste Grønland.

– Det er så deilig. Jeg digger det, sier idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV), når han er ute og tester skøytene tirsdag morgen denne uka.

LES OGSÅ: Nå kan du gå på skøyter over hele Oslo – sjekk hvilke baner som er islagt og åpne

Sammen med en skoleklasse fra Tøyen, som byråden ivrig hjalp med både balanse, optimisme og svar på spørsmål om hvorvidt han egentlig er Idol-kjendis Stian Ehi, tok Samy Gamal noen runder på byens aller nyeste skøyteis.

– Det er sånn her vi ønsker at byen vår skal være. Det var veldig gøy, sier byråden.

1,3 millioner kroner

Prosjektet er gjennomført av Bymiljøetaten, og er en del av områdeløftet for Grønland og Tøyen. På rekordtid har de satt opp skøytebanen, som i første omgang skal stå til april. Så får framtida vise hva som skjer neste år og videre.

– Vi vil se om det funker bra. Hvordan vi skal videreutvikle Olafiagangen. Vi ønsker å ta dette området og gi det til barn og unge. Men det funker ikke å bare si «Her kan dere holde på, bare finn på ett eller annet.» Vi må tilrettelegge for aktivitet.

Banen har kosta 1,3 millioner kroner.

Omar Samy Gamal (SV) er byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo.

– Det er absolutt verdt det, sier byråden.

FØLG DAGSAVISEN OSLO PÅ FACEBOOK

Frigo låner ut skøyter

Ved siden av den nye skøytebanen står en utlånsbod fra Frigo. Der kan folk låne skøyter og hjelm, så hvem som helst skal kunne skøyte sjøl om de ikke har utstyr sjøl. Blant dem som ønsker velkommen er Tuva Kirkerud på Frigo.

Tuva Kirkerud hos Frigo står klare for å låne ut skøyter og hjelmer til dem som vil ha. Olafiabanen åpner for alle mandag 8. februar.

Tuva Kirkerud fra Frigo låner ut skøyter og hjelmer. Foto: Aslak Borgersrud

Hun lover å holde åpent fra klokka tre til ni hver kveld.

– Det har ikke akkurat vært så familievennlig under brua der, det må det være lov å si. Så derfor har vi lyst til å ha det åpent såpass seint også. Så det virkelig kan være et områdetiltaket, sier Kirkerud.

Frigo låner også ut skøyter på Rudolf Nilsens plass noen hundre meter lenger opp på Grønland. Dessuten har de en bod på Ola Narr, hvor det nå er skiløyper og folk kan låne ski.

– Men det er jo veldig mange barn i området. Det er ikke for mye tilbud, for å si det sånn, sier hun.

Hun har allerede hatt skoleklasser på besøk to dager denne uka. Og sånn skal det fortsette. Isen er holdt av til skolene på dagtid.

– Så håper vi at det skal bli en årlig greie. Skøytebanen må jo ned til påske, men jeg håper dette blir et område som er permanent i bruk både på vinter og sommerstid. Det er jo drømmen. Det virker jo som om dette allerede er en suksess, sier hun.

LES OGSÅ: I forrige uke var han ukjent, nå er han byråd i Oslo

Trenger å ha det gøy

Tilbake på isen sier byråd Omar Samy Gamal takk og ha det til ungene, før han haster tilbake til hjemmekontoret.

– Jeg må gi en hyllest til Frigo. Vi vet hvor viktig det er med gode og trygge voksenpersoner som stiller opp. Det er mange ildsjeler og fantastiske mennesker på Grønland og Tøyen. De er så utrolig viktig for barna våre, Oslo hadde ikke vært det samme uten, sier han.

Og til slutt får han få lov til å komme med en liten oppfordring også.

– Ta turen ned: Lån et par skøyter. Få kidsa til å stå på skøyter og nyt det. Ha det gøy. Vi trenger det nå. Når ting er mørkt og tøft og slitsomt.

OBS: Banen er åpen for skoleklasser etter avtale denne uka, og åpner for alle andre først mandag 8. februar. Etter klokka 15. 

Her kan du se en liten tur på den nye banen:

LES OGSÅ: Disse klassiske Oslo-murhusene ble pusset opp i 2011. Nå vil kommunen selge dem som ubeboelige

Mer fra Dagsavisen