Nyheter

Marianne Borgen: – Vær nær uten å være fysisk nær

Ordfører Marianne Borgen (SV) har hatt sin meste krevende uke i politikken noen sinne. Nå ønsker hun gjennom Dagsavisen å takke alle som står på i en krevende tid.

– Hovedbudskapet mitt er at vi kan være nær, selv om vi ikke er fysisk nære, sier ordføreren til Dagsavisen.

Våre tips: 30 aktiviteter å gjøre hjemme med barn (+)

Trenger fellesskapet

Trenger fellesskapet

– For det første vil jeg si tusen takk til alle de i Oslo som står på døgnet rundt for at vi andre skal føle oss så trygge som mulig, og få den hjelpen vi trenger. Helse, nødetatene, barnevern, butikkansatte, ja alle som står på. Alle gjør en kjempeinnsats, sier hun.

Uten å ha glemt noen, men bare nevnt noen få.

Borgen hadde i liket med alle oss andre aldri sett for seg at vi skulle komme i en slik situasjon som vi er i nå.

– Det er i den situasjonen vi er i nå, vi trenger felleskapet mer enn noen gang, sier hun stille.

Fram til onsdag hadde Oslo kommune fått 2.500 henvendelser fra folk som har helsefaglig utdannelse, til å gjøre en ekstra innsats fremover.  De ønsker å bidra med sin utdannelse og erfaring, i den store folkelige dugnaden vi nå står i. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Borgen.

– Det er stor vilje til å være med i denne dugnaden, og det er utrolig flott og rørende.  Det dukker også stadig opp grupper på Facebook, og det henges opp lapper i oppgangen hvor folk tilbyr seg å hjelpe naboene med oppgaver som å handle, hente medisiner eller lufte bikkja. Derfor vil jeg takke alle som stiller opp frivillig for å hjelpe til, sier ordføreren.

– Det er også mange flere som nå tilbyr digital leksehjelp til barn og unge, blant annet Tøyen Akademiet og Røde Kors sier hun.

Selv om vi ikke kan være fysisk nær i disse dagene, er Borgen opptatt av at vi likevel kan vise og oppleve nærhet.

– Ta den ekstra telefonen. Ring til venner og familie og spør om hvordan det går, om de har det bra, oppfordrer Marianne Borgen.

– Jeg vet at mange allerede tenker sånn, men vi kan bli enda flinkere. Vi setter alle pris på at noen bryr seg om hvordan vi har det, påpeker hun.

Les også: Slik ruster sykehusene seg mot korona-eksplosjon (+)

Folketomt

Fra sitt kontor i Rådhuset ser Borgen rett ned på Rådhusplassen og Aker Brygge.

– Det er nærmest tomt for folk og biler her, sier hun, og fortsetter:

– Vanligvis er det 50-60 personer i ordførerens sekretariat. Nå er det kun meg og sekretariatsdirektøren som er her, sier hun.

Borgen veksler på med å ha hjemmekontor og være på rådhuset.

– Jeg tar ikke kollektivtransport, og for hver dag som går blir vi flinkere til å ha digitale møter, sier hun.

Barn og eldre

Stengte skoler, barnehager, fritidsordninger skaper store utfordringer for barn. Og i Dagsavisen tirsdag gikk barneombud Inga Bejer Eng ut og uttrykte bekymring for at familievernkontorer og annet tilbud stenges ned, og at barn i hjem med vold etc.  ikke får den oppfølgingen de trenger.

– Situasjonen vi nå befinner oss i kan også slite på familier som i utgangspunktet takler hverdagen bra, men dette er spesielt utfordrende for familier som i utgangspunktet sliter, sa barneombud Inga Bejer Engh.

Situasjonen for barn som lever i familier som i utgangspunktet har det vanskelig og krevende, er også noe Ordføreren er spesielt opptatt av.

– Mange barn lever i familier hvor det er problemer med rus, psykiatri, vold og overgrep. For disse har barnehage, skole, AKS og fritidsaktiviteter vært et trygt fristed fra disse problemene. Nå er de hjemme hele dagene, og hverdagen blir veldig annerledes for dem. Jeg vil derfor oppfordre alle til å være ekstra oppmerksom på barn i nærmiljøet de er bekymret for, sier ordfører Marianne Borgen.

– Snakk med barna, spør om det er noe du kan hjelpe til med, om det er noe de trenger. Det er fortsatt hjelp å få, selv om mye er stengt. Barnevernet er fortsatt operative og kan hjelpe. Derfor er det viktig at vi voksne også melder fra, dersom vi er bekymret. Både barn og voksne kan også ringe Barnas Alarmtelefon 116111. Det er viktig at vi har et aktivt engasjement mot barn, sier hun.

Redde eldre

Den andre gruppen Marianne Borgen er spesielt bekymret for i disse dager er byens mange hjemmeboende eldre og syke.

Les også: Bekymret for smitte i hjemmetjenesten

– Det er mange eldre, og syke og med nedsatt immunforsvar som nå sitter hjemme og følger med på nyhetene, og som kanskje ikke har noen å snakke med.  Mange er redde og bekymret.  Ta en ekstra telefon til en du vet bor alene, en du kanskje ikke har snakket med på en stund. Vis nærhet, og spør om det går bra, eller om det er noe du kan bidra med? Jeg har selv ringt og snakket med folk jeg vet har helseutfordringer,  En telefon og en kontakt, kan bidra til å skape trygghet, sier hun.

Den siste oppfordringen til Ordføreren er at alle følger Helsemyndighetenes råd, være nøye med håndvask, vis avstand og oppsøk ikke steder med mye folk.

– Byen er i en ekstremt krevende tid, hvor vi alle og felleskapet blir satt på prøve. Men jeg tror vi kommer oss igjennom dette styrket sammen, selv om det kan ta litt tid, avslutter Borgen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: