Nyheter

Fra utrygt til trivelig i Olafiagangen på Grønland: – Det har kommet mange familier og barn hit

Olafiagangen var et grått og trist sted. Nå har kommunen sammen med lokal ungdom og organisasjoner jobbet for å gjøre området hyggeligere. Det skal bli en port til østkanten, sier byråd Arild Hermstad (MDG)

Under Vaterlandsbrua har det lenge vært en betongørken av grått, mørkt og fuktig. De færreste bruker lenger tid enn de må, på vei til og fra Bussterminalen, Oslo S, Grønland torg og T-banestasjonen.

– I mange av disse byrommene har ikke folk følt seg velkomne, og her i Olafiagangen har det ofte føltes utrygt å være. Det har foregått en del lyssky virksomhet, og mange har nok unngått området helt. Det er dessuten ingen tvil om at all den grå betongen også gjør noe med området, sier byråd for byutvikling, Arild Hermstad (MDG).

Les også: Jenny Skavlan om å være Mote-Norges mektikste (+)

Områdesatsingen

Det var flere som så behovet for å pusse opp Olafiagangen. For et par måneder siden starta arbeidet, som en midlertidig oppgradering av området og en del av det områdesatsingen Grønland og Tøyen.

– Jeg er jo byråd for byutvikling, og det betyr jo at jeg er byråd for ting som tar sykt lang tid,  sier Arild Hermstad.

Kommunen har planer om å gjøre større oppgraderinger på Olafiagangen om noen år, men frem til det står ferdig, har de i samarbeid med frivillige, ungdommer og lokale organisasjoner hatt regien på en oppgradering av området i sommer.

­Adnan Hussein og Zain Yusaf, har gjennom sommerjobb i Uteseksjonen i Oslo kommune vært med på arbeidet.

–Vi har gjort alt fra å vaske hele plassen her, til å male og snekre, sier Yusaf.

De har vært med på en større satsing, der Uteseksjonen, i samarbeid med Riverside Ungdomshus, har hatt mulighet til å gi 75 ungdommer en sommerjobb i fire uker i sommer.

Gregory Storm Gurvich jobber i Uteseksjonen, og har vært med å lede prosjektet.

– Sommerjobbprosjektet plasserer ungdom som ikke har noe tilknytning til arbeidslivet og et begrenset nettverk, hos ulike aktører i næringslivet, og jobbene de får er ordentlige jobber. Kravet vårt er at man skal bli behandlet som en vanlig ansatt, med god opplæring, og oppfølging, sier han.

Les også: Kan bli matmarked på Grønland

For jenter

Ved hjelp av ungdommer i sommerjobb og mange lokale frivillige er nå Olafiagangen malt i lyse farger, det er satt opp benker i tre, malt gangveier, og satt fram plantekasser.

En faktor som har vært viktig er at jentene i bydelen skal føle seg velkomne i det offentlige rom, forteller Leo Rygnestand, som er rådgiver for sosial innovasjon i Områdeløft Grønland og Tøyen.

– Hvordan jenter bruker byrom er noe vi har vært veldig nøye med gjennom hele prosessen. Gruppa United Sisters har hatt kontakt med et arkitektkontor og snakket om hvordan de kan føle seg tryggere her. De ville ha mer farger i taket blant annet, sier han.

Og mens de ventet på at det skulle godkjennes og finansieres hadde jentene fra United Sisters i juni et samarbeid med kunstneren Helene Duckert. De utviklet slagord, som de malte på seil som hang mellom søylene, under brua.

Rygnestad sier erfaringer viser at jenter liker å trekke seg tilbake i byrom.

– De vil ha oversikt, og ha et sted det det går an å høre hverandre snakke uten å bli overdøvet av støy.

Les også: Lokal ungdom er løsningen

Fått prøve seg

Etter å jobbet med prosjektet i sommer har Adnan Hussein og Zain Yusaf fått mersmak, og nå har de fått tilbud om å være med videre.

– Ja, det startet med sommerjobb i fire uker, så fikk vi fire uker til og nå skal vi få fortsette videre og da, gliser Hussein.

– Ja, det var med sommerjobbprosjektet at vi fant ut virkelig hva vi ville, sier Yusaf.

– Jeg har prøvd meg som mekaniker og IT-arbeider, men ungdom ... Det var ungdom jeg vil jobbe med.

Han sier sommerjobbprosjektet har gitt han en helt ny mulighet.

– Det er veldig fint at ungdommer som ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet får en ny sjanse, at de får vise seg frem på steder de vanligvis ikke får prøve seg. Det burde flere få muligheten til.

– Dette skal være en port inn til østkanten. Vi ønsker at alle som bor i Oslo skal tenke at det her er et flott område de har lyst til å besøke, hvor du kan oppleve andre ting enn det du opplever i andre bydeler, sier Hermstad om prosjektet.

Og Zain Yusaf har allerede sett forandringer;

– Den siste tiden har det forandret seg ganske mye, det har kommet mange familier og barn hit, og det pleier det ikke å være. Vi håper den positive effekten bare fortsetter og fortsetter, sier han.

Mer fra Dagsavisen