Nyheter

Vålerenga: Trehuset forsvant, men eieren vant

Et gammelt trehus på Vålerenga ble revet uten tillatelse, og eierne fikk bot og stoppordre da de ville bygge et nytt. Men nå har eieren vunnet saken hos Fylkesmannen, og kan bygge splitter nytt midt i den historiske bebyggelsen.

Den mangeårige kampen om trehuset i Vålerenggata 36 ser ut til å ha fått en slutt. Og det ble full seier for eieren, som tidligere har revet uten tillatelse, og nå bygger nytt.

Saken har nemlig vært oppe hos Fylkesmannen, og nå har det endelige vedtaket kommet. Der opphever Fylkesmannen kommunens vedtak om stans av byggearbeider på tomta. Klagen fra eierne av Vålerenggata 36 førte frem.

LES OGSÅ: – Som å ta ut fortanna av overkjeven

– Vi er godt fornøyd med at Fylkesmannen var enig i at utførte arbeider var i tråd med gitt tillatelse og at stoppordren ble opphevet, skriver advokat Corinne Silden Stephensen, som representerer eierne, til Dagsavisen.

Plan- og bygningsetaten (PBE), er tilsvarende skuffet.

–  Vi i Plan- og bygningsetaten må ta til etterretning at Fylkesmannen vurderte at vi ikke hadde vært tydelig nok i vår tillatelse, og dermed besluttet Fylkesmannen at vi ikke kunne opprettholde stoppordren, skriver direktør Siri Gauthun Kielland i etaten, i en e-post.

LES OGSÅ: Rives eller reddes? På Vålerenga er arven etter småindustrien fortsatt synlig. Såvidt.

Rev i påsken

Det har nå gått to og et halvt år siden naboene på Vålerenga kom hjem fra påskeferien til et gapende hull i den historiske trehusgata. Det 150 år gamle bevaringsverdige trehuset var borte vekk. Huset sto på gul liste og var regulert til bevaring. Nå stod kun pipa igjen.

– Som å ta fortanna ut av overkjeven, sa byantikvar Janne Wilberg til Dagsavisen i den første av en rekke saker Dagsavisen har skrevet om huset som ble revet uten tillatelse.

Amanda Iversen Orlich

I dag står Vålerenggata 36 halvferdig, som den har gjort siden våren 2019. Foto: Amanda Iversen Orlich

Huset hadde stått og forfalt i lengre tid, men det var kun noen måneder tidligere gitt rammetillatelse for å restaurere huset og å oppføre et tilbygg i bakhagen.

–  Visst var Vålerenggata 36 et slitent hus, men med mange originale detaljer, uttalte byantikvaren den gang.

Eieren derimot, mente at huset var i ferd med å knekke sammen, og lovet å bygge opp en tro kopi. Ikke godt nok, svarte byantikvaren, som sammenlignet det med en stavkirke i plast: Ikke spesielt sjarmerende.

Sammen med kommunen anmeldte byantikvaren eieren av trehuset for kulturminnekriminalitet, og ga dem 50.000 kroner i bot. Det var starten på en over to år lang runddans mellom kommunen, byantikvaren, eierne og deres advokater, og nå til slutt Fylkesmannen.

Et nytt hus ble påbegynt, men fikk stoppordre fra etaten. Det er den stoppordren som nå er opphevet, så det nye huset kan bygges ferdig.

borte: Ingenting er igjen av det klassiske Vålerenga-trehuset, bygget for småkårsfolk på 1800-tallet. Det ble beordret full stans på byggeplassen da representanter fra Plan- og bygningsetaten kom på stedet i går formiddag.

Hull i overkjeven? I løpet av påsken 2018 ble hele huset revet. Foto: Hilde Unosen

Trist

– Det triste i denne saken er bygningen som gikk tapt, skriver byantikvar Janne Wilberg til Dagsavisen.

– Vi har i nært samarbeid med Plan- og bygningsetaten forsøkt å få til en best mulig gjenoppbygging av huset i Vålerenggata, og mente at disse hensynene var klare og tydelige nok i tillatelsen som ble gitt. Vi må ta til etterretning at Fylkesmannen mener det er rom for en annen tolkning, men er fra kulturminnesiden glade for at Fylkesmannen er enig i de prinsipielle vurderingene, skriver hun.

Også i etaten mener de dette er en viktig sak.

– Den ulovlige rivingen og gjenoppbyggingen i Vålerenggata er en av de mer spesielle sakene vi har hatt de siste årene. Det er heldigvis svært sjeldent at vernede hus blir revet. Vi har brukt de virkemidlene vi har hatt i byggesaken for å forsøke å sikre at gjenoppbyggingen skjer på en riktig måte slik at kulturminneverdiene kan bli rekonstruert, skriver Siri Gauthun Kielland i PBE i en e-post til Dagsavisen.

1950: Vålerenggata 36 har stått der siden 1870. I påsken forsvant det. Foto: Harald II Hugo Hals/Oslo Museum

Slik så det gamle trehuset ut i 1950. Foto: Harald II Hugo Hals/Oslo Museum

Endelig i mål

Fylkesmannens avgjørelse viser at det nye huset skal laftes, men at planen har vært å først bygge moderne bindingsverk, som skal bære huset fram til lafte-elementene har fått satt seg.

– Vi har hele tiden visst at stansingsvedtaket var ugyldig, skriver eierne i en uttalelse.

– Det har derfor vært viktig for oss å forfølge saken, for å vise at vi har arbeidet innenfor lovens rammer. Takket være gode støttespillere har vi endelig kommet i mål og ser frem til å ferdigstille prosjektet, skriver de.

LES OGSÅ: Disse klassiske Oslo-murhusene ble pusset opp i 2011. Nå vil kommunen selge dem som ubeboelige

Mer fra Dagsavisen