Nyheter

Her blir gymsalen på Uranienborg gjort om til akuttovernatting for bostedsløse

Røde Kors ba kommunen om lokaler på onsdag. Torsdag overnattet de første på Uranienborg skole.

Byens bostedsløse rammes også av koronakrisa.

I Misjonskirken på Majorstua har Oslo Røde Kors lenge tilbudt akuttovernatting til bostedsløse. Men på grunn av smittefaren har de ønsket å flytte til lokaler som var bedre egna. Torsdag kunne de åpne i nye lokaler. På rekordtid er det som tidligere har vært gymsalen til Uranienborg skole nå blitt akuttovernatting for bostedsløse. Allerede natt til fredag var det 21 folk som overnatta der.

– Vi ville ha nye lokaler for å klare å drifte og samtidig ta hensyn til smittereduserende tiltak. Nå har vi fått en svær gymsal hvor det er god plass mellom sengene og lettere å rigge for overnatting i disse koronatider.

Det forteller Elin Holmedal, daglig leder av Oslo Røde Kors til Dagsavisen. Hun er imponert over reaksjonsevnen til kommunen nå midt i krisa.

– Vi fikk det på plass på under tolv timer, tror jeg. Det var helt supert, sier daglig leder i Røde Kors Oslo, Elin Holmedal.

Lest denne?: Leser fra «Helvete» – litteraturen tar etter Brakkesyke (+)

Har plass til alle

Oslo  20190527.
Prinsesse Ingrid Alexandra skal fra høsten gå på Uranienborg skole i Oslo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Holmedal sier at folk som har tilhold i Oslo får tilbud fra kommunen, så dette tilbudet gjelder folk fra utenfor skandinavia. Vanligvis er det en kapasitet på 55 personer på Majorstua-tilbudet, men en god del har reist hjem i forbindelse med pandemien.

– Foreløpig har vi plass til de som kommer. Vi lukker ikke døren for noen, sier Holmedal.

Hva gjør dere for å forhindre smitte?

– Det er gjort tiltak både med hvor langt sengene er plassert fra hverandre. Mulighet for vask. Avstand i køen. Det er gjort en rekke tiltak. Folk sjekker også inn utendørs før man slippes inn.

Er dere trygge på at det går bra?

– Det vi er trygge på er at vi har gjort gode vurderinger. Og når man holder det opp mot alternativet for denne gruppen, så er dette det beste.

Feltsenger med god avstand mellom skal forhindre korona-smitte.

Og til den det måtte angå: Overnattingen åpner 22 og stenger 07.30 hver natt. Personer som er synlig ruset tilbys ikke overnatting.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Mer fra Dagsavisen