Nyheter

Fikk den første koronavaksinen i Norge

Søndag ble den første koronavaksinen satt i Norge. Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo fikk æren av å være først i køen.

– Det gikk helt fint, sa Andersen like etter at han hadde fått vaksinen.

Både statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) fulgte vaksineringen over videolink.

– Det var overhodet ikke noen smerter med det, ikke noe mer enn en hvilken som helst annen vaksine, sa Andersen til statsministeren.

– Dette er en dag vi har ventet på i 291 dager, nemlig siden 12. mars da vi måtte sette i gang strenge tiltak for å bekjempe covid-19 i Norge, sa Solberg før vaksineringen av Svein Andersen (67) startet på Ellingsrudhjemmet i Oslo.

Les også: Godt over 100 koronasmittede i Oslo siste døgn – én bydel har nå klart høyest smittetrykk

– I dag skal vi sette den første av forhåpentligvis 10 millioner vaksiner i Norge, fortsatte hun med henvisning til at vaksinen består av to doser med tre ukers mellomrom.

Lettet Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) takker alle som har stått i førstelinjen.

– Koronavaksinen markerer starten på slutten. Følelsen det gir meg, er uendelig god, sa Johansen etter at Svein Andersen (67) hadde fått vaksinen.

Byrådslederen brukte anledningen til å takke alle som har stått i førstelinjen.

– I koronaviruset står alle i førstelinjen. Alles handlinger betyr noe, alle bidrar. Tusen takk for det, uttalte byrådslederen.

– Kanskje ville ikke denne datoen kommet tidligere, men veien dit ville blitt tyngre og lengre uten dere, fortsatte han.

Det var fagsykepleier Maria Golding på Ellingsrudhjemmet som satte vaksinen. Lege Ingvild Glende Svanstrøm var også med på prosessen.

– Det føles litt rart. Jeg blir nesten som en historisk person. Det er jo en god følelse egentlig. Nesten som da første mann, Armstrong, gikk på månen, sa Andersen etter å ha fått det første stikket.

Nå venter en ny dose om tre uker før han er skikkelig vaksinert.

Første doser

De første 10.000 vaksinedosene kom til Norge 26. desember og blir fordelt på rundt 5.000 personer, som får én dose nå og én dose om tre uker, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Søndag er også verdensdagen for pandemiforebygging.

Det er sykehjemsbeboere i sju kommuner på Østlandet som får æren av å være de første 5.000.

Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det bli ukentlige leveranser på cirka 40.000 doser.

Sykehjemsbeboere først i køen

Sykehjemsbeboere i hele landet står foreløpig først i køen, etterfulgt av personer over 75 år.

Tredje kategori i vaksinekøen er personer mellom 65 og 74 år, samt personer mellom 18 og 64 år med enkelte alvorlige underliggende sykdommer.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra legemiddelselskapet Pfizer, som står bak vaksinen, viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Godkjent av EU

Amerikanske Pfizer og tyske Biontech har utviklet vaksinen, som er en såkalt mRNA-vaksine. Den må lagres ved minus 70 grader og er kun holdbar i fem døgn.

Vaksinen ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA 21. desember, og en rekke land i Europa har tatt vaksinen i bruk i romjula. I USA og Storbritannia ble den tatt i bruk allerede i begynnelsen av desember.

6. januar ventes det at EMA også godkjenner Modernas vaksine, og at distribusjonen av denne kan starte kort tid etter. Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av denne vaksinen.

Saken er oppdatert

Les også: «Det er lov å kjenne at det vrenger seg inni deg. At du har mest lyst til å skrike høyt»

Fakta om vaksiner mot koronaviruset i Norge

  • Norge får vaksiner mot covid-19 gjennom EUs fellesordning og har planlagt å kjøpe inn forskjellige typer, avhengig av hvilke som blir godkjent i EU og hvilken effekt de har på ulike befolkningsgrupper.
  • Det er regjeringen som bestemmer hva som skal kjøpes. Folkehelseinstituttet (FHI) står for innkjøpet.
  • En vaksine utviklet av Pfizer og Biontech ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember. De første dosene kom til Norge 26. desember. Vaksinasjonen startet 27. desember.
  • Før nyttår kommer det 35.000 doser til Norge, mens det er ventet at 40.000 doser skal komme i ukentlig i ukene etter nyttår. Det er satt en prioriteringsrekkefølge for hvem som får vaksine først.
  • Vaksinering blir gratis og frivillig for nordmenn. I utgangspunktet skal barn IKKE vaksineres. Etter hvert som en større andel av befolkningen får vaksine, vil pandemien gradvis avta.
  • Det er kommunene og sykehusene som gjennomfører vaksineringen. De har allerede erfaring med massevaksinering fra de årlige influensavaksinene.
  • I noen kommuner blir det fastlegene som gjennomfører vaksineringen, mens det i andre kan bli opprettet egne vaksinasjonslokaler.

(Kilder: FHI, NTB)

Mer fra Dagsavisen